Η Γαλλία φιλοδοξεί να καταστεί ευρωπαϊκός κόμβος για την τεχνητή νοημοσύνη, ρίχνοντας το βάρος της στην ταχέως αναπτυσσόμενη και πολυδιαφημισμένη τεχνολογία.
«Νομίζω ότι είμαστε το νούμερο ένα [στην τεχνητή νοημοσύνη] στην ηπειρωτική Ευρώπη και πρέπει να επιταχύνουμε», είπε χαρακτηριστικά στο CNBC ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν .
Οι χώρες προσπαθούν να τοποθετηθούν ως κόμβοι τεχνητής νοημοσύνης, επειδή η τεχνολογία θεωρείται επαναστατική και επομένως στρατηγικής σημασίας για τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο. Η τεχνητή νοημοσύνη θεωρείται ότι επηρεάζει τις βιομηχανίες από τη χρηματοδότηση μέχρι την υγειονομική περίθαλψη, αλλά έχει επίσης παγιδευτεί στη μέση της ευρύτερης τεχνολογικής μάχης που διεξάγεται μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ.
Αντέχει το χρηματιστήριο την τεχνητή νοημοσύνη;
Η τεχνητή νοημοσύνη ήταν η φράση που κυριάρχησε στο ετήσιο τεχνολογικό συνέδριο της Γαλλίας Viva Tech, από νεοφυείς επιχειρήσεις έως καθιερωμένες εταιρείες τεχνολογίας, μαζί με εταιρείες από κλάδους τόσο διαφορετικούς όπως τα καλλυντικά και οι τράπεζες.
Ο Μακρόν, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ και ο υπουργός Ψηφιακής Υπηρεσίας Ζαν-Νοέλ Μπαρό παρευρέθηκαν στην εκδήλωση, τονίζοντας την υποστήριξη της κυβέρνησης στην τεχνολογική ώθηση της Γαλλίας.
Γαλλία: Aνοιχτή πρόσκληση στον Μασκ για κατασκευή εργοστασίου της Tesla
Φρενίτιδα επενδύσεων
«Θα επενδύσουμε σαν τρελοί στην εκπαίδευση και την έρευνα», είπε ο Μακρόν στο CNBC, προσθέτοντας ότι η Γαλλία βρίσκεται σε καλή θέση στην τεχνητή νοημοσύνη λόγω της πρόσβασής της σε ταλέντα και νεοφυείς επιχειρήσεις που διαμορφώνονται γύρω από την τεχνολογία.
Ενώ οι ΗΠΑ θεωρούνται ο ηγέτης στην τεχνητή νοημοσύνη με πολλά μέτρα, η Γαλλία ελπίζει να καλύψει τη διαφορά.
«Πιστέψτε με, είναι ξεκάθαρο ότι οι ΗΠΑ είναι το νούμερο ένα, για καλό λόγο γιατί είναι μια τεράστια εγχώρια αγορά… Θέλω να γεφυρώσουμε ξεκάθαρα το χάσμα και να επενδύσουμε πολύ περισσότερα, να αναπτυχθούμε πολύ περισσότερο και να επιταχύνουμε πολύ περισσότερο», είπε ο Μακρόν. .
Οι φιλοδοξίες του Παρισιού αντιμετωπίζουν σκληρό ανταγωνισμό ακόμη και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Η Γαλλία έχει σίγουρα την ευκαιρία να είναι ηγέτης στην Ευρώπη, αλλά αντιμετωπίζει σκληρό ανταγωνισμό από τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε στο CNBC μέσω email ο Anton Dahbura, συνδιευθυντής του Ινστιτούτου Johns Hopkins για την εξασφαλισμένη αυτονομία.
Ο Dahbura είπε ότι, για να πετύχει η Γαλλία, θα χρειαστεί να «χρησιμοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη για να αξιοποιήσει τους οικονομικούς τομείς στους οποίους είναι ήδη ισχυρή», όπως η μεταποίηση και η φαρμακευτική.
Γαλλικές εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης στο επίκεντρο
Οι αμερικανικές εταιρείες κυριαρχούν επί του παρόντος στη συζήτηση γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη, με ονόματα όπως η Microsoft – η οποία επένδυσε στο OpenAI – και η εταιρεία κατασκευής chip Nvidia να παραμένουν στην κορυφή.
Η Γαλλία δεν έχει έναν γίγαντα της τεχνητής νοημοσύνης όπως οι ΗΠΑ, αλλά θέλει να δημιουργήσει δύο ή τρεις «μεγάλους παγκόσμιους παίκτες» στην τεχνολογία, σύμφωνα με τον Μακρόν.
«Ο ανταγωνισμός είναι πάντα καλό πράγμα. Έχουμε λοιπόν μια πολύ στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ, αλλά θέλουμε επίσης να αποκτήσουμε πρόσβαση στις δικές μας πληροφορίες και εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης. Οπότε πιστεύω ότι το να υπάρχει ένας δίκαιος ανταγωνισμός μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης και επίσης μια συνεργασία σε ορισμένες βασικές συσκευές είναι καλό για τις ΗΠΑ και για την Ευρώπη», δήλωσε στο CNBC ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.
«Επίσης, όσον αφορά τη ρύθμιση, νομίζω ότι αυτό είναι απολύτως ζωτικής σημασίας για να έχουμε μια εις βάθος συζήτηση με τις αμερικανικές αρχές σχετικά με τον καλύτερο τρόπο ρύθμισης της τεχνητής νοημοσύνης».
Latest News
Σε κίνδυνο το 40% των θέσεων εργασίας από την ΑΙ - Τι δείχνει έρευνα του ΔΝΤ
Τα οφέλη από τη χρήση της AI είναι ζητούμενο αν θα διαχυθούν σε όλη την οικονομία ή θα τροφοδοτήσουν την κοινωνική και οικονομική ανισότητα
Πώς η Ελλάδα γίνεται κόμβος δεδομένων- Από τον Φάρο και τον Δαίδαλο μέχρι τα data centers
Η τεχνητή νοημοσύνη και η ανάγκη της για δεδομένα «φέρνει» και ένα κύμα επενδύσεων, από τα data centers και τα καλώδια οπτικών ινών μέχρι τον «Φάρο» και τον «Δαίδαλο»
Ήταν ο Χένρι Κίσινγκερ ένας «doomer» της τεχνητής νοημοσύνης;
Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Χένρι Κίσινγκερ μετατράπηκε σε εμπειρογνώμονα στην AI - Ένα μεταθανάτιο υστερόγραφο σε ένα θέμα που προκαλεί τριγμούς, σημειώνει ο Economist
Θεοδωρόπουλος για AI: Αυτές είναι οι 4 ανησυχίες των επιχειρήσεων
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, μίλησε στο AI Connect της Google για τις ανησυχίες των ελληνικών επιχειρήσεων γύρω από τη χρήση της AI
Πόση τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιούν οι Έλληνες - Τι δείχνει έρευνα της Focus Bari
Στην έρευνα της Focus Bari αναλύονται οι ευκαιρίες, οι κίνδυνοι αλλά και οι μεγάλες προσδοκίες
«Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης επιτέλους επιβραδύνεται» - Τι προβλέπει τώρα ο CEO της Google
Θα χρειαστεί χρόνος για μια άλλη τεχνολογική ανακάλυψη για να θέσει ξανά την ΑΙ σε εξαιρετικά γρήγορη αναπυτξιακή ταχύτητα, προβλέπει ο CEO της Google Σουντάρ Πιτσάι
Πρώτα βήματα εισαγωγής της Τεχνητής Νοημοσύνης στις σχολικές αίθουσες
Το Αi4edu είναι το πρόγραμμα για την τεχνητή νοημοσύνη που αναπτύσσουν έξι οργανισμοί, από τέσσερα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Η AI «επηρέασε» πωλήσεις 60 δισ. δολαρίων κατά την φετινή Cyber Week
Ρεκόρ πωλήσεων ύψους 314,9 δισ. δολαρίων παγκοσμίως καταγράφηκαν τη φετινή Cyber Week - Το 70% των διαδικτυακών αγορών παγκοσμίως πραγματοποιήθηκε μέσω φορητών συσκευών
Ξηροκώστας (SAP): Τεκτονικές οι αλλαγές που φέρνει στην αγορά η AI
Ο CEO της SAP Hellas, Ανδρέας Ξηροκώστας, στο περιθώριο του ετήσιου «SAP Innovation Day 2024» επισήμανε επίσης «το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης ανθρώπινων πόρων» ειδικά στον κλάδο της τεχνολογίας
Μεγάλο deal στους ημιαγωγούς ΑΙ μεταξύ TSMC - Nvidia για το εργοστάσιο της Αριζόνα
Τι συζητούν TSMC - Nvidia για τους ημιαγωγούς Blackwell και το νέο εργοστάσιο του ταϊβανέζικου τεχνολογικού κολοσσού στην Αριζόνα