Δεδομένης της κραταιάς ανοδικής τάσης του τελευταίου 12μήνου, η πανηγυρική επέμβαση των αγοραστών στις 1220 μονάδες αφήνει πολύ γλυκιά γεύση.

Ως γνωστόν, η υφιστάμενη παρατεταμένη τάση οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στην προεξόφληση για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Μιας προεξόφλησης που οδήγησε σε σοβαρές τοποθετήσεις σε μια μεγάλη γκάμα μετοχών, με τα κεφάλαια που εισήλθαν ήδη να έχουν χαρακτήρα μεσο-μακροπρόθεσμο.

Κάτι που αφενός αποδεικνύεται από την ανεπανάληπτη ανθεκτικότητα στα δύσκολα/πτωτικά σκέλη, με του ςμετόχους να; μην είναι πρόθυμοι να εγκαταλείψουν θέσεις.

Αφετέρου εξασφαλίζει εν μέρει και τη βιωσιμότητα της ανόδου, καθώς οι ούτως ή άλλως θετικές αποδόσεις έως τώρα δεν αρκούν για να κατοχυρώσουν κέρδη τέτοια μεγέθη χαρτοφυλακίων.

Κι έτσι, οι πιθανότητες ανοδικής συνέχισης λογίζονται ανώτερες εκείνων του πτωτικού σεναρίου.

Εξάλλου, την περασμένη Παρασκευή είχαμε σήμα επιβεβαίωσης της ως άνω αναφερθείσας προεξόφλησης από τον DBRS, ώστε πλέον να είμαστε κι επίσημα, από έναν τουλάχιστον αναγνωρισμένο από την ΕΚΤ Οίκο, στα μεγάλα επενδυτικά σαλόνια.

Και μάλιστα, η συμπεριφορά στο ταμπλό στην τελευταία συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας αυξάνει κατακόρυφα και την προσδοκία ότι ο Moody’s δεν θα μας απογοητεύσει (δεν έχει αποφανθεί έως την ώρα που συγγράφεται το παρόν κείμενο).

Κατά βάση, όλα βαίνουν καλώς, τόσο για την οικονομία της χώρας, όσο και φυσικά για τις αποτιμήσεις στο Χρηματιστήριο, ή έστω για τις περισσότερες εισηγμένες που αξίζουν και τον κόπο.

Η παράμετρος της ζημίας από τη βιβλική καταστροφή προσμετράται μεν, χωρίς θεωρητικά να μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση. Ως προς αυτό, αναμένουμε ακόμα τα πρώτα συμπεράσματα, πάντως οι ζυμώσεις σε οικονομοτεχνικό επίπεδο δείχνουν να μην απασχολήσουν τόσο. Σημειώνουμε ότι τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά και πολύ χείριστα σε προσωπικό/κοινωνικό επίπεδο, τόσο για τους κατοίκους/επιχειρηματίες της ευρύτερης βεβλημένης περιοχής, όσο και για τους έμμεσα εμπλεκομένους με την μικροοικονομία και γεωτοποθεσία του άτυχου τόπου.

Επιστρέφοντας στο Χρηματιστήριο, έχουμε ξεκάθαρη τάση, έχουμε ξεκάθαρα τα όρια αυτής, οπότε έχουμε και ξεκάθαρο επενδυτικό σχέδιο, τουλάχιστον στο τεχνικό σκέλος.

Και καθώς η ζώνη των 1220 μονάδων του Γενικού Δείκτη ήτν απροϋπολογισμένη και τιμήθηκε, θεωρητικά είναι και η έξοδος, καθώς κάτω από εκεί θα χαλάσει η εικόνα.

Από την άλλη, το 1310 δεν είναι και τόσο μακρινό. Ως προς τις επιλογές, έχουμε αναφέρει πολλάκις ότι κύριο μέλημά μας είναι οι μετοχές που ήδη κινήθηκαν ανοδικά τόσο σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα (λ.χ. όσες αντέδρασαν δυνατά και έβγαλαν καλούς όγκους) όσο και σε μεσοπρόθεσμο, άρα εκείνες που έχουν ήδη δώσει εξάμηνες ή ετήσιες ισχυρές απόδόσεις, πάντα με μια αξιόλογη ανθεκτικότητα.

Ενδεικτικά, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΠΕΙΡ, ΕΤΕ ΕΥΡΩΒ, ΟΤΟΕΛ, ΑΡΑΙΓ, ΜΠΕΛΑ, ΒΙΟ, CENER, ΕΠΣΙΛ, ΕΝΤΕΡ κ.α.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα ο Αντικριστής
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την 23η ανοδική εβδομάδα στις τελευταίες 31. Σε ιστορικά υψηλά Αγγλία και Γερμανία
ο Αντικριστής |

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την 23η ανοδική εβδομάδα στις τελευταίες 31. Σε ιστορικά υψηλά Αγγλία και Γερμανία

Το θετικό επενδυτικό κλίμα παραμένει ανέπαφο τόσο στην Αθήνα όσο και στα μεγάλα διεθνή Χρηματιστήρια. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε νέα υψηλά 13 ετών

Ο μεν Βακάκης δίνει μετοχές, ο δε Τιτάνας πάει για triple listing
ο Αντικριστής |

Ο μεν Βακάκης δίνει μετοχές, ο δε Τιτάνας πάει για triple listing

Γκρεμίστηκε από τα ιστορικά της υψηλά η ΜΠΕΛΑ, μετά την είδηση του Bloomberg για πώληση 2 εκατ. μετοχών που κατείχε η Tanocerian Maritime (συμφερόντων Βακάκη) σε τιμή 27,20 ευρώ και κατά 9,3% χαμηλότερη από το κλείσιμο της Τετάρτης. Η συναλλαγή θα αφορούσε στο 1,5% του μετοχικού κεφαλαίου.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών παραμένει ελκυστικός προορισμός. Προσοχή στα λεγόμενα του Powell.
ο Αντικριστής |

Το Χρηματιστήριο Αθηνών παραμένει ελκυστικός προορισμός. Προσοχή στα λεγόμενα του Powell.

Άνευ ουσίας η απερχόμενη χρηματιστηριακή εβδομάδα, με τρεις στις πέντε συνεδριάσεις και στενό εύρος διακύμανσης. Η πιθανότητα ανοδικής συνέχισης παραμένει μεγάλη στο μεσοπρόθεσμο.