Ο έγκλειστος στις φυλακές Δομοκού ως ηγετικό μέλος της εγκληματικής Οργάνωσης Χρυσή Αυγή, Ηλίας Κασιδιάρης πρόσφατα ανέφερε ότι σύντομα θα είναι εκτός φυλακής και θα δίνει πολιτικούς αγώνες.

Χαρακτηριστικά ανέφερε σε ανάρτησή του στο twitter «…θα ανακτήσω τις δυνάμεις μου και θα επανέλθω στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής, ενισχυμένος και αναβαθμισμένος. Σε λίγους μήνες λήγει η μακρά περίοδος της άδικης και παράνομης κράτησής μου…».

Κασιδιάρης: Ο πραγματικός αρχηγός των Σπαρτιατών αποκαλύπτεται – «Νενικήκαμεν», προκαλεί από τη φυλακή

Συνοδεία αστυνομικών, ο Ηλίας Κασιδιάρης, στα Δικαστήρια

Πότε και γιατί αποφυλακίζεται ο Κασιδιάρης

Έγκριτοι νομικοί αναφέρουν στο in ότι ο Κασιδιάρης έχοντας καταδικαστεί σε 13 χρόνια κάθειρξη και 6 μήνες μπορεί να αποφυλακιστεί έχοντας εκτίσει τα 3/5 της ποινής του, – δηλαδή, 4,5 χρόνια- σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα. Έτσι, με δεδομένο ότι έχει εκτίσει ποινή προφυλάκισης ενός έτους και στην συνέχεια την ποινή του τον Φεβρουάριο 2024 συμπληρώνει τα 3/5 και θα μπορεί να αποφυλακιστεί.

Η απόφαση του Δικαστηρίου είχε εκδοθεί τον Οκτώβριο του 2020 ενώ είχε εκτίσει και έναν χρόνο το 2014 όταν συνελήφθη για την ίδια υπόθεση.  δηλαδή θα έχει εκτίσει συνολικά 4,5 χρόνια.

Όμως, σύμφωνα με το νόμο Βορίδη που ψηφίστηκε πρόσφατα για να του απαγορευθεί η κάθοδος στις εκλογές δεν δικαιούται να είναι υποψήφιος αφού έχει στερηθεί τα πολιτικά του δικαιώματα αν δεν έχει εκτίσει το σύνολο της ποινής. Δηλαδή, ο Κασιδιάρης θα έχει πολιτική δράση αλλά δεν θα μπορεί να είναι υποψήφιος για τουλάχιστον 5 έτη ακόμη.

Θεωρητικά, ο Κασιδιάρης, παραμονές των ευρωεκλογών του Ιουνίου 2024, θα μπορούσε να είναι εκπρόσωπος των «Σπαρτιατών» και να ομιλεί για λογαριασμό τους, αλλά δεν θα μπορεί να εκλεγεί πουθενά. Ούτε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ούτε στο Ευρωκοινοβούλιο, ούτε στη Βουλή.

Δικαίωμα για άδειες από τις φυλακές Δομοκού θα έχει τον επόμενο μήνα, ωστόσο δεν είναι σίγουρο ότι η αίτηση που θα κάνει, θα εγκριθεί αμέσως. Το Συμβούλιο των φυλακών είναι αρμόδιο για να λάβει την τελική απόφαση για την χορήγηση άδειας.

Ο εκ των μελών του διευθυντηρίου της εγκληματικής Οργάνωσης Χρυσή Αυγή Ηλίας Κασιδιάρης στο Εφετείο

Το διευθυντήριο της Χρυσής Αυγής

Τα μέλη του διευθυντηρίου ήταν οι: Νίκος Μιχαλολιάκος, Ιωάννης Λαγός, Ηλίας Κασιδιάρης, Γιώργος Γερμενής, Χρήστος Παππάς και Ηλίας Παναγιώταρος και Αρτέμης Ματθαιόπουλος

  •  Νίκος Μιχαλολιάκος, 13 έτη κάθειρξη και 6 μήνες
  • Ιωάννης Λαγός, 13 έτη κάθειρξη και 8 μήνες
  • Ηλίας Κασιδιάρης, 13 έτη κάθειρξη και 6 μήνες
  • Γιώργος Γερμενής, 13 έτη κάθειρξη και 6 μήνες
  • Χρήστος Παππάς, 13 έτη κάθειρξη και 3 μήνες
  • Ηλίας Παναγιώταρος, 13 έτη κάθειρξη
  • Αρτέμης Ματθαιόπουλος, 10 έτη κάθειρξη

Έτσι, με βάση τις ίδιες διατάξεις θα μπορούν να αιτηθούν αποφυλάκιση συμπληρώνοντας τα 3/5 της ποινής.

Όμως, στην συγκεκριμένη περίπτωση τόσο για τον Κασιδιάρη όσο και για τους υπολοίπους η αποφυλάκιση επειδή γίνεται με όρους είναι πιθανόν να τεθούν αυστηροί όροι και για την πολιτική τους δράση όσον αφορά τον διχαστικό και ρατσιστικό λόγο.

Συνεδρίαση του Εφετείου για την εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή

Το Εφετείο της Χρυσής Αυγής

Η εκδίκαση της υπόθεσης στο Εφετείο γίνεται με αργούς ρυθμούς και εκτιμάται ότι αποκλείεται να έχει ολοκληρωθεί έως τον Φεβρουάριο. Και πάλι ζητήματα που αφορούν την αίθουσα της δίκης και τον όγκο των συσχετιζόμενων αδικημάτων καθυστερούν την διαδικασία.  Η δίκη σε δεύτερο βαθμό βρίσκεται σε εξέλιξη για περίπου ένα έτος. Ακόμη και στην περίπτωση που το Δικαστήριο αυξήσει τις ποινές επειδή η απόφαση θα καθυστερήσει αρκετά δεν θεωρείται πιθανόν να ξαναμπούν φυλακή.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ ήρθε για να γίνει κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

«Πρέπει να συζητάμε με την Τουρκία, αλλά χωρίς αυταπάτες» , λέει ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο Νικος Ανδρουλάκης άσκησε κριτική στη Νέα Δημοκρατία λέγοντας ότι «καλλιέργησε υψηλές προσδοκίες», ενώ το περιβάλλον για ελληνοτουρκικό διάλογο δεν ήταν ευνοϊκό