Οι χώρες των G20 διοχέτευσαν επίπεδα ρεκόρ δημοσίου χρήματος σε ορυκτά καύσιμα πέρυσι, παρά το γεγονός ότι υποσχέθηκαν να μειώσουν ένα μέρος τους.
Το ποσό του δημόσιου χρήματος που διοχετεύεται σε άνθρακα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο στις 20 από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου έφτασε στο ρεκόρ των 1,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022, σύμφωνα με το thinktank του Διεθνούς Ινστιτούτου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (IISD), παρόλο που οι παγκόσμιοι ηγέτες συμφώνησαν να καταργήσουν σταδιακά τις «αναποτελεσματικές» επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων στη σύνοδο κορυφής Cop26 για το κλίμα στη Γλασκώβη πριν από δύο χρόνια, παρατηρεί ο Guardian.
Η έκθεση έρχεται ενόψει της συνάντησης των εν λόγω χωρών στο Δελχί τον επόμενο μήνα που θα μπορούσε να δώσει τον τόνο για την επόμενη μεγάλη διάσκεψη για το κλίμα, η οποία θα πραγματοποιηθεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τον Νοέμβριο.
Είναι ζωτικής σημασίας οι ηγέτες να θέσουν τις επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων στην ημερήσια διάταξη, δήλωσε η Τάρα Λάαν, ανώτερη συνεργάτης του IISD και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.
Τα ορυκτά καύσιμα απελευθερώνουν ρύπους όταν καίγονται, κάνοντας τα ακραία καιρικά φαινόμενα πιο βίαια. Επίσης μολύνουν τον αέρα με τοξίνες που βλάπτουν τους πνεύμονες και άλλα όργανα. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση από τα ορυκτά καύσιμα σκοτώνει από 1 έως 10 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο.
Όμως, πέρα από αυτό το κρυφό κόστος για την κοινωνία, οι κυβερνήσεις μείωσαν περαιτέρω τις τιμές υποστηρίζοντας τους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων και τους πελάτες τους με δημόσιο χρήμα. Η έκθεση διαπίστωσε ότι οι κυβερνήσεις των G20 παρείχαν επιδοτήσεις 1 τρισ. δολ. πέρυσι για ορυκτά καύσιμ, 322 δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις από κρατικές επιχειρήσεις και 50 δισεκατομμύρια δολάρια σε δάνεια από δημόσια οικονομικά ιδρύματα.
Το συνολικό ποσό ήταν υπερδιπλάσιο από αυτό που είχαν δώσει το 2019
Οι ηγέτες των G20 συμφώνησαν να καταργήσουν σταδιακά τις αναποτελεσματικές επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων «μεσοπρόθεσμα» ήδη από το 2009. Στη σύνοδο κορυφής Cop26 για το κλίμα μια δεκαετία αργότερα, οι παγκόσμιοι ηγέτες συμφώνησαν να επιταχύνουν αυτές τις προσπάθειες.
Αλλά από τότε, το κόστος διαβίωσης έχει αυξηθεί απότομα ως αποτέλεσμα της πανδημίας Covid-19 και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, που πυροδότησε μια ενεργειακή κρίση.
Οι επιστήμονες και οι γιατροί έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό για τους κινδύνους της επιδότησης καυσίμων που σκοτώνουν, ενώ ταυτόχρονα εμποδίζουν τις προσπάθειες να «πρασινίσουν» οι οικονομίες. Πιο πρόσφατα, εμπειρογνώμονες και οικονομολόγοι στον τομέα της ενέργειας ένωσαν τις φωνές τους αμφισβητώντας τις επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων.
Τον Φεβρουάριο, μια έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας διαπίστωσε ότι η κλιμάκωση των επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων το 2022 ήταν ένα «ανησυχητικό σημάδι για ενεργειακές μεταβάσεις», αν και υποστήριξε ότι ορισμένα από τα μέτρα θα μπορούσαν να υπερασπιστούν ως κοινωνικές ή πολιτικές ανάγκες «δεδομένης της μεγάλης δυσκολίας που θα μπορούσε να προκαλέσει η έκθεση σε τιμές που εξαρτώνται από την αγορά».
Τον Ιούνιο, μια έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας διαπίστωσε ότι «με την υποτιμολόγηση των ορυκτών καυσίμων, οι κυβερνήσεις όχι μόνο δίνουν κίνητρα για υπερβολική χρήση, αλλά επίσης διαιωνίζουν τις αναποτελεσματικές ρυπογόνες τεχνολογίες και εδραιώνουν την ανισότητα».
Τα 3/4 των επιδοτήσεων για ενέργεια πηγαίνουν σε ορυκτά καύσιμα
Οι συγγραφείς διαπίστωσαν επίσης ότι από όλες τις επιδοτήσεις στον ενεργειακό τομέα, περίπου τα τρία τέταρτα πηγαίνουν σε ορυκτά καύσιμα.
Το IISD διαπίστωσε ότι με τον καθορισμό υψηλότερου φόρου άνθρακα 25-75 δολ. ανά τόνο αερίων του θερμοκηπίου, οι κυβερνήσεις της G20 θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν επιπλέον 1 τρις δολάρια ετησίως.
Για να αντισταθμίσουν το κόστος για τα ευάλωτα άτομα που ζουν στη φτώχεια, οι συγγραφείς συνέστησαν στοχευμένες πληρωμές πρόνοιας σε όσους τη χρειάζονται περισσότερο. Συνέστησαν επίσης στους παγκόσμιους ηγέτες να εγκαταλείψουν τον χαρακτηρισμό «αναποτελεσματικό» από την υπόσχεσή τους να καταργήσουν σταδιακά τις επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων και αντ’ αυτού να αναφέρουν εξαιρετικές περιπτώσεις όπου θα δικαιολογούνταν.
Latest News
Δυναμικό come back του LNG στην Ελλάδα - Αυξήθηκε η κατανάλωση φυσικού αερίου [γραφήματα]
Συνολικά στο ενδεκάμηνο το αέριο αυξήθηκε κατά 28.3%, ενώ το ρωσικό αέριο παρέμεινε πρώτο με μερίδιο 52,1%
Εξαγωγική δύναμη η Ελλάδα το 2024 στην ηλεκτρική ενέργεια
Αυξημένες κατά 76% οι εξαγωγές ρεύματος το 2024, συγκριτικά με το 2023 - Έκθεση του ΙΕΝΕ καταγράφει την εικόνα της ενεργειακής αγοράς τη φετινή χρονιά
Καμπανάκι από ΙΕΑ - Θα... πλημμυρίσουν πετρέλαιο οι αγορές το 2025
Οι παγκόσμιες αγορές θα έχουν υπερπροσφορά σε πετρέλαιο της τάξης των 1,4 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα
Η μεγάλη αποτυχία του στοιχήματος των Shell και BP στην ηλεκτρική ενέργεια
Η ηλεκτρική ενέργεια ήταν το επόμενο μεγάλο στοίχημα για πολλές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, όμως γύρισε μπούμερανγκ
Η φιλοδοξία του Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου ίσως αποδειχθεί ένα όνειρο - Ανάλυση Economist
Η φιλοδοξία του Ντόναλντ Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου μπορεί να αποδειχθεί ένα όνειρο, καταλήγει ο Economist
Παρουσίαση του GREGY στο «Βαλκανικό Νταβός»
Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου (GREGY) παρουσιάστηκε στο «Power Summit 2024» στη Σόφια
Κ. Μαύρος (Όμιλος ΔΕΗ): Από νέο σημείο εκκίνησης οι ΑΠΕ το 2025
Η επόμενη τριετία είναι η τριετία των ΑΠΕ στην παραγωγή, της πλήρους απολιγνιτοποίησης και των ευέλικτων μονάδων, είπε ο Κ. Μαύρος
Helleniq Energy: Χτίζει τον 5ο πυλώνα στην αγορά ενέργειας – Τι αλλάζει με το deal της Elpedison
Η Helleniq Energy μετά την απόκτηση του 100% της Elpedison καθετοποιεί πλήρως τις δραστηριότητες της στην ηλεκτρική ενέργειας
Κληρώνει για τους «υδρογονάνθρακες» - Η ώρα της ExxonMobil, το αδιέξοδο της Energean και ο νέος επενδυτής
Σε κρίσιμο σημείο το project «Υδρογονάνθρακες» που είχε ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός την άνοιξη του 2022 – Οι γεωπολιτικές εξελίξεις
Φόβοι για νέα κρίση φυσικού αερίου στην Ευρώπη
Ο ψυχρός Νοέμβριος, οι αυξημένες τιμές στο φυσικό αέριο και η λήξη της συμφωνίας μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας προκαλούν ανησυχία για τα ενεργειακά αποθέματα της Ευρώπης