Τα ομόλογα παγκοσμίως υποχωρούν μετά τις δύο σοκαριστικές αυξήσεις των επιτοκίων αυτή την εβδομάδα, οι οποίες έδειξαν στους επενδυτές ότι οι κεντρικές τράπεζες απέχουν πολύ από το να τελειώσουν με την καταπολέμηση του πληθωρισμού, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων βραχύτερης διάρκειας βρίσκονται κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο, ενώ οι αντίστοιχες αυστραλιανές αποδόσεις έχουν εκτοξευθεί σε επίπεδα που είχαν παρατηρηθεί για τελευταία φορά πριν από μια δεκαετία και πλέον. Οι επενδυτές εγκαταλείπουν και πάλι το κρατικό χρέος, αφού η Τράπεζα του Καναδά ενώθηκε με την Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας, εκπλήσσοντας τις αγορές με περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων για να καταπολεμήσει την επίμονα γρήγορη αύξηση των τιμών καταναλωτή.

Η σύσφιγξη πείθει τους επενδυτές να επανεξετάσουν τα “πονταρίσματα” τους για μείωση των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ αργότερα φέτος, υπογραμμίζοντας την απειλή ότι η μάχη κατά του πληθωρισμού μπορεί να μην έχει τελειώσει ακόμα.

Τράπεζες: Σπάνε τα ταμπού για τα ΑΤ1 ομόλογα – Μεγάλοι χαμένοι οι traders

Νέα ανησυχία

Η νέα ανησυχία για έναν παρατεταμένο κύκλο αύξησης των επιτοκίων κινδυνεύει να ανοίξει τον δρόμο για μια νέα αύξηση της μεταβλητότητας σε όλα τα παγκόσμια περιουσιακά στοιχεία που ενέχουν κίνδυνο. Αλλά όπως ακριβώς και κατά τη διάρκεια των περσινών αυξήσεων, οι ανησυχίες έφεραν τα παραδοσιακά καταφύγια στη γραμμή πυρός – ένας δείκτης των αμερικανικών κρατικών ομολόγων υποχώρησε περισσότερο από 1% τον Μάιο, καθώς τα κεφάλαια επανατοποθετήθηκαν.

Οι τελευταίες εξελίξεις “έρχονται σε αντίθεση με την επικρατούσα άποψη ότι οι κεντρικές τράπεζες βρίσκονται στα πρόθυρα παύσης των αυξήσεων των επιτοκίων τους, αν και ο Καναδάς ήταν ένας από τους πρώτους που επισήμως σηματοδότησε μια παύση τον Ιανουάριο”, έγραψαν σε σημείωμά τους οι στρατηγικοί αναλυτές της Deutsche Bank AG, συμπεριλαμβανομένου του Jim Reid. “Το μεγάλο ερώτημα τώρα είναι αν η Fed μπορεί να ακολουθήσει με μια δική της αύξηση την επόμενη Τετάρτη ή αν τελικά θα διατηρήσει τα επιτόκια σε αναμονή μετά από 10 διαδοχικές αυξήσεις”.

Οι παγκόσμιες αποδόσεις ανεβαίνουν καθώς οι traders κλίνουν προς την αύξηση της Fed έως τον Ιούλιο.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων είχαν μικρή μεταβολή στις πρώτες συναλλαγές της Πέμπτης στο Λονδίνο, με το 10ετές να κυμαίνεται γύρω στο 3,8%, σημειώνοντας άνοδο περίπου 10 μονάδων βάσης αυτή την εβδομάδα. Η απόδοση του τριετούς ομολόγου της Αυστραλίας σημείωσε άλμα έως και 17 μονάδες βάσης στο 3,87%, το υψηλότερο επίπεδο από το 2011.

Περισσότερες αυξήσεις

Οι επενδυτές εκτίμησαν εν συντομία μια πλήρη αύξηση των επιτοκίων κατά ένα τέταρτο της μονάδας από τη Fed έως τον Ιούλιο και παρόλο που εξακολουθούν να αναμένουν κάποια χαλάρωση έως το τέλος του έτους, οι πολλαπλές μειώσεις των επιτοκίων έχουν τιμολογηθεί από τις αγορές. Αυτό προκάλεσε νέα επιπεδοποίηση των τμημάτων της καμπύλης αποδόσεων των ΗΠΑ.

Όλα τα μάτια θα είναι στραμμένα στα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα, τα οποία θα παράσχουν περαιτέρω ενδείξεις για την πορεία της πολιτικής της Fed.

“Με τον πληθωρισμό να έχει αποδειχθεί πιο επίμονος από ό,τι πιστεύαμε, θεωρούμε τώρα ότι η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει το επιτόκιο νομισματικής πολιτικής της υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι είχαμε προβλέψει προηγουμένως”, έγραψε σε σημείωμά της η Diana Iovanel, οικονομολόγος της Capital Economics.

Ενώ ορισμένοι οίκοι, συμπεριλαμβανομένης της Societe Generale SA, εκτιμούν ότι τα επιτόκια των ΗΠΑ μπορεί να έχουν ήδη φτάσει στο απόγειό τους, δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο για εκείνα της Ευρώπης. Οι επενδυτές τιμολογούν μισή ποσοστιαία μονάδα αύξησης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τους επόμενους τρεις μήνες, όπως δείχνουν τα στοιχεία των swaps.

Η ΕΚΤ είναι “πίσω από την καμπύλη όσον αφορά την πίεση του πληθωρισμού, όσον αφορά τα επιτόκια”, δήλωσε ο Guy Stear, επικεφαλής της έρευνας σταθερού εισοδήματος της SocGen στην τηλεόραση του Bloomberg. “Πρέπει να συνεχίσουν να προχωρούν”.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή