H άνοδος στις τιμές του φυσικού αερίου λειτούργησε ως προειδοποιητικό σήμα για την εύθραυστη ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και για τους κινδύνους στην αγορά ομολόγων.

Η εκτίναξη των τιμών spot του φυσικού αερίου κατά τις 30% μέσα σε μία ημέρα μετά τις απειλές για απεργία στην Αυστραλία αναστάτωσε τους επενδυτές.

Ομόλογα: Συνεχίζονται οι αναταράξεις στην αγορά

Οι εκτιμήσεις για την ΕΚΤ

Η ING Groep NV, η Rabobank και η Saxo Bank A/S ποντάρουν σε γερακίσια στάση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καθώς οι τιμές της ενέργειας αυξάνονται και πάλι και εκτιμούν ότι οι αξιωματούχοι θα προσπαθήσουν να σταματήσουν τις μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό από το να παρασύρονται όλο και πιο ψηλά.

«Ξαφνικά οι συναγερμοί για τον πληθωρισμό χτυπούν ξανά», εξηγεί στο Bloomberg ο Μπέντζαμιν Σρέντερ, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής επιτοκίων στην ING. «Οι πρόσφατες διακυμάνσεις στην τιμή του φυσικού αερίου αναδεικνύουν τον παρατεταμένο κίνδυνο διαταραχών του εφοδιασμού στην πιο ήπια δυναμική του πληθωρισμού τον τελευταίο καιρό».

Τώρα επενδυτές και αναλυτές εστιάζουν στην έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας  που αφορά τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό με την οποία θα ξεκινήσει η εβδομάδα που έρχεται.

Αν και η γηραία ήπειρο έχει προμήθειες για το χειμώνα, ωστόσο πληρώνει τέσσερις φορές περισσότερο από τις ΗΠΑ και περίπου το διπλάσιο από ό,τι πριν από την πανδημία. Στο ράλι των τιμών του φυσικού αερίου αντέδρασε ο δείκτης της αγοράς για τις μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό -ως ήταν αναμενόμενο- και έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 χρόνων. Οι traders εκτιμούν ότι αυτή η εξέλιξη αλλάζει τα μέχρι τώρα δεδομένα και δεν θα επιτρέψει στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ  να δικαιολογήσουν το τέλος του κύκλου της νομισματικής  σύσφιγξης.

Τι προτείνουν οι αναλυτές για την αγορά ομολόγων

Ο Σρέντερ της ING προειδοποιεί ότι η γερακίσια στάση της ΕΚΤ θα μπορούσε να κλιμακωθεί για να περιορίσει τους κινδύνους αύξησης των τιμών. Σε αυτό το πλαίσιο αποτρέπει τους επενδυτές να μπουν σε συναλλαγές που αυξάνουν την καμπύλη – πρόκειται για στοιχήματα που ποντάρουν ότι οι αποδόσεις των ομολόγων μεγαλύτερης διάρκειας θα αυξηθούν ταχύτερα από ό,τι οι αποδόσεις των βραχύτερων τίτλων. Οι αγορές δεν πρέπει να υποτιμούν την «αποφασιστικότητα και την επιμονή» της κεντρικής τράπεζας, είπε.

Οι χρηματιστηριακές αγορές εκτιμούν επί του παρόντος 40% πιθανότητα αύξησης κατά 25 μονάδες βάσης από την ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο, με περαιτέρω μειώσεις κατά 66 μονάδες βάσης για το επόμενο έτος. Η Rabobank επανέλαβε την πιθανότητα ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να επιδείξει «μεγαλύτερη αποφασιστικότητα» για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, καθώς ο κίνδυνος για περαιτέρω αύξησης των τιμών της ενέργειας είναι ορατός.

«Η ενέργεια είναι ένα πραγματικά σημαντικό σημείο αιχμής για την ΕΚΤ», επισημαίνει ο Λυν Γκράχαμ Τέιλορ, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής επιτοκίων στη Rabobank. Ο ίδιος προτιμά τις συναλλαγές που επικεντρώνονται στις λιγότερο ευαίσθητες στην νομισματική πολιτική καμπύλες των 5ετών και 30ετών ευρωπαϊκών ομολόγων σε αντίθεση με τις καμπύλες των 2ετών και 1οετών.

«Η ενέργεια είναι η συνιστώσα που θα διατηρήσει τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα και πάνω από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας», εκτιμά η Αλθέα Σπινάζι, ανώτερη στρατηγικός αναλυτής σταθερού εισοδήματος της Saxo Bank. «Έρχεται ο χειμώνας, το φυσικό αέριο θα έχει μεγαλύτερη ζήτηση». Ωστόσο οι προβλέψεις της διαφέρουν. Αντί για αυξήσεις επιτοκίων αναμένει ότι η ΕΚΤ θα παραμείνει σε στάση αναμονής για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Προτιμά το ευαίσθητο στην αλλαγή νομισματικής πολιτικής βραχυπρόθεσμο άκρο της καμπύλης αποδόσεων, αναμένοντας ότι η καμπύλη αποδόσεων θα είναι επίπεδη μέχρι τον Οκτώβριο.

Για την State Street & Trust Co. το άλμα των τιμών της ενέργειας είναι απίθανο να οδηγήσει σε δραματική αλλαγή των προοπτικών πολιτικής της ΕΚΤ, καθώς οι κινήσεις δεν ήταν τόσο έντονες όσο αυτές που παρατηρήθηκαν πέρυσι και οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζουν να υποχωρούν αλλού. «Εάν πρόκειται αποκλειστικά για ένα σοκ στις τιμές της ενέργειας, δεν θα πρέπει να αναγκάσει την αγορά να επανεξετάσει σε μεγάλο βαθμό την τιμολόγηση των επιτοκίων πολιτικής», δήλωσε ο Τιμ Γκραφ, επικεφαλής της μακροοικονομικής στρατηγικής της ΕΜΕΑ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές