
Εγκρίθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) κονδύλι πέντε εκατομμυρίων ευρώ για έργα ενεργειακής αναβάθμισης της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Το έργο εντάχθηκε στο τομεακό πρόγραμμα ανάπτυξης του υπουργείου, της περιόδου 2021-2025, και έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης έως τον Ιούνιο του 2025.
«Ελευθέριος Βενιζέλος»: Φουλ στην πράσινη ενέργεια ως το 2025
Το project
Ειδικότερα, το σχέδιο περιλαμβάνει την ενεργειακή αναβάθμιση του θερμικού συστήματος της Μονής Βατοπαιδίου με στόχο την ελαχιστοποίηση της εκπομπής καυσαερίων. Η ενίσχυση του ήδη «πράσινου» ενεργειακού χαρακτήρα της Μονής έχει σχεδιαστεί με επίκεντρο την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήλιο, με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος και παράλληλη αξιοποίηση της βιομάζας που είναι διαθέσιμη σε επαρκείς ποσότητες στο τοπικό δάσος. Όλα αυτά θα συνδυαστούν με «έξυπνες» τεχνολογίες ελέγχου ώστε να ενισχυθεί ο συντελεστής απόδοσης του θερμικού συστήματος.
Στο ίδιο σχέδιο έχει περιληφθεί ακόμη, η δημιουργία ενός ενιαίου δικτύου, με ενεργειακό κέντρο και μικροδίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και έργα για την ενίσχυση της πυρασφάλειας των κτιρίων και του περιβάλλοντος χώρου του μοναστηριού.
Κατανάλωση ενέργειας
Μάλιστα, στόχος είναι μετά την ολοκλήρωση όλων των κατασκευών, η μείωση της ετήσιας κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας των κτιρίων της Μονής Βατοπεδίου να φτάνει τις 80.000 κιλοβατώρες ανά έτος, με την εκτιμώμενη ετήσια μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου να υπολογίζεται σε 300 τόνους ισοδύναμου CO2 (διοξειδίου του άνθρακα).
Το «πρασίνισμα» της μονής είχε ξεκινήσει από τον Δεκέμβριο 2019, όταν το μοναστήρι απέκτησε ένα υβριδικό σύστημα με φωτοβολταϊκά ισχύος 462 kW (κιλοβάτ) για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, έξι συστοιχίες μπαταριών ιόντων λιθίου με συνολική χωρητικότητα αποθήκευσης 553,8 kWh (κιλοβατώρες) συνεχούς ρεύματος, τέσσερις γεννήτριες ντίζελ, μετασχηματιστές καθώς και μία γραμμή μεταφοράς ρεύματος των 20 kV, μήκους δύο χιλιομέτρων.
Με το έργο του 2019, στόχος ήταν η εξοικονόμηση 450.000 λίτρων ντίζελ ετησίως που κατανάλωνε το μοναστήρι. Με την προσθήκη και των νέων έργων η Μονή συνεχίζει την προσπάθεια απεξάρτησης από τη χρήση ορυκτών καυσίμων, καλύπτοντας, ει δυνατόν, το σύνολο των ενεργειακών της αναγκών από ΑΠΕ.
Άγιο όρος
Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκεται και το μεγάλο έργο της Ιεράς Κοινότητας Αγίου Όρους, προϋπολογισμού 15,8 εκατ. ευρώ (αξία χωρίς ΦΠΑ 12,8 εκατ. ευρώ) που αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση 21 αυτόνομων φωτοβολταϊκών σταθμών, συνολικής ισχύος 2,64 MW (μεγαβάτ) και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, για την κάλυψη σημαντικού ποσοστού της ετήσιας κατανάλωσης 17 Μονών. Σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού, το έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2024.
Πάντως είναι αξιοσημείωτο ότι όλες οι παρεμβάσεις προχωρούν με την απαιτούμενη προσοχή και μελέτη προκειμένου να μην αλλοιώνεται το τοπίο και η αισθητική της χερσονήσου του Άθωνος. Γι΄ αυτό η χωροθέτηση των φωτοβολταϊκών γίνεται έτσι ώστε να μην υπάρχει οπτική επαφή από τα μοναστήρια.


Latest News

Πώς ολοκληρώνουν τον κύκλο ζωής τους τα αιολικά πάρκα - Τι αναφέρει η ΔΕΗ
H ΔΕΗ έχει ήδη ολοκληρώσει το πρώτο Repowering Αιολικών Πάρκων στην Ελλάδα από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες, αντικαθιστώντας παλιές ανεμογεννήτριες που ολοκλήρωσαν τον κύκλο ζωής τους με νέες

Το ΣτΕ ακυρώνει μεγάλη επένδυση φωτοβολταϊκών σε περιοχή Natura
Για αδειοδότηση έργων ΑΠΕ εντός ή κοντά σε Natura το ΥΠΕΝ δεν μπορεί να αγνοεί αρνητικές γνωμοδοτήσεις φορέων διαχείρισης λέει το ΣτΕ.

Περιβάλλον: Τα κοράλια απειλούνται με εξαφάνιση
Το 84% των κοραλλιογενών υφάλων του κόσμου επλήγη από το χειρότερο συμβάν λεύκανσης που έχει καταγραφεί

Συνεργασία ΕΤΕπ-Υπερταμείου για τα ελληνικά λιμάνια και την Κλιματική Αλλαγή
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Συμβουλευτική Υπηρεσία της ΕΤΕπ θα υποστηρίξει τις αντίστοιχες λιμενικές αρχές στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Ημέρα της Γης: Η ΔΕΗ επενδύει στην καθαρή ενέργεια για βιώσιμη ανάπτυξη
Τι περιλαμβάνουν οι δεσμέυσεις του ομίλου ΔΕΗ για μείωση των άμεσων εκπομπών CO2

LG: Αποσύρεται απο επένδυση για μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων
Η LG Energy Solution σε ανακοίνωσή της διευκρίνισε ότι λόγω «των συνθηκών της αγοράς και του επενδυτικού περιβάλλοντος, συμφωνήσαμε να αποσυρθούμε επίσημα από το έργο Indonesia GP (Grand Package)»

Η περιφρόνηση του Τραμπ στην πράσινη ενέργεια ακυρώνει επενδύσεις 8 δισ.
Πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ αναστέλλουν μαζικά επενδυτικά projects στον κλάδο

Η TotalEnergies εμμένει στη καθαρή ενέργεια καθώς οι ανταγωνιστές της αλλάζουν ρότα
Η TotalEnergies διατηρεί τη δέσμευσή του να επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε υδρογονάνθρακες αλλά και πράσινη ενέργεια, ενώ BP και Shell στρέφονται στα ορυκτά καύσιμα
![Πλημμύρες: Σημειώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη το 2024 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/FLOOD_HUNGRY-600x450.jpg)
Το 2024 η Ευρώπη επλήγη απο εκτεταμένες πλημμύρες [γράφημα]
Οι πλημμύρες το 2024 επηρέασαν περίπου 413.000 πολίτες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία