Μετά την ανακάλυψη ενός πλούσιου κοιτάσματος φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα, με το οποίο στοχεύει να κερδίσει μεγάλο ποσοστό ενεργειακής αυτονομίας, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι χτύπησε φλέβα… μαύρου  χρυσού.

Ειδικότερα, η  Turkish Petroleum (ΤΡΑΟ) αναφέρει σε ανακοίνωσε της ότι έκανε τη μεγαλύτερη ανακάλυψη αργού πετρελαίου στην ξηρά της Τουρκίας, σε ένα κοίτασμα που εκτιμάται ότι περιέχει 1 δισεκατομμύριο βαρέλια αργού.

Η ανακάλυψη έγινε στη νοτιοανατολική επαρχία Σιρνάκ, η οποία συνορεύει με την ημιαυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν στο Ιράκ και τη Συρία.

Η Turkish Petroleum έχει ανοίξει ένα ερευνητικό πηγάδι, το οποίο παράγει ήδη περίπου 10.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η εταιρεία σχεδιάζει να ανοίξει πηγάδια αξιολόγησης back-to-back και να έχει ένα σχέδιο ανάπτυξης πλήρους πεδίου μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Πρόσθετες ερευνητικές δραστηριότητες προγραμματίζονται για το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Ο στόχος παραγωγής έχει τεθεί στα 100.000 bpd, που είναι υπερδιπλάσια της παραγωγής πετρελαίου της Τουρκίας.

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι η ανακάλυψη αυτή θα βοηθήσει στην επίτευξη της ενεργειακής ανεξαρτησίας της Τουρκίας,  η οποία επί του παρόντος εξαρτάται κυρίως από τις εισαγωγές πετρελαίου.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η εκμετάλλευση του κοιτάσματος φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα, και ήδη έχει ξεκινήσει η μεταφορά φυσικού αερίου από το project Sakarya.

Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος δεν δίστασε να εκμεταλλευτεί και πολιτικά το εν λόγω κοίτασμα, ενόψει των εκλογών της 14ης Μαΐου. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι το αέριο που καταναλώνεται σε κατοικημένες περιοχές θα είναι δωρεάν για ένα μήνα για τον εορτασμό της περίστασης, εξοικονομώντας 625 λίρες (32,2 δολάρια) για κάθε νοικοκυριό.

Τουρκία: Μπορεί να γίνει κόμβος ρωσικού φυσικού αερίου;

Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι η κατανάλωση φυσικού αερίου σε οικιακές κουζίνες και μπάνια θα είναι επίσης δωρεάν για ένα χρόνο, μοιράζοντας περίπου 25 κυβικά μέτρα το μήνα.

Τον περασμένο Απρίλιο, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Fatih Dönmez είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Türk ότι οι όγκοι φυσικού αερίου που είχε βρει η Τουρκία μέχρι στιγμής στη Μαύρη Θάλασσα υπερβαίνουν τα 500 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα τεράστια ευρήματα φυσικού αερίου θα ήταν αρκετά για να τροφοδοτήσουν όλα τα νοικοκυριά στη χώρα για 35 χρόνια ή για να καλύψουν τη συνολική τουρκική κατανάλωση φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένης της βιομηχανίας, για 15 έως 20 χρόνια.

Ενεργειακός κόμβος

Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στα ρωσικά ενεργειακά προϊόντα, η Τουρκία δεν έχει κρύψει τις φιλοδοξίες της να καταστεί ενεργειακός κόμβος για την ευρύτερη περιοχή. Η ίδια η Άγκυρα δεν κόβει δεσμούς με τη Μόσχα, με την Ρωσία να διαμηνύει ότι στηρίζει τον νέο πρωταγωνιστικό ρόλο της χώρας στην περιοχή. Τον περασμένο  Δεκέμβριο μάλιστα, η Gazprom ανακοίνωσε  την υλοποίηση έργου που θα καταστήσει την Τουρκία κόμβο φυσικού αερίου, με τον επικεφαλής του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Αλεξέι Μίλερ, να επισημαίνει πως θα διασφαλίσει τη διαφανή τιμολόγηση στη συγκεκριμένη ενεργειακή αγορά.

Ο Μίλερ επεσήμανε πως «Τουρκία και Gazprom ξεκινήσαμε πρόσφατα να επεξεργαζόμαστε το έργο για κόμβο αερίου στη χώρα. Αυτή η απόφαση ελήφθη σε επίπεδο των αρχηγών των δύο κρατών και έχουμε ήδη ξεκινήσει την υλοποίησή της».

Το σχέδιο Ερντογάν για το ρωσικό αέριο

Όπως έγραφε ο ΟΤο πρόεδρος της Τουρκίας θέλει να μετατρέψει τη χώρα του σε κέντρο που θα διακινεί το ρωσικό αέριο παρουσιάζοντάς το ουσιαστικά ως τουρκικό. Παράλληλα, εκμεταλλεύεται στο έπακρο τη στρατηγική της θέση.

«Κατά την τελευταία μας συνάντηση, συμφωνήσαμε με τον Πούτιν γύρω από αυτό το θέμα. Θα δημιουργήσουμε ένα κόμβο εδώ, με τουρκικό αέριο που θα έρχεται από τη Ρωσία», δήλωσε στις 19 Οκτωβρίου ο Ταγίπ Ερντογάν, παρουσιάζοντας ένα ακόμη φιλόδοξο σχέδιό του.

Η δήλωση αυτή έγινε σε μία στιγμή που οι «27» της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσπαθούσαν να βρουν τη χρυσή τομή ώστε να μηδενίσουν την εξάρτησή τους από τη Μόσχα σε επίπεδο φυσικού αερίου. Ο Ερντογάν, λοιπόν, φανέρωνε μια ακόμη πτυχή της πολύπλευρης συνεργασίας του με τη Ρωσία και τον Πούτιν, που αρχίζει πλέον να αποκτά στρατηγικά χαρακτηριστικά.

Επίσης στις αρχές του έτους,  ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ, υπογράμμισε «ότι αυτή τη στιγμή το πιο σημαντικό ζήτημα για όλες τις χώρες είναι η ασφάλεια του εφοδιασμού» και πρόσθεσε: «Οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για πολλά θέματα βρίσκονται σε εξέλιξη. Διαπραγματευόμαστε με τρόπο που θα μας ωφελήσει. Μιλάμε για αναβολή πληρωμής και πολλά άλλα θέματα. Αυτή τη στιγμή δεν είχαμε αρνητική εμπειρία με Ρωσία».

Σημειώνεται ότι Bloomberg είχε αποκαλύψει προ μηνών, επικαλούμενο πηγές, ότι η τουρκική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Botas ζήτησε από τη Ρωσία να αναβάλει ορισμένες πληρωμές για το ρωσικό αέριο μέχρι το 2024.

Ενεργειακός κόμβος

Ο Ντονμέζ είπε επίσης ότι είναι έτοιμη η υποδομή για τη δημιουργία κόμβου φυσικού αερίου στη χώρα και πλατφόρμας συναλλαγών για την Ευρώπη.

Εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση ότι η Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν και το Ιράν θα μπορέσουν να γίνουν παίκτες στην πλατφόρμα εμπορίας φυσικού αερίου για την Ευρώπη που δημιουργείται στη χώρα. Πρόσθεσε επίσης, ότι η Τουρκία θα γίνει σημαντικός παίκτης σε αυτήν την αγορά, προσθέτοντας ότι η τιμή του φυσικού αερίου θα προσαρμοστεί ανάλογα με την τιμή στις αγορές της Δυτικής Ευρώπης.

«Κερκόπορτα»

Παράλληλα, με τις δραστηριότητες αυτές η Τουρκία εξακολουθεί να λειτουργεί ως κερκόπορτα για τη ρωσική ενέργεια στον δρόμο της προς την Ευρώπη. Πρόσφατα το Κέντρο Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα (CREA), προειδοποίησε ότι η Τουρκία καθίσταται μια παρακαμπτήρια οδός για τις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου προς την ΕΕ, μια «ρωγμή» στις κυρώσεις,.

«Μια νέα οδός για τη διοχέτευση του ρωσικού πετρελαίου προς την ΕΕ αναδύεται μέσω της Τουρκίας, όπου διυλίζεται αυξημένη ποσότητα ρωσικού αργού», προειδοποιούν οι συντάκτες της έκθεσης, η δουλειά των οποίων πρόκειται να παρουσιαστεί στην COP27.

Πράγματι η Τουρκία έχει αυξήσει τις εισαγωγές αργού από τη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Και οι εξαγωγές πετρελαϊκών προϊόντων από την Τουρκία προς τα ευρωπαϊκά και τα αμερικανικά λιμάνια αυξήθηκαν κατά 85% στο διάστημα Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου σε σύγκριση με την περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου, αναφέρεται στην έκθεση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια