Ως επισκέπτης καθηγητής στο Κολέγιο του Τόκιο επιστρέφει στη δημόσια σφαίρα ο ιδρυτής του κολοσσού της Alibaba, Τζακ Μα, μετά την μακρόχρονη «εξαφάνισή» του όταν άσκησε κριτική στην πολιτική καταστολής της τεχνολογίας στην Κίνα.

Τζακ Μα: Ο ιδρυτής της Alibaba ζει στο Τόκιο και έχει γίνει μανιώδης… συλλέκτης

Στο πλαίσιο του ρόλου του ως πανεπιστημιακού δασκάλου, ο επιχειρηματίας θα συμμετέχει σε πρότζεκτ για τη βιώσιμη γεωργία και την παραγωγή τροφίμων και επίσης θα παραδίδει σεμινάρια επιχειρηματικότητας.

Η «εξαφάνιση» και η επιστροφή

Ο Μα ήταν για χρόνια ο πιο γνωστός επιχειρηματικός ηγέτης της Κίνας και δεν δίσταζε να δίνει συχνά συνεντεύξεις σε ξένα μέσα ενημέρωσης. Ωστόσο, αποσύρθηκε από τα φώτα της δημοσιότητας, αφότου η κριτική του προς τις κινεζικές ρυθμιστικές αρχές στα τέλη του 2020 κορυφώθηκε με την ακύρωση μιας μεγάλης αρχικής δημόσιας προσφοράς 37 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Ant Group, τη θυγατρική fintech της Alibaba.

Σύμφωνα με τους FT, ο Μα πέρασε μεγάλο μέρος του περασμένου έτους διαμένοντας στο κέντρο του Τόκιο, διατηρώντας τις δημόσιες εμφανίσεις και δραστηριότητές του στο ελάχιστο, ενόσω η Κίνα εφάρμοζε την πολιτική μηδενικής Covid στη χώρα. Η ακύρωση της IPO της Ant οδήγησε σε μια σειρά ρυθμιστικών μέτρων κατά των μεγαλύτερων τεχνολογικών κολοσσών της χώρας, συμπεριλαμβανομένου ενός προστίμου ρεκόρ 2,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Alibaba για αντιανταγωνιστική συμπεριφορά.

Τους τελευταίους μήνες, το Πεκίνο έχει στείλει το μήνυμα μέσα από αλλεπάλληλες δηλώσεις ότι τα ρυθμιστικά ζητήματα με τον κλάδο του Διαδικτύου έχουν επιλυθεί, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και της επιχειρηματικότητας.

Ο Μα επέστρεψε στην ηπειρωτική Κίνα τον Μάρτιο για να υποστηρίξει τα σχέδια του διευθύνοντος συμβούλου της Alibaba, Daniel Zhang, για την αναδιάρθρωση του ομίλου σε έξι ξεχωριστές μονάδες, με στόχο να αντιστρέψει την πτώση της μετοχής.

Η σχέση με την Ιαπωνία

Ο Μπράιαν Γουόνγκ, πρώην στέλεχος της Alibaba και συγγραφέας του The Tao of Alibaba, σχολίασε ότι η επιστροφή του ιδρυτή του κολοσσού ηλεκτρονικού εμπορίου, η επιστροφή του Μα στην Κίνα είχε υψηλή συμβολική αξία, καθώς με έναν τρόπο δηλώνει την επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη χώρα.

Όσον αφορά τον ρόλο του Τζακ Μα στο Τόκιο, ο Γουόνγκ επεσήμανε ότι πάντα του άρεσε να επισκέπτεται την Ιαπωνία, ότι  τρέφει μεγάλο σεβασμό για τον πολιτισμό του, λατρεύει το φαγητό και έχει φίλους εκεί.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου του Βήματος για τα 50 χρόνια Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής
Επικαιρότητα |

Το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου του Βήματος για τα 50 χρόνια Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής

Το πρόγραμμα του συνεδρίου που διοργανώνει το BHMA σε συνεργασία με το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών στις 12 και 13 Δεκεμβρίου για την πορεία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης – Ζωντανή κάλυψη από το κανάλι του Βήματος στο YouTube