Πολλές παράτησαν τις δουλειές τους μετά το ξέσμασμα της πανδημίας. Όταν όμως σήμανε λήξη συναγερμού πολλές πλέον παίρνουν την απόφαση να επιστρέψουν στο γραφείο. Οι αυξήσεις στις τιμές καταναλωτή καθώς και η επικράτηση των ευέλικτων εργασιακών ρυθμίσεων δεν αφήνει πολλά περιθώρια.
Τους τελευταίους μήνες, υπήρξαν περισσότερες μητέρες στο εργατικό δυναμικό από οποιαδήποτε άλλη στιγμή από τότε που το τμήμα εργασίας άρχισε να τις παρακολουθεί το 1948, σύμφωνα με ανάλυση των δεδομένων της κρατικής αγοράς εργασίας. Περίπου το 75% των μητέρων συμμετείχαν στο αμερικανικό εργατικό δυναμικό τον Ιούλιο, τον τελευταίο μήνα για τον οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία που αντιπροσωπεύει μια πρόχειρη επιστροφή στην προ-πανδημική περίοδο.
Οι δημοφιλείς τομείς
Στις αρχές του 2020, το ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό για τις μητέρες ήταν περίπου 74%, πριν πέσει στο 70,5% τον Απρίλιο. Η επιστροφή των μητέρων στο εργατικό δυναμικό ήταν ταχύτερη από εκείνη των γυναικών χωρίς παιδιά, σημειώνουν οι Financial Times.
Οι οικονομολόγοι φοβήθηκαν ότι η κρίση της πανδημίας θα προκαλούσε μια «παραχώρηση» αφού οι γυναίκες παραιτήθηκαν από τις δουλειές τους και απολύθηκαν με υψηλότερα ποσοστά από τους άνδρες το 2020. Πολλές από τις θέσεις εργασίας που καταλαμβάνονταν δυσανάλογα από γυναίκες, σε τομείς όπως η εστίαση και η εκπαίδευση, εξαφανίστηκαν σε μεγάλους αριθμούς.
Οι γυναίκες είναι επίσης πιο πιθανό να είναι οι κύριοι φροντιστές και το κλείσιμο σχολείων, κέντρων ημερήσιας φροντίδας και γηροκομείων που σχετίζονται με την πανδημία ώθησαν επίσης εκατομμύρια να εγκαταλείψουν την επίσημη εργασία. Ο Λευκός Οίκος εκτιμά ότι 2 εκατομμύρια γυναίκες έφυγαν από το εργατικό δυναμικό των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, συμβάλλοντας στη μείωση του ποσοστού συμμετοχής μεταξύ των εργαζόμενων μητέρων.
Αλλά η έλλειψη εργατικού δυναμικού που προέκυψε από την πανδημία ώθησε τους εργοδότες να υιοθετήσουν ευέλικτα ωράρια εργασίας, απομακρυσμένη εργασία και επιδόματα εργαζομένων φροντίδας, εκτός από τους υψηλότερους μισθούς, που έχουν οδηγήσει τις γυναίκες πίσω στην εργασία.
Εργαζόμενες μητέρες
Η αλλαγή έρχεται καθώς η προσφορά εργασίας γενικότερα έχει ανακάμψει, με το συνολικό ποσοστό συμμετοχής των εργαζομένων ηλικίας 25 έως 54 ετών να ανακάμπτει στο προ-πανδημικό επίπεδο του 83,1%.
Ωστόσο, η Μίστι Χέγκενες, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Κάνσας που παρακολουθεί τις γυναίκες στο εργατικό δυναμικό, είπε ότι είναι απίθανο όλες αυτές οι μητέρες να άρχισαν να εργάζονται από επιλογή, αλλά έπρεπε να επιστρέψουν στη δουλειά λόγω των οικονομικών αναγκών των οικογενειών τους.
Οι εργαζόμενες μητέρες που μίλησαν στους Financial Times είπαν ότι εξακολουθούσαν να αντιμετωπίζουν τις ίδιες προκλήσεις στον εργασιακό χώρο που αντιμετώπιζαν πριν από την πανδημία, από την ευθυγράμμιση των προγραμμάτων εργασίας και φροντίδας των παιδιών τους έως τις διακρίσεις στις αμοιβές.
Οι εργαζόμενες μητέρες κερδίζουν επίσης λιγότερα κατά μέσο όρο από τους εργαζόμενους πατέρες στις ΗΠΑ, ανεξάρτητα από το αν οι δουλειές τους είναι πλήρους, μερικής απασχόλησης ή εποχιακές. Οι μητέρες αμείβονται με 62 σεντς για κάθε 1 δολάριο που κερδίζουν οι πατέρες, σύμφωνα με ανάλυση των δεδομένων της απογραφής του 2022 από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Equal Rights Advocates.
Αυτό το χάσμα είναι μεγαλύτερο από αυτό για τις γυναίκες συνολικά. Οι γυναίκες στις ΗΠΑ συνήθως κερδίζουν 82 σεντς για κάθε δολάριο που κερδίζουν οι άνδρες, σύμφωνα με ανάλυση του Pew Research Center.
Latest News
Ο Τραμπ δίνει «γη και ύδωρ» κινήτρων για να φέρει μεγάλες επενδύσεις πίσω στις ΗΠΑ
Ο Τραμπ αποσκοπεί σε μια κοσμογονία εγχώριων επενδύσεων στις ΗΠΑ - Η πρόταση για διευκολύνσεις στις επενδύσεις άνω του 1 δισ.
Η Ινδία κατασκευάζει το δικό της «Χόνγκ Κονγκ» - Το φαραωνικό project των 9 δισ.
Ανησυχία ότι το σχέδιο θα εξαλείψει μερικές από τις απομονωμένες φυλές που ζουν στα νησιά του αρχιπελάγους Νικομπάρ - Τι λέει η Ινδία
Από ένα KFC στην αυτοκρατορία των 3 δισ. - Ποιος είναι ο Αυστραλός επιχειρηματίας Τζακ Κάουιν
Σήμερα, ο Τζακ Κάουιν κατέχει το 98% της εταιρείας του, ενώ το υπόλοιπο 2% ανήκει σε ορισμένους από τους αρχικούς επενδυτές και μετόχους του
Οι τρεις αδύναμοι κρίκοι της ευρωοικονομίας το 2025
Θα παλέψουν με την ύφεση τη νέα χρονιά οι μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία
Ενοίκια σοκ για τους φοιτητές στο Λονδίνο μετά τις νέες αυξήσεις [γράφημα]
Τι αποκαλύπτει έρευνα για τους φοιτητές στη Βρετανία
Η πλειοψηφία των startups δεν μακροημερεύει - Η ωμή αλήθεια είναι ότι κανείς δεν νοιάζεται
Γιατί αποτυγχάνουν τόσες πολλές startups; Φυσικά, δεν υπάρχει μόνο ένας λόγος
Safran: Με το βλέμμα στις συμβάσεις του αμερικανικού στρατού
Η γαλλική εταιρεία αναμένει αύξηση των πωλήσεων κατά περίπου 10% το 2025, καθώς και τρέχοντα λειτουργικά κέρδη μεταξύ 4,7 και 4,8 δισ. ευρώ σε συγκρίσιμη βάση
Έφοδος τελωνιακών και της ευρωπαικής εισαγγελίας στα γραφεια της Adidas
Tο ένταλμα έρευνας για την Adidas ανέφερε την (ύποπτη) σωρευτική φορολογική ζημία σε περισσότερα από 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ
Τιμές-φωτιά οι Χριστουγεννιάτικες αγορές στη Γερμανία
Ο υψηλός πληθωρισμός δεν μπορεί παρά να επηρεάσει και τις Χριστουγεννιάτικες Αγορές στη Γερμανία. Έως 7 ευρώ στοιχίζει το περίφημο «ζεστό κρασί» με μπαχαρικά.
Η αβεβαιότητα της εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ αρχίζει να «δαγκώνει» την Ευρώπη - Τι εκτιμά η Goldman Sachs
H Goldman Sachs επιχειρεί να εξετάσει την επίδραση της αβεβαιότητας της εμπορικής πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ εντός κι εκτός ΗΠΑ