Από την ίδρυση του μηχανισμού συνεργασίας μεταξύ της Κίνας και των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (CEEC) το 2012, η Κίνα, αλλά και οι χώρες της αναφερόμενης περιοχής επωφελήθηκαν αμοιβαία, μεταδίδει το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων «Νέα Κίνα».

Το 2023 σηματοδοτεί την έναρξη μιας δεύτερης δεκαετίας της συνεργασίας μεταξύ της Κίνας και των χωρών CEEC, ενώ οι δύο πλευρές ελπίζουν στην περαιτέρω σύσφιξη των οικονομικών και εμπορικών δεσμών τους, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Τέρμα το «γκάζι» για τις εξαγωγές αυτοκινήτων στην Κίνα – Προσπέρασε την Ιαπωνία

Ως μία πλατφόρμα που αντανακλά τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών, η 3η εκθεσιακή διοργάνωση της China-CEEC Expo & International Consumer Goods Fair προσέλκυσε περισσότερους από 400 εκθέτες από τις χώρες CEEC, αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Οι παραγγελίες για την αγορά προϊόντων των χωρών CEEC αναμένεται να ξεπεράσουν τα 10 δισεκατομμύρια γουάν (1,32 δισεκατομμύριο ευρώ) στη διάρκεια της πενθήμερης έκθεσης, οι πύλες της οποίας θα κλείσουν αύριο, Σάββατο, στην πόλη Νινγκμπό της Ανατολικής Κίνας.

Ο δρόμος προς την ανάπτυξη

Σύμφωνα με το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής της Κίνας, η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 4,5% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο του 2023. Αν και αυτό δεν ταιριάζει σχεδόν καθόλου με την ισχυρή ανάπτυξη της περιόδου πριν από την πανδημία, ξεπέρασε τις προσδοκίες της αγοράς. Και με τις σωστές πολιτικές η Κίνα μπορεί να τα πάει ακόμα καλύτερα. Υπάρχει αρκετή απαισιοδοξία για τις οικονομικές προοπτικές της Κίνας στις μέρες μας, με πολλούς να προειδοποιούν – όχι χωρίς λόγο – ότι η Κίνα έχει εισέλθει σε μια περίοδο αποπληθωρισμού. Το πρώτο τρίμηνο του 2023 ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) της Κίνας αυξήθηκε μόνο κατά 1,3% σε ετήσια βάση – από 1,8% το προηγούμενο τρίμηνο. Πιο εντυπωσιακό είναι ότι ο δείκτης τιμών παραγωγού της Κίνας (PPI) μειώθηκε κατά 2,5% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο – τον έκτο συνεχόμενο μήνα πτώσης. Οπως έμαθε η Κίνα όταν εφάρμοσε πακέτο στήριξης 4 τρισεκατομμυρίων CN¥ (578 δισεκατομμύρια δολάρια) κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008, οι μεγάλες δημόσιες επενδύσεις σε υποδομές μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση των χρεών της τοπικής κυβέρνησης, υπονομεύοντας τελικά τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Ωστόσο, αντί να αποθαρρύνει τις κρατικές επενδύσεις σε υποδομές, αυτή η εμπειρία θα πρέπει να παρακινήσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να συμμετάσχουν σε πιο προσεκτικό σχεδιασμό που να αποφεύγει τη δημιουργία πρόσθετων «λευκών ελεφάντων». Θα πρέπει επίσης να ωθήσει τις αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση χρηματοδοτεί τις επενδύσεις της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή