Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης υποχώρησαν την Τετάρτη, αφού ο πληθωρισμός στην Ιταλία κινήθηκε τον Ιούνιο σε επίπεδα χαμηλότερα από τα αναμενόμενα ενώ άλλα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα έδειξαν ότι ο δανεισμός στο μπλοκ επιβραδύνεται.

EFB:  Πιο σφιχτή δημοσιονομική πολιτική το 2024 στην ευρωζώνη

Παράλληλα, οι επενδυτές εστιάζουν την προσοχή τους στα σχόλια των επικεφαλής των μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών στον κόσμο, στο ετήσιο φόρουμ της ΕΚΤ στη Σίντρα, οι οποίοι επιβεβαιώνουν ότι θεωρούν αναγκαία την περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής για να τιθασευτεί ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός. Πιστεύουν δε ότι μπορούν να επιτύχουν τον στόχο αυτόν χωρίς να προκαλέσουν οικονομική ύφεση.

Ο πληθωρισμός στην Ιταλία

Όπως προκύπτει από τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σήμερα, ο πληθωρισμός στην Ιταλία επιβραδύνθηκε στο 6,7% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο από 8% τον Μάιο. Ο πυρήνας του πληθωρισμού επίσης επιβραδύνθηκε.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας υποχώρησε τελευταία κατά 1 μονάδα βάσης (bps) στο 3,99%. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γερμανίας, που αποτελεί σημείο αναφοράς για το μπλοκ, υποχώρησε κατά 3 μονάδες βάσης στο 2,33%. Οι αποδόσεις κινούνται αντιστρόφως ανάλογα με τις τιμές.

«Η πτώση του γενικού πληθωρισμού αλλά και του πυρήνα του πληθωρισμού της Ιταλίας τον Ιούνιο είναι ενθαρρυντική», δήλωσε η Franziska Palmas, ανώτερη οικονομολόγος για την Ευρώπη στην εταιρεία συμβούλων Capital Economics.

Ωστόσο, πρόσθεσε: «Τούτου λεχθέντος, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι πιθανό να παραμείνει σε “γερακίσια” διάθεση. Πράγματι, οι αξιωματούχοι ανησυχούν σαφώς για τη στενότητα της αγοράς εργασίας που προκαλεί επίμονο πληθωρισμό στον τομέα των υπηρεσιών».

Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία έδειξαν ότι ο τραπεζικός δανεισμός της ευρωζώνης επιβραδύνθηκε τον Μάιο στον απόηχο της ταχείας εκστρατείας αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ.

Τα επιτόκια

Οι traders στοιχηματίζουν ότι το κόστος δανεισμού της ΕΚΤ θα κορυφωθεί λίγο κάτω από το 4% τον Δεκέμβριο, από 3,5% που είναι σήμερα.

Για ορισμένους αναλυτές και επενδυτές, τα επιτόκια στο 4% είναι πιθανό να προκαλέσουν απότομη επιβράδυνση της ανάπτυξης, ακόμα και να οδηγήσουν σε ύφεση.

Η γερμανική καμπύλη αποδόσεων – η διαφορά μεταξύ των αποδόσεων των 10ετών και των 2ετών ομολόγων – υποχώρησε την Τρίτη στη βαθύτερη αναστροφή της από το 1992, στις -89 μονάδες βάσης, σε μια ένδειξη ότι οι traders πιστεύουν ότι η ΕΚΤ θα πρέπει πιθανότατα να μειώσει τα επιτόκια για να αντιμετωπίσει την επιβράδυνση της ανάπτυξης στο όχι πολύ μακρινό μέλλον. Τελευταία διαμορφώθηκε στις -85 μονάδες βάσης την Τετάρτη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή