Είναι προφανές ότι η αγορά έχει πολλές αφορμές να "πέσει", κι όμως συντηρείται κοντά στα πολυετή της υψηλά. Τυχαίο;

Μια τόσο μεγάλη ανοδική κίνηση σε ένταση (+70%) και χρόνο (10 μήνες) έρχεται σε δύο περιπτώσεις. Ή επάξια, ή χειραγωγούμενα.

Στην περίπτωσή μας, συνυπολογίζοντας το στόρυ από πίσω (ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας, ικανοποιητικοί ρυθμοί ανάπτυξης, ομαλό μακροοικονομικό κλίμα), μάλλον αυτή δεν έχει έρθει τυχαία.

Και η εικόνα από πολλές εισηγμένες είναι εξαιρετική, ώστε να δικαιολογείται μια τόσο σημαντική κίνηση.

Ο Αύγουστος μάς αφήνει με ένα προγραμματισμένο μεν, πάντα ενδιαφέρον, δε, γεγονός, το οποίο συνοδεύεται από υπέρμετρους όγκους συναλλαγών.

Και δεν είναι άλλο από την αναδιάρθρωση του MSCI, καθώς πολλοί θεσμικοί αναγκάζονται να προβούν σε μεταβολές στη σύνθεση των υπό διαχείριση χαρτοφυλακίων.

Η διαδικασία έχει μάλλον τυπικό χαρακτήρα, ωστόσο εξάγονται διάφορα συμπεράσματα, και το κυριότερο, διαφαίνεται η προτίμηση κάποιων από την ποιότητα της τοποθέτησης άλλων.

Υπενθυμίζουμε ότι η ΠΕΙΡ πήρε τη θέση της ΤΕΝΕΡΓ στον Δείκτη.

Αφενός, η ΠΕΙΡ έχει διαγράψει μια εξαιρετική πορεία (εξού και η είσοδός της στον εν λόγω Δείκτη), 4πλασιάζοντας ουσιαστικά την κεφαλαιοποίησή της.

Επιγραμματικά, πέραν από τα προαπαιτούμενα (εμπορευσιμότητα, κεφ/ση, κ.λπ), η ταλαιπωρημένη τραπεζική μετοχή επέδειξε ανεπανάληπτη ποιότητα και ανθεκτικότητα στα πτωτικά σκέλη.

Φανερώνοντας εν συνεχεία και τις διαθέσεις της μετοχικής της βάσης. Εξάλλου, και τα χρηματοοικονομικά μεγέθη είναι πλέον ζηλευτά, ώστε το στοίχημα να βγήκε σε όσους τόλμησαν να την πάρουν από χαμηλά.

Λογικά, έπεται συνέχεια.

Αφετέρου, η ΤΕΝΕΡΓ έχει απογοητεύσει χωρίς λόγο όλο αυτό το διάστημα. Έχει χάσει ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ανόδου όλης της αγοράς, και μάλιστα όχι μόνο δεν έγραφε θετική απόδοση, αλλά έφερε έως και ζημίες στους μετόχους, ουδόλως ανάξιες λόγου. Εκνευρίζοντάς τους.

Κι όμως, η εταιρεία “πάει σφαίρα”, υπάρχει και ανοιχτό το ζήτημα της πώλησής της. Εδώ, φημολογείται ότι η απομείωση στο ταμπλό ήρθε για την αντίστοιχη απομείωση του μεσοσταθμικού της, ώστε να μπορέσει να δώσει ένα επιπλέον τυράκι στους μετόχους, όταν θα επανέλθει σε μια “κανονικότητα” ανόδου.

Πάντως, όποια κι αν είναι η τύχη της, το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν “χρωστάει” ανοδική κίνηση επειδή “έμεινε πίσω” όλο αυτό το διάστημα. Αν “χρωστάει” κάτι, είναι μια καλύτερη αποτίμηση σε σχέση με την εξαιρετική εταιρική της εικόνα.

Τέλος, ειδική μνεία σε ΚΛΜ, που με το καλημέρα (αμέσως μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης στο 1€) έδειξε ότι τελικά είχε αποτιμηθεί σημαντικά χαμηλότερα. Κι όχι τυχαία. Κάποιος τρίβει τα χέρια του, εδώ…

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα ο Αντικριστής
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την 23η ανοδική εβδομάδα στις τελευταίες 31. Σε ιστορικά υψηλά Αγγλία και Γερμανία
ο Αντικριστής |

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την 23η ανοδική εβδομάδα στις τελευταίες 31. Σε ιστορικά υψηλά Αγγλία και Γερμανία

Το θετικό επενδυτικό κλίμα παραμένει ανέπαφο τόσο στην Αθήνα όσο και στα μεγάλα διεθνή Χρηματιστήρια. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε νέα υψηλά 13 ετών

Ο μεν Βακάκης δίνει μετοχές, ο δε Τιτάνας πάει για triple listing
ο Αντικριστής |

Ο μεν Βακάκης δίνει μετοχές, ο δε Τιτάνας πάει για triple listing

Γκρεμίστηκε από τα ιστορικά της υψηλά η ΜΠΕΛΑ, μετά την είδηση του Bloomberg για πώληση 2 εκατ. μετοχών που κατείχε η Tanocerian Maritime (συμφερόντων Βακάκη) σε τιμή 27,20 ευρώ και κατά 9,3% χαμηλότερη από το κλείσιμο της Τετάρτης. Η συναλλαγή θα αφορούσε στο 1,5% του μετοχικού κεφαλαίου.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών παραμένει ελκυστικός προορισμός. Προσοχή στα λεγόμενα του Powell.
ο Αντικριστής |

Το Χρηματιστήριο Αθηνών παραμένει ελκυστικός προορισμός. Προσοχή στα λεγόμενα του Powell.

Άνευ ουσίας η απερχόμενη χρηματιστηριακή εβδομάδα, με τρεις στις πέντε συνεδριάσεις και στενό εύρος διακύμανσης. Η πιθανότητα ανοδικής συνέχισης παραμένει μεγάλη στο μεσοπρόθεσμο.