Οι τοπικοί άρχοντες και οι υπηρεσίες περιφερειών και δήμων είναι ό,τι πιο κοντινό στην καθημερινότητα των πολιτών – στα «μικρά» και στα «μεγάλα» της γειτονιάς τους. Κι όμως, το ενδιαφέρον για πρόσωπα, συνδυασμούς και προγράμματα που κρίνονται τις επόμενες δύο Κυριακές στην κάλπη – για πάνω από 150.000 υποψηφίους στις 13 περιφέρειες και σε 332 δήμους – είναι χαμηλό.
«Βουβές» εκλογές λένε δημοσκόποι και πολιτικοί αναλυτές. Ισως… αδικήθηκε η τοπική αυτοδιοίκηση με τη συμπιεσμένη προεκλογική περίοδο: λίγο η κόπωση από τις διπλές εθνικές εκλογές, λίγο τα μπάνια του λαού, λίγο η βαριά επικαιρότητα των τελευταίων αρκετών εβδομάδων, λίγο οι παρατεταμένες συζητήσεις για τους πολιτικούς συσχετισμούς (και οι εξελίξεις) στην κεντρική σκηνή και σχεδόν δεν καταλάβαμε πότε έφτασε ξανά η ώρα για δύο εκλογικούς γύρους.
Το κυριότερο όμως είναι άλλο: αν έχουμε καταλάβει τις πλατφόρμες με τις οποίες οι υποψήφιοι ζητούν στήριξη. Η αλήθεια είναι ότι συζήτηση για τα προγράμματα των υποψηφίων δεν έγινε στην ένταση και στο εύρος που απαιτούν οι περιστάσεις και παρότι δραματικά γεγονότα έφεραν στο προσκήνιο τον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Τα ίδια γεγονότα προκάλεσαν επίσης «κεντρικές» παραδοχές για σοβαρά κενά στην «κάθετη» οργάνωση του κράτους. Εχει μείνει πια η τρέχουσα εβδομάδα για να κινητοποιηθεί το ενδιαφέρον των πολιτών – σημειωτέον ότι το 2019 η συμμετοχή στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές δεν είχε αγγίξει ούτε το 59% –, κάτι που θα το αναλάβουν και οι πολιτικοί αρχηγοί και οι κομματικοί μηχανισμοί.
Μόνο που οι ερχόμενες δύο Κυριακές δεν είναι μόνο θέμα «χρωματισμού» του προς το παρόν γκρι – ουδέτερου, όπως εμφανίζεται στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών, εκλογικού χάρτη. Οι «αποχρώσεις» σε περιφέρειες και δήμους θα εκπέμψουν ασφαλώς μηνύματα και συμβολισμούς σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Στην πραγματικότητα όμως, οι επόμενες Κυριακές, καθορίζοντας μια ολόκληρη πενταετία, είναι (θα έπρεπε να είναι) για τις τοπικές κοινωνίες μια διπλή αφετηρία: σκληρής πια αξιολόγησης για το εάν η τοπική αυτοδιοίκηση θα υπηρετεί τον πραγματικό ρόλο της και πιέσεων για την ανταπόκρισή της στις ανάγκες τους, ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στην κεντρική πολιτική σκηνή.
Latest News
Η οικονομία με τα μάτια των ξένων
Η Ελλάδα, είπε, άλλαξε, αλλά δεν ανθεί
Η συζήτηση που δεν γίνεται για τον προϋπολογισμό
Η Βουλή συζητάει τον προϋπολογισμό, όμως η σοβαρή συζήτηση για την οικονομική πολιτική δεν γίνεται
Βουλιμία
Είναι γνωστό ότι μεταξύ των θανάσιμων αμαρτημάτων περιλαμβάνεται και η βουλιμία…
Μπουλντόζες τη νύχτα
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αποφάνθηκε ότι ο νόμος με τον οποίο χτίζουμε στην Ελλάδα από το 2012 είναι αντισυνταγματικός, εξαιρεί όσες οικοδομές έχουν αποδεδειγμένα αρχίσει εργασίες για την ανέγερσή τους
Οι εγκλωβισμένοι, τα ακίνητα και ο… φορέας
Θυμηθήκαμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μικρών επιχειρήσεων που μέσα στην κρίση κοκκίνισαν τα δάνειά τους
Η ευθύνη των τραπεζών
Οι τράπεζες πατούν καλύτερα στα πόδια τους, δεν εξαρτάται η κερδοφορία τους από τις προμήθειες. Επίσης είναι εμφανές ότι χρειάζεται η κυβέρνηση μια «νίκη» στο μέτωπο του κόστους ζωής
Ανάπτυξη που «τρώγεται»
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία είμαστε πάνω και από τον στόχο του 2024
Απιστευτα δώρα προς τα πολιτικά άκρα
Αρχίζω να πιστεύω όλο και περισσότερο ότι το σύνδρομο της επιτυχίας από μια φάση και μετά τυφλώνει τις δημοκρατίες, οι οποίες στη συνέχεια χάνουν και την ακοή τους.
Ελληνικές απώλειες από το «γαλλικό μέτωπο»
Θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρες και τις πρώτες απώλειες για την Ελλάδα από το «γαλλικό μέτωπο».
Σοκαριστικές ομοιότητες
Στη Γαλλία, οι έμπειροι από την ελληνική κρίση βλέπουν ομοιότητες με την περίοδο 2012 – 2014 στην Ελλάδα