Οι αγορές είναι πολύ αισιόδοξες όσον αφορά την ικανότητα των κεντρικών τραπεζών να αποφύγουν την ύφεση, καθώς  δίνουν μάχη για να χαλιναγωγήσουν τον πληθωρισμό σε Ευρώπη και ΗΠΑ, υποστηρίζει η Pacific Investment Management Co (PIMCO).

Ο μεγαλύτερος διαχειριστής ομολόγων στον κόσμο αναφέρει μάλιστα, ότι προετοιμάζεται για «ανώμαλη προσγείωση» της παγκόσμιας οικονομίας.

Ειδικότερα, ο Ντάνιελ Ιβλάσκιν, επικεφαλής επενδύσεων στην Pimco, η οποία διαχειρίζεται ενεργητικό 1,8 τρισ. δολαρίων, τόνισε ότι προετοιμάζεται για μια πιο «ανώμαλη προσγείωση», καθώς οι κεντρικοί τραπεζίτες συνεχίζουν την εκστρατεία τους για αύξηση των επιτοκίων.

Το «τεντωμένο σκοινί» που ακροβατούν οι κεντρικές τράπεζες – Ο υψηλός πληθωρισμός απέναντι από την ύφεση

Αβεβαιότητα

«Όσο πιο αυστηρή νομισματική πολιτική εφαρμόζουν οι κεντρικές τράπεζες, τόσο περισσότερη αβεβαιότητα υπάρχει για την παγκόσμια οικονομία και όλο και μεγαλύτερος είναι κίνδυνος για πιο ακραίες οικονομικές προοπτικές», είπε ο Ιβλάσκιν, σε συνέντευξή του στους Financial Times. Σημείωσε μάλιστα ότι όταν στο παρελθόν αυξάνονταν τα επιτόκια, παρατηρήθηκε καθυστέρηση πέντε ή έξι τετάρτων τριμήνων μέχρι να φανεί ο αντίκτυπός τους».

Η αγορά είναι «υπερβολικά σίγουρη για την ποιότητα των αποφάσεων της κεντρικής τράπεζας», είπε χαρακτηριστικά στους FT: «Εκτιμούμε ότι η αγορά είναι υπερβολικά αισιόδοξη όσον αφορά την ποιότητα των αποφάσεων των κεντρικών τραπεζών και την ικανότητά τους να φέρνουν θετικά αποτελέσματα. Θεωρούμε ότι η αγορά είναι πιο αισιόδοξη από ότι θα έπρεπε όσον αφορά τη δυνατότητα των κεντρικών τραπεζών να μειώσουν τα επιτόκια όσο υποδηλώνουν οι καμπύλες των αποδόσεων» πρόσθεσε.

Το δίλημμα

Οι κεντρικές τράπεζες πλησιάζουν στο σημείο που θα πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο δρόμους, με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να βρίσκεται πρώτη μπροστά σ΄αυτό το δίλημμα. Ο ένας δρόμος είναι να εμπιστευθούν ότι η πιο επιθετική σύσφιγξη των τελευταίων δεκαετιών θα καρποφορήσει τιθασεύοντας τις πληθωριστικές πίεσεις, καθώς η επίδραση των αυξήσεων έχει μεταγενέστερη επίδραση στην οικονομία. Ο δεύτερος δρόμος είναι να συνεχίσουν τις αυξήσεις των επιτοκίων μέχρι να φτάσουν στο στόχο του 2%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή