Δώδεκα μέρες απομένουν μέχρι τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, με τα κομματικά επιτελεία να προσπαθούν να προσελκύσουν στις «δεξαμένες» τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους.
Τις τελευταίες ημέρες τα θέματα που κυριαρχούν στην πολιτική ατζέντα, είναι το θέμα της Ροδόπης με τη μουσουλμανική μειονότητα και τον «πόλεμο» που έχει ξεσπάσει μεταξύ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, η «γύμνια» του ΕΣΥ που ήρθε στο προσκήνιο με τον πιο τραγικό τρόπο μετά τους θανάτους ασθενών λόγω ελλείψεων σε ασθενοφόρα και προσωπικό καθώς και το θέμα της Οικονομίας, δηλαδή της ακρίβειας που γονατίζει χιλιάδες νοικοκυριά και της ανάγκης για αυξήσεις μισθών που αφορούν κάθε οικογένεια.
Οι δημοσκοπήσεις, οι αναποφάσιστοι και ο πήχης των κομμάτων για τις εκλογές
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας δεν παρουσιάζουν δραματικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου, με εξαίρεση τον αριθμό των κομμάτων που φαίνεται να περνούν το κατώφλι της Βουλής καθώς όλες συμφωνούν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχουμε εφτακομματική Βουλή.
Αυτό το σημείο άλλωστε έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς σε ένα βαθμό θα καθορίσει και το ποσοστό που θα χρειαστεί το πρώτο κόμμα προκειμένου να μπορέσει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Η κατάταξη των κομμάτων, με βάση την τελευταία δημοσκόπηση (Alco για τον Alpha) δεν φαίνεται να αλλάζει με τη ΝΔ να «αγγίζει» το 40%, τον ΣΥΡΙΖΑ να φτάνει το 18,2%, το ΠΑΣΟΚ 10,8% και το ΚΚΕ 6.1%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι Πλεύση Ελευθερίας φαίνεται να λαμβάνει στην πρόθεση ψήφου 4,4%, η Νίκη 3,4% η Ελληνική Λύση 3,3% ενώ εκτός Βουλής μένει το ΜέΡΑ25 με 1,7%.
Αντίστοιχα είναι τα ποσοστά που καταγράφονται και στην δημοσκόπηση της GPO για τα ΝΕΑ.
Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ λαμβάνει το 41,3% ανεβάζοντας τα ποσοστά της σε σχέση με την κάλπη του Μαΐου, τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει κάτω από το όριο του 20% και ανιχνεύεται στο 19,6%.
Σταθερά στο 11,5% το ΠΑΣΟΚ, ελαφρώς μειωμένο το ποσοστό του ΚΚΕ με 6,5% ενώ σε ανοδική πορεία φαίνεται πως κινείται η Πλεύση Ελευθερίας με 4,4%.
Επίσης, η Νίκη φαίνεται να κερδίζει το «εισιτήριο» για τη Βουλή με 3,4% ενώ η Ελληνική Λύση μετρήθηκε στο 3% , δηλαδή κινείται στο όριο της κοινοβουλευτικής εισόδου.
«Διόρθωση» του αποτελέσματος της 21ης Μαΐου
Ένα από τα εντυπωσιακά ευρήματα της δημοσκόπησης είναι στο τι λένε οι ψηφοφόροι για το πως θα ψηφίσουν στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.
Στην ερώτηση αν θα ψηφίσουν για να επιβεβαιώσουν ή για να διορθώσουν το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου, η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων (64%) απάντησαν ότι θα ψηφίσουν ώστε να επιβεβαιώσουν το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου ενώ το 24% για να το διορθώσει.
Στο «μυαλό» των ψηφοφόρων – Τι συμβαίνει με τις μετακινήσεις
Με δεδομένο ότι πρόκειται για μία νέα εκλογική μάχη, οι πολιτικοί αρχηγοί δηλώνουν καθημερινά ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο ενόψει της αναμέτρησης της 25ης Ιουνίου.
Αυτό άλλωστε φαίνεται και από το γεγονός ότι ένα ποσοστό των ψηφοφόρων δηλώνει ότι θα ψηφίσει άλλο κόμμα.
Στην τελευταία δημοσκόπηση (Alco) καταγράφεται η τάση για την μετακίνηση ψηφοφόρων.
Όπως φαίνεται, τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφει το ΜέΡΑ25 με ποσοστό 32% των ψηφοφόρων να δηλώνει ότι θα ψηφίσει άλλο κόμμα στις 25 Ιουνίου. Εξίσου μεγάλο το ποσοστό αλλαγής ψήφου για τους ψηφοφόρους της Ελληνικής Λύσης (24%) και της Πλεύσης Ελευθερίας (17%).
Αναφορικά με τη δημοσκόπηση της GPO που δημοσιεύτηκε στα ΝΕΑ, και με το ερώτημα που διερευνά τη μεταβλητότητα της ψήφου μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων, προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:
Tο 83,8% των συμμετεχόντων στην έρευνα δηλώνει ότι προτίθεται να ψηφίσει το ίδιο κόμμα, τη στιγμή που το 13,6% σκέφτεται να αλλάξει την ψήφο του στην προσεχή κάλπη του Ιουνίου.
Σταθερότητα εμφανίζουν με ποσοστό 94,1% οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας, ενώ μεγαλύτερη διάθεση μεταβλητότητας της ψήφου ανιχνεύεται στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ με 13,4% και του ΠΑΣΟΚ με 12,2%.
Πηγή: in.gr
Latest News
Σχέδιο απαγόρευσης των social media σε παιδιά κάτω των 15 ετών και στην Ελλάδα; - Τι εξετάζεται
Προωθούνται αυστηροί περιορισμοί στην πρόσβαση των παιδιών κάτω των 15 ετών στα social media
Το πολύπλοκο τοπίο στη Συρία αλλάζει το χάρτη στη Μέση Ανατολή
Εξαιρετικά πολύπλοκο είναι το τοπίο στη Συρία, στη μετά Άσαντ εποχή, με Ισραήλ, και Τουρκία, να παίρνουν θέση συνδιαμορφωτή των εξελίξεων.
Ολιστική αντιμετώπιση κολπικής μαρμαρυγής: Είναι νόσος και όχι αρρυθμία
Ο Δρ. Δημήτρης Τσιαχρής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών μιλά για τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η νόσος
Η κυβέρνηση Μπάιντεν «αποχαιρετά» τη Ρωσία με νέα πακέτο κυρώσεων - Στόχος ξανά το πετρέλαιο
Οι ΗΠΑ έχουν επίσης προχωρήσει σε αύξηση της στρατιωτικής και οικονομικής στήριξης προς την Ουκρανία
Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Πρώην αρραβωνιαστικιά του γιου του Τραμπ – Ποια είναι η νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα
Η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ αναλαμβάνει πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα – «Πιστή σύμμαχος και φίλη», αναφέρει ο Τραμπ
Η Ελλάδα προσφέρει 100.000 ευρώ στο Κεντρικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών του ΟΗΕ
Ο Έλληνας Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της Ελλάδα να εργαστεί για την ανθρωπιστική προστασία των πλέον ευάλωτων ανθρώπων
Συρία: Αυτό είναι το προσχέδιο της G7 για την επόμενη ημέρα – Ο ρόλος του Κατάρ
Την ίδια ώρα που οι G7 εξετάζουν αν θα έχουν σχέση με τη νέα κυβέρνηση στη Συρία, το Ισραήλ βομβαρδίζει σε συριακά εδάφη
Δημιουργείται στην Ελλάδα το AI factory «Pharos» - Το μήνυμα Μητσοτάκη
«Η Ελλάδα μία από τις επτά χώρες της ΕΕ που θα δημιουργηθούν «εργοστάσια» τεχνητής νοημοσύνης τόνισε ο πρωθυπουργός
Ο Μιχάλης Αργυρού νέος οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού
Ποιος είναι ο νέος προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου στη θέση του Αλέξη Πατέλη
Η Γαλλία αναζητά πρωθυπουργό - Οι ασκήσεις επί χάρτου του Μακρόν
Εκπνέει η προθεσμία για την κατάρτιση του νέο προϋπολογισμού στη Γαλλία - Μπαράζ συναντήσεων από τον Γάλλο πρόεδρο