Μεξικό: Πετρέλαιο που διέρρευσε στον Κόλπο έφθασε σε παραλίες

Η διαρροή πλήττει τις ακτές τεσσάρων ανατολικών και νοτιοανατολικών μεξικανικών πολιτειών

Μεξικό: Πετρέλαιο που διέρρευσε στον Κόλπο έφθασε σε παραλίες

Ποσότητες αργού που διέρρευσαν τον περασμένο μήνα στον Κόλπο του Μεξικού –γεγονός που κατήγγειλαν μη κυβερνητικές οργανώσεις αλλά υποβάθμισε η δημόσια επιχείρηση πετρελαίου PEMEX–έφθασαν σε ακτές και παραλίες, έκαναν γνωστό χθες Τρίτη οι τοπικές αρχές.

«Υπήρχαν υδρογονάνθρακες σε πάνω από 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα στη θάλασσα, που διασκορπίστηκαν από τα ρεύματα κατά μήκος όλων των παραλιών στον Κόλπο», δήλωσε ο εισαγγελέας αρμόδιος για εγκλήματα κατά του περιβάλλοντος στην πολιτεία Καμπέτσε (ανατολικά), ο Αλεχάντρο Μπρόουν Χαντούς.

Ρωσία: Πετρελαιοκηλίδα απειλεί να προκαλέσει «μεγάλη ζημιά» σε ποταμό

Εξέφρασε ανησυχία για «σοβαρή ζημιά στο περιβάλλον» κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην τηλεοπτική υπηρεσία του Γαλλικού Πρακτορείου χθες.

Υπερασπιστές του περιβάλλοντος και κάτοικοι καθάρισαν τις τελευταίες ημέρες 500 μέτρα παραλίας στην πολιτεία Καμπέτσε, όπου διακρίνονταν καθαρά μαύρες κηλίδες, διαπίστωσε συνεργείο της τηλεοπτικής υπηρεσίας του AFP.

Πλήγμα σε τέσσερις πολιτείες

Η διαρροή πλήττει τις ακτές τεσσάρων ανατολικών και νοτιοανατολικών μεξικανικών πολιτειών (Καμπέτσε, Ταμπάσκο, Ταμαουλίπας και Βερακρούς), ανέφερε πριν από μερικές ημέρες στην ηλεκτρονική της έκδοση η εφημερίδα El País.

Δεν έχει αναφερθεί εντοπισμός πετρελαίου στο Κανκούν και στα περίχωρά του. Πρόκειται για την πιο τουριστική περιοχή του Μεξικού, που βρίσκεται πιο ψηλά στον χάρτη, στη χερσόνησο Γιουκατάν.

Τη 18η Ιουλίου, μη κυβερνητικές οργανώσεις –συμπεριλαμβανομένου του μεξικανικού παραρτήματος της Greenpeace– κατήγγειλαν τεράστια διαρροή πετρελαίου, υπολογίζοντας πως εκτεινόταν σε 400 τετραγωνικά χιλιόμετρα, στον Κόλπο του Μεξικού.

Η διαρροή εντοπιζόταν κοντά σε εξέδρα άντλησης αερίου, όπου έκρηξη και πυρκαγιά είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δυο εργαζόμενοι την 7η Ιουλίου.

Η διαρροή, που πιστοποιούσαν δορυφορικές φωτογραφίες, σύμφωνα με ανακοίνωση των ΜΚΟ, άρχισε την 4η Ιουλίου, όπως τόνισαν καταγγέλλοντας την «απόλυτη αδιαφάνεια» των αρχών για το ζήτημα.

Η PEMEX αντέτεινε πως επρόκειτο για φυσικές εκλύσεις υδρογονανθράκων στη θάλασσα, αντικρούοντας ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκαν στον Τύπο.

Ο γενικός διευθυντής της καταχρεωμένης δημόσιας επιχείρησης Οκτάβιο Ρομέρο αναγνώρισε πως εντοπίστηκε διαρροή την 3η Ιουλίου στην περιοχή όπου βρισκόταν η εξέδρα άντλησης αερίου στην οποία έγινε έκρηξη. Όμως εργαζόμενοι την έλεγξαν και τη σταμάτησαν την 22η Ιουλίου, διαβεβαίωσε.

OT Originals

Περισσότερα από Κόσμος

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο