Μια ομάδα εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των Goldman Sachs, Microsoft, Deloitte και Cboe Global Markets εντάσσονται σε ένα νέο σύστημα blockchain που στοχεύει στη σύνδεση διαφορετικών θεσμικών εφαρμογών, ενθαρρύνοντας ενδεχομένως την ευρύτερη υιοθέτηση της τεχνολογίας κατανεμημένης λογιστικής στις χρηματοπιστωτικές αγορές, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι συμμετέχοντες στο Canton Network, το οποίο θα ξεκινήσει να δοκιμάζει ορισμένες λειτουργίες τον Ιούλιο, υποστηρίζουν ότι το σύστημα προσφέρει καλύτερο απόρρητο και ελέγχους από ό,τι τα υπόλοιπα blockchain. Ταυτόχρονα, θα επιτύχει κλίμακα και πρότυπο κατάλληλο για χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, σύμφωνα με κοινή δήλωση που δημοσίευσαν οι εταιρείες την Τρίτη.

Κρυπτονομίσματα: Δισεκατομμυριούχοι έχασαν 110 δισ. δολάρια το περασμένο έτος

Το Canton Network

Άλλες εταιρείες που συμμετέχουν στο νεοσύστατο blockchain περιλαμβάνουν τις Digital Asset, ASX, BNP Paribas, Broadridge, Deutsche Börse Group, Cumberland, Moody’s, Paxos και SBI Digital Asset Holdings. Το δίκτυο θα συνδέει εφαρμογές blockchain που δημιουργήθηκαν χρησιμοποιώντας το Daml — μια γλώσσα προγραμματισμού που δημιουργήθηκε από την Digital Asset, την startup blockchain που παλαιότερα ηγούνταν από το πρώην ανώτερο στέλεχος της JPMorgan Blythe Masters και υποστηριζόταν από μερικά από τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στον κόσμο.

Οι τράπεζες και άλλες μεγάλες εταιρείες αναπτύσσουν και δοκιμάζουν εφαρμογές blockchain εδώ και χρόνια με την ελπίδα ότι μπορούν να απλοποιήσουν και να επιταχύνουν ορισμένες από τις πιο περίπλοκες διαδικασίες τους.

Μέρος της προσπάθειας περιστρέφεται γύρω από την εξερεύνηση τρόπων μετατροπής παραδοσιακών τίτλων, όπως μετοχές και ομόλογα, σε μάρκες σε μια αλυσίδα μπλοκ. Άλλοι έχουν επικεντρωθεί στην επιτάχυνση των συναλλαγών και του διακανονισμού διαφόρων περιουσιακών στοιχείων ή στη διευκόλυνση των διεθνών πληρωμών. Ενώ διάφορα συστήματα έχουν δοκιμαστεί και ορισμένες εφαρμογές έχουν τεθεί σε λειτουργία, τέτοια δίκτυα blockchain δεν έχουν ακόμη αξιοποιηθεί σε μεγάλη κλίμακα.

Oι δυσκολίες

Μέρος αυτού που εμποδίζει τις υπάρχουσες εφαρμογές είναι η αδυναμία τους να συνδέσουν διαφορετικά συστήματα blockchain που έχουν δημιουργηθεί από διάφορους οργανισμούς, ενώ ταυτόχρονα επιτρέπουν στους δημιουργούς να διατηρούν τους ελέγχους και το απόρρητο που απαιτούνται σε ρυθμιζόμενες χρηματοπιστωτικές αγορές, είπαν οι υποστηρικτές του δικτύου. Ως ένα αποκαλούμενο «δίκτυο δικτύων», η Canton ισχυρίζεται ότι μπορεί να ξεπεράσει το πρόβλημα επιτρέποντας στα συστήματα να συνεργάζονται χωρίς να απαιτείται από τις οντότητες που τα διαχειρίζονται να εγκαταλείψουν τον έλεγχο.

Επί του παρόντος, η Canton μπορεί να συνδέσει υπάρχουσες εφαρμογές που έχουν δημιουργηθεί χρησιμοποιώντας το Daml – όπως το Digital Asset Platform της Goldman, ένα σύστημα για την έκδοση περιουσιακών στοιχείων στο blockchain – με την πλατφόρμα post trade D7 του Ομίλου Deutsche Börse. Η εμβέλεια του δικτύου θα πρέπει να αυξηθεί, καθώς περισσότερες εφαρμογές δημιουργούνται χρησιμοποιώντας αυτήν τη γλώσσα κωδικοποίησης.

Συστήματα όπως το Canton ,είναι «ένα βασικό δομικό στοιχείο για τις μελλοντικές ψηφιακές και κατανεμημένες υποδομές χρηματοπιστωτικών αγορών», σύμφωνα με τον Jens Hachmeister, επικεφαλής υπηρεσιών εκδοτών και νέων ψηφιακών αγορών στον Όμιλο Deutsche Börse.

Λοιπές προσπάθειες

Ενώ η πρωτοβουλία έχει κερδίσει την υποστήριξη περίπου 30 εταιρειών, υπήρξαν αρκετές κοινοπραξίες blockchain στον χρηματοοικονομικό τομέα με συμμετέχοντες υψηλού προφίλ όλα αυτά τα χρόνια. Το επίπεδο επιτυχίας τους ποικίλλει.

Τα μεγάλα έργα blockchain στον χρηματοοικονομικό τομέα είναι πολύπλοκα: η νέα τεχνολογία πρέπει να αναπτυχθεί σε πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε ρυθμιζόμενες αγορές. Η πολυπλοκότητα έχει οδηγήσει σε ορισμένες περιπτώσεις σε καθυστέρηση, παύση ή κατάργηση έργων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News