Πολλές παράτησαν τις δουλειές τους μετά το ξέσμασμα της πανδημίας. Όταν όμως σήμανε λήξη συναγερμού πολλές πλέον παίρνουν την απόφαση να επιστρέψουν στο γραφείο. Οι αυξήσεις στις τιμές καταναλωτή καθώς και η επικράτηση των ευέλικτων εργασιακών ρυθμίσεων δεν αφήνει πολλά περιθώρια.

Τους τελευταίους μήνες, υπήρξαν περισσότερες μητέρες στο εργατικό δυναμικό από οποιαδήποτε άλλη στιγμή από τότε που το τμήμα εργασίας άρχισε να τις παρακολουθεί το 1948, σύμφωνα με ανάλυση των δεδομένων της κρατικής αγοράς εργασίας. Περίπου το 75% των μητέρων συμμετείχαν στο αμερικανικό εργατικό δυναμικό τον Ιούλιο, τον τελευταίο μήνα για τον οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία που αντιπροσωπεύει μια πρόχειρη επιστροφή στην προ-πανδημική περίοδο.

Οι δημοφιλείς τομείς

Στις αρχές του 2020, το ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό για τις μητέρες ήταν περίπου 74%, πριν πέσει στο 70,5% τον Απρίλιο. Η επιστροφή των μητέρων στο εργατικό δυναμικό ήταν ταχύτερη από εκείνη των γυναικών χωρίς παιδιά, σημειώνουν οι Financial Times.

Οι οικονομολόγοι φοβήθηκαν ότι η κρίση της πανδημίας θα προκαλούσε μια «παραχώρηση» αφού οι γυναίκες παραιτήθηκαν από τις δουλειές τους και απολύθηκαν με υψηλότερα ποσοστά από τους άνδρες το 2020. Πολλές από τις θέσεις εργασίας που καταλαμβάνονταν δυσανάλογα από γυναίκες, σε τομείς όπως η εστίαση και η εκπαίδευση, εξαφανίστηκαν σε μεγάλους αριθμούς.

Οι γυναίκες είναι επίσης πιο πιθανό να είναι οι κύριοι φροντιστές και το κλείσιμο σχολείων, κέντρων ημερήσιας φροντίδας και γηροκομείων που σχετίζονται με την πανδημία ώθησαν επίσης εκατομμύρια να εγκαταλείψουν την επίσημη εργασία. Ο Λευκός Οίκος εκτιμά ότι 2 εκατομμύρια γυναίκες έφυγαν από το εργατικό δυναμικό των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, συμβάλλοντας στη μείωση του ποσοστού συμμετοχής μεταξύ των εργαζόμενων μητέρων.

Αλλά η έλλειψη εργατικού δυναμικού που προέκυψε από την πανδημία ώθησε τους εργοδότες να υιοθετήσουν ευέλικτα ωράρια εργασίας, απομακρυσμένη εργασία και επιδόματα εργαζομένων φροντίδας, εκτός από τους υψηλότερους μισθούς, που έχουν οδηγήσει τις γυναίκες πίσω στην εργασία.

Εργαζόμενες μητέρες

Η αλλαγή έρχεται καθώς η προσφορά εργασίας γενικότερα έχει ανακάμψει, με το συνολικό ποσοστό συμμετοχής των εργαζομένων ηλικίας 25 έως 54 ετών να ανακάμπτει στο προ-πανδημικό επίπεδο του 83,1%.

Ωστόσο, η Μίστι Χέγκενες, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Κάνσας που παρακολουθεί τις γυναίκες στο εργατικό δυναμικό, είπε ότι είναι απίθανο όλες αυτές οι μητέρες να άρχισαν να εργάζονται από επιλογή, αλλά έπρεπε να επιστρέψουν στη δουλειά λόγω των οικονομικών αναγκών των οικογενειών τους.

Οι εργαζόμενες μητέρες που μίλησαν στους Financial Times είπαν ότι εξακολουθούσαν να αντιμετωπίζουν τις ίδιες προκλήσεις στον εργασιακό χώρο που αντιμετώπιζαν πριν από την πανδημία, από την ευθυγράμμιση των προγραμμάτων εργασίας και φροντίδας των παιδιών τους έως τις διακρίσεις στις αμοιβές.

Οι εργαζόμενες μητέρες κερδίζουν επίσης λιγότερα κατά μέσο όρο από τους εργαζόμενους πατέρες στις ΗΠΑ, ανεξάρτητα από το αν οι δουλειές τους είναι πλήρους, μερικής απασχόλησης ή εποχιακές. Οι μητέρες αμείβονται με 62 σεντς για κάθε 1 δολάριο που κερδίζουν οι πατέρες, σύμφωνα με ανάλυση των δεδομένων της απογραφής του 2022 από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Equal Rights Advocates.

Αυτό το χάσμα είναι μεγαλύτερο από αυτό για τις γυναίκες συνολικά. Οι γυναίκες στις ΗΠΑ συνήθως κερδίζουν 82 σεντς για κάθε δολάριο που κερδίζουν οι άνδρες, σύμφωνα με ανάλυση του Pew Research Center.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή