Αρνητικά πρόσημα και αρκετή νευρικότητα εμφανίζουν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες βρίσκονται στην τελική ευθεία για το κλείσιμο του εξαμήνου, ενώ παρακολουθούν τις εξελίξεις επί ρωσικού και ουκρανικού εδάφους.

Οι δείκτες

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει πτώση 0,1%, με τον κλάδο του πετρελαίου όμως να κερδίζει 0,8%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,19% στις 7.447 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει απώλειες 0,27% στις 15.787 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 0,31% στις 7.141 μονάδες.

Οι ευρωπαϊκές αγορές προέρχονται από ένα πενθήμερο πτωτικό σερί και δεν μπορούν να αντιδράσουν. Αρνητικό ρόλο παίζουν και οι αρνητικές εκτιμήσεις που υπάρχουν για τις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου, μετά το ταραχώδες Σαββατοκύριακο της ένοπλης εξέγερσης κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν από τον Γιεβγκένι Πριγκόζιν, ηγέτη της ομάδας μισθοφόρων μαχητών Wagner. Οι τιμές αυξήθηκαν καθώς οι επενδυτές έβλεπαν μια πιθανή έλλειψη πετρελαίου, αλλά περιόρισαν τα κέρδη τους αργά την Κυριακή, αφού η εξέγερση υπό την ηγεσία του Prigozhin έληξε γρήγορα.

Τα μάκρο

Την ίδια ώρα, οι προοπτικές που εκτιμά ο επιχειρηματικός κόσμος της Γερμανίας αναμένεται να εξασθενήσουν σύμφωνα με τις πρόσφατες ανακοινώσεις του Sentix και του ZEW. Και ο λόγος είναι ότι οι επιχειρήσεις έχουν να αντιμετωπίσουν την αργή ανάπτυξη και την αύξηση του κόστους δανεισμού.

Οι οικονομολόγοι της έρευνας δήλωσαν ότι ο βασικός δείκτης επιχειρηματικού κλίματος για τη Γερμανία, που αναμένεται σήμερα, από το οικονομικό ινστιτούτο Ifo της χώρας αναμένεται να υποχωρήσει στις 90,7 μονάδες από 91,7 μονάδες τον περασμένο μήνα.

Η συνιστώσα των προσδοκιών του δείκτη, ένα μέτρο για τους επόμενους έξι μήνες, προβλέπεται να έχει υποχωρήσει ελαφρώς στις 88,0 μονάδες. Η συνιστώσα της τρέχουσας εκτίμησης αυτού του μήνα αναμένεται να υποχωρήσει στο 93,5 από 94,8.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές