Σε μια αποθήκη στο Μπουένος Άιρες, ένας Αργεντινός ερευνητής έκανε μια ανακάλυψη που θα αντηχούσε σε από μια αίθουσα συνεδριάσεων σε απόσταση μεγαλύτερη από 7.000 μίλια.

Ο Pedro Filipuzzi ανακάλυψε αρχεία, τα οποία αποκάλυψαν τα ονόματα 12.000 μυστικών Ναζί που ζούσαν στη χώρα της Λατινικής Αμερικής τη δεκαετία του 1940 και είχαν τραπεζικούς λογαριασμούς σε μία ελβετική τράπεζα: την Schweizerische Kreditanstalt, που αργότερα μετονομάστηκε σε Credit Suisse.

Ο Filipuzzi παρέδωσε τα έγγραφα, τα οποία είχαν περισσότερες από 500 σελίδες, στο Simon Wiesenthal Center (SWC), μια οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων γνωστή για τον εντοπισμό των Ναζί.

Η κατηγορία της SWC ήταν εκρηκτική: η ελβετική τράπεζα εξακολουθούσε να φιλοξενεί αδρανείς λογαριασμούς που δεν είχαν αποκαλυφθεί προηγουμένως, με περιουσιακά στοιχεία που λεηλατήθηκαν από θύματα του Ολοκαυτώματος.

Credit Suisse: Η σειρά σκανδάλων που καταβαράθρωσαν τη φήμη της – Το χρονικό από το 1986

Από την πλευρά της η Credit Suisse ξεκίνησε έρευνα και τον περασμένο μήνα είπε ότι δεν βρήκε στοιχεία που να υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς της SWC ότι πολλά άτομα στη λίστα είχαν λογαριασμούς στην Credit Suisse κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Αδόλφου Χίτλερ.

Τα ένοχα μυστικά της Credit Suisse: Οι σχέσεις με τους Ναζί και το «σιωπητήριο» σε έρευνα

Ωστόσο, μια επιτροπή της Γερουσίας των ΗΠΑ απέρριψε τη θέση της Credit Suisse και αντ’ αυτού κατηγόρησε τον δανειστή ότι εμπόδισε τη δική της έρευνα.

Αφού χρησιμοποίησε τις εξουσίες της για κλήτευση, η επιτροπή έλαβε μια καυστική εσωτερική τραπεζική έκθεση που ισχυριζόταν ότι η Credit Suisse διατηρούσε περισσότερους από 100 άγνωστους λογαριασμούς των Ναζί.

Στη συνέχεια, η Credit Suisse προσπάθησε να υποβαθμίσει την έκθεση, υποστηρίζοντας ότι έχει «πολλά πραγματικά λάθη» και βασίστηκε «σε ελλιπή κατανόηση των γεγονότων».

Και το ερώτημα που προκύπτει είναι αν οι ελβετικές τράπεζες εξακολουθούν να διατηρούν τους ναζιστικούς δεσμούς τους.

Όπως γράφει η Telegraph, το 1934, η ελβετική κυβέρνηση ψήφισε έναν νέο τραπεζικό νόμο, καθιστώντας παράνομη την αποκάλυψη στοιχείων λογαριασμού σε τρίτους χωρίς τη συγκατάθεση του πελάτη και επιτρέποντας τη δημιουργία ανώνυμων τραπεζικών λογαριασμών.

Αυτό επέτρεψε στους διωκόμενους Εβραίους να ανοίξουν λογαριασμούς σε μια προσπάθεια να κρύψουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, αλλά άνοιξε επίσης την πόρτα στους Ναζί να γίνουν πελάτες χάρη στο ουδέτερο καθεστώς της χώρας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Συνεργασία με το Τρίτο  Ράιχ

Οι Ελβετοί δανειστές κατέληξαν να διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στη χρηματοδότηση του Τρίτου Ράιχ σε μια εποχή που αντιμετώπιζε βαριές κυρώσεις από τις Συμμαχικές δυνάμεις.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου, οι Ελβετοί αρκέστηκαν να ανταλλάξουν χρυσό που λεηλατήθηκε από Εβραίους με αντάλλαγμα ελβετικά φράγκα, το οποίο, εκείνη την εποχή, ήταν το μόνο μεταβιβάσιμο νόμισμα εκτός από το αμερικανικό.

Ο Mark Pieth, καθηγητής Ποινικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας, λέει ότι περίπου 80% χρυσού που κατείχαν οι Ναζί μεταφέρθηκε στην Ελβετία κατά τα χρόνια του πολέμου, ενώ το υπόλοιπο πήγε στην Ιταλία, την Πορτογαλία και την Τουρκία. Προσθέτει ότι περίπου το 90% του χρυσού που απεστάλη στην Ελβετία κατατέθηκε στην Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας.

Μετά τον πόλεμο, οι Συμμαχικές δυνάμεις πίεσαν για έρευνα σε τραπεζικούς λογαριασμούς που κατείχαν Γερμανοί πολίτες στο αλπικό έθνος. Τελικά, ωστόσο, οι Ελβετοί απέτυχαν να συμφωνήσουν να ρευστοποιήσουν όλους τους λογαριασμούς και να πληρώσουν τα περιουσιακά στοιχεία ως αποζημιώσεις.

Μόνο αφού οι διεθνείς εταίροι απείλησαν με κυρώσεις τη δεκαετία του 1990 η χρηματοπιστωτική βιομηχανία της χώρας άρχισε να υπολογίζει σωστά το ναζιστικό παρελθόν της.

Το 1998, δύο ελβετικές τράπεζες – η Credit Suisse και η UBS – υποσχέθηκαν να διευθετήσουν αγωγές με τα θύματα του Ολοκαυτώματος και τους συγγενείς τους έναντι 1,25 δισεκατομμυρίων δολαρίων (990 εκατομμύρια λίρες).

Αυτό ήταν μέχρι την προφανή ανακάλυψη των 12.000 νέων λογαριασμών που ανήκαν σε Ναζί μετανάστες. Τα επίμαχα αρχεία απειλούν να ανοίξουν ξανά μια σκοτεινή περίοδο στην τραπεζική ιστορία της Ελβετίας.

Η Credit Suisse προσέλαβε την εταιρεία εγκληματολογικής έρευνας AlixPartners για να ηγηθεί της νέας έρευνας, ενώ ο Neil Barofsky, συνεργάτης στη δικηγορική εταιρεία Jenner & Block, προσλήφθηκε ως ανεξάρτητος διαμεσολαβητής.

Οι μυστικοί λογαριασμοί

Τον περασμένο μήνα, η Επιτροπή Προϋπολογισμού της Γερουσίας των ΗΠΑ κατηγόρησε την Credit Suisse ότι παρεμπόδισε την έρευνα απομακρύνοντας «ανεξήγητα» τον Barofsky τον Νοέμβριο.

Ωστόσο, η επιτροπή έλαβε την έκθεση 205 σελίδων του Barofsky, με ημερομηνία 15 Φεβρουαρίου 2023, μετά την έκδοση κλήτευσης.

Η έκθεση είναι καυστική και ισχυρίζεται ότι η Credit Suisse φαίνεται να διατηρούσε λογαριασμούς -η συντριπτική πλειονότητα των οποίων δεν έχει αποκαλυφθεί προηγουμένως- για σχεδόν 100 άτομα που ήταν είτε ανώτερα στελέχη των Ναζί στη Γερμανία είτε μέλη ομάδων συνδεδεμένων με τους Ναζί στην Αργεντινή.

Ισχυρίζεται ότι 70 λογαριασμοί στην Αργεντινή με εύλογους δεσμούς με Ναζί με έδρα την Αργεντινή άνοιξαν στην τράπεζα μετά το 1945, και τουλάχιστον 14 από αυτούς τους λογαριασμούς παρέμειναν ανοιχτοί στον 21ο αιώνα – μερικοί ακόμη και μέχρι το 2020.

Εν τω μεταξύ, οι ερευνητές εντόπισαν 21 λογαριασμούς από μια λίστα διαβόητων Ναζί υψηλού επιπέδου που παρείχε η SWC, συμπεριλαμβανομένου ενός που ανήκε σε διοικητή των Ναζί που καταδικάστηκε στη Νυρεμβέργη και ενός άλλου που ανήκε σε διοικητή των SS που καταδικάστηκε.

Ο λογαριασμός του καταδικασθέντος διοικητή παρέμεινε ανοιχτός μέχρι το 2002, αλλά η τράπεζα δεν έχει ακόμη παράσχει πληροφορίες περιουσιακών στοιχείων από αυτόν τον λογαριασμό ή για 85 άλλους αναγνωρισμένους λογαριασμούς, υποστηρίζει η έκθεση. Η έκθεση ισχυρίζεται επίσης ότι η προθυμία της Credit Suisse να συνεργαστεί με την έρευνα άλλαξε απότομα το περασμένο καλοκαίρι εν μέσω αναθεώρησης της διοίκησης.

Η SWC δεσμεύτηκε να συνεχίσει την έρευνά της για το εάν οι ελβετικές τράπεζες απέκρυψαν πληροφορίες σχετικά με τις ναζιστικές τους συμμετοχές. Καθώς η Credit Suisse ετοιμάζεται να ενσωματωθεί στον πιο άγριο αντίπαλό της, ο ναζιστικός χρυσός θα είναι ένα θέμα σε μια μακρά λίστα προβλημάτων που θα αναγκαστεί να αντιμετωπίσει η UBS.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή