Οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων του Ισραήλ με τα αραβικά κράτη του Κόλπου, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, «δεν θα έχουν καμία επιτυχία». Αυτό εκτίμησε ο πρόεδρος του Ιράν, Εμπραχίμ Ραΐσι, σε συνέντευξή του στο CNN.

Σαουδική Αραβία – Ιράν: Πρόοδος στις σχέσεις – «Οι συνομιλίες στέφθηκαν με επιτυχία»

«Κανένα πρόβλημα με την επιθεώρηση των πυρηνικών εγκαταστάσεων»

Στην ίδια συνέντευξη ο Ραΐζι δήλωσε επίσης ότι το Ιράν δεν έχει δηλώσει πως δεν επιθυμεί να βρίσκονται στη χώρα επιθεωρητές από το όργανο των Ηνωμένων Εθνών για την παρακολούθηση των πυρηνικών.

Η δήλωση του Ραΐζι, ότι η Τεχεράνη δεν έχει κανένα ζήτημα με την επιθεώρηση των πυρηνικών της εγκαταστάσεων από το αρμόδιο παρατηρητήριο του ΟΗΕ, έρχεται λίγες ημέρες αφότου η Τεχεράνη απέκλεισε πολλούς επιθεωρητές που είχαν οριστεί στη χώρα.

Πιο κοντά

Το Ισραήλ έχει έρθει πιο κοντά στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, το Σουδάν και το Μαρόκο μετά από μια διπλωματική πρωτοβουλία υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ, που ήδη από το 2020 πιέζουν για εξομάλυνση των σχέσεων του Τελ Αβίβ με τον αραβικό κόσμο.

Η καθιέρωση δεσμών με τη Σαουδική Αραβία – που φιλοξενεί μερικούς από τους ιερότερους τόπους του Ισλάμ – θα αποτελούσε μεγάλο κατόρθωμα για το Ισραήλ και θα άλλαζε τη γεωπολιτική  ισορροπία της Μέσης Ανατολής.

«Δεν χρειαζόμαστε όπλα μαζικής καταστροφής»

Σχολιάζοντας το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ο Ραΐσι δήλωσε:

«Έχουμε ανακοινώσει ξανά και ξανά ότι η χρήση πυρηνικών όπλων, η χρήση όπλων μαζικής καταστροφής γενικά, δεν έχουν θέση. Γιατί; Επειδή δεν πιστεύουμε σε αυτό, ούτε έχουμε ανάγκη για αυτό.»

«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν δεν έχει πει ότι δεν επιθυμούμε να βρίσκονται εδώ επιθεωρητές», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ουκρανία: Οι στόχοι του Πούτιν και οι δυνατότητες του Κιέβου
Επικαιρότητα |

Πώς εξελίσσεται ο πόλεμος στην Ουκρανία – Οι στόχοι του Πούτιν και οι δυνατότητες του Κιέβου

Ιδιαίτερα κομβικοί αποδεικνύονται οι πρώτοι μήνες του 2024 σε ό,τι έχει να κάνει με τον πόλεμο στην Ουκρανία με τις δυνάμεις του Κιέβου να προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στη ρωσική επίθεση