Καθώς συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας και ταυτόχρονα ολοκληρώνεται η συγκέντρωση τεράστιων ισραηλινών δυνάμεων στα σύνορα, ενόψει της χερσαίας εισβολής την οποία έχουν προαναγγείλει με σαφήνεια ο Μπέενιαμίν Νετανιάχου, ο υπουργός Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ και αρκετοί άλλοι κορυφαίοι αξιωματούχοι, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ αντιμετωπίζει ορισμένα κρίσιμα προβλήματα.

Ενα από αυτά, το οποίο το «Politico» χαρακτηρίζει ως «αγωνιώδες δίλημμα», είναι το εξής: Πώς θα γίνει η διαχείριση της κρίσης με τους ομήρους, η οποία συνδέεται άρρηκτα με όλα τα σενάρια χερσαίας εισβολής.

Υπενθυμίζεται πως το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι έχει πλέον ταυτοποιήσει την πλειοψηφία των πολιτών και στρατιωτικών που βρίσκονται στα χέρια της Χαμάς και άλλων παλαιστινιακών οργανώσεων, όπως η Ισλαμική Τζιχάντ.

Ο αριθμός τους, όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, ξεπερνά τους 100 και πιθανότατα αγγίζει τους 150. Για την ώρα, ωστόσο, ουδείς να έχει τη δυνατότητα να εντοπίσει με ακρίβεια τις θέσεις στις οποίες κρατούνται – κάτι που αποτελεί το πρώτο μέλημα για τους Ισραηλινούς τη συγκεκριμένη στιγμή.

Θα τους έχουν ήδη διαμοιράσει

Αυτό τουλάχιστον εκτιμά ο Κρίστοφερ Κόστα, ένας αμερικανός αξιωματικός ο οποίος υπηρέτησε επί 25 χρόνια στις υπηρεσίες αντικατασκοπίας και υπήρξε μέλος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας την περίοδο 2017-18, ενώ έχει συναντηθεί αρκετές φορές με συναδέλφους του της Μοσάντ, αλλά και με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

Οπως σημειώνει μιλώντας στο «Politico», το ερώτημα που θέτει επιτακτικά η κυβέρνηση στις υπηρεσίες πληροφοριών είναι το εξής: «Εχουμε στα χέρια μας κάτι που να είναι προβλέψιμο, σταθερό και ασφαλές αναφορικά με το πού βρίσκονται οι όμηροι;».

Ο ίδιος εκτιμά, μάλιστα, ότι η Χαμάς θα τους έχει ήδη διαμοιράσει σε διάφορα σημεία, πιθανότατα υπόγεια καταφύγια, έτσι ώστε οι Ισραηλινοί να μην είναι σε θέση να απελευθερώσουν μεγάλο αριθμό, ακόμη και εάν εντοπίσουν κάποια από αυτά.

Αναφερόμενος, επίσης, στην απειλή της Χαμάς ότι θα εκτελεί έναν όμηρο για κάθε επίθεση του Ισραήλ κατά οικημάτων της οποίας δεν θα προηγείται προειδοποίηση, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να την υλοποιήσει.

Οσο για τις συνέπειες που θα έχει κάτι τέτοιο, ουσιαστικές αλλά και επικοινωνιακές, έκανε σύγκριση με εκείνες που προκλήθηκαν μετά τα βίντεο του Ισλαμικού Κράτους με τους αποκεφαλισμούς Αμερικανών τους οποίους είχαν ντύσει με πορτοκαλί φόρμες.

«Πρόκειται για ένα εξόχως συναισθηματικό ζήτημα και τα πάθη θα εκραγούν σε όλες τις πλευρές, τόσο των Ισραηλινών όσο και των Παλαιστινίων» σημειώνει.

Στη συνέχεια, αφού τονίζει πως «πρέπει να αποδοθούν οι ευθύνες στη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση που είναι», ξεκαθαρίζει ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα δεν είναι σε θέση να προβλέψει πώς θα καταλήξει το δράμα των ομήρων και η υπόθεση της χερσαίας εισβολής στη Γάζα.

Αν και εκφράζει την ελπίδα ότι τελικώς θα επιτευχθεί κάποιου είδους διαμεσολάβηση – για παράδειγμα μέσω του Κατάρ, το καθεστώς του οποίου διατηρεί σχέσεις με τη Χαμάς –, διαμηνύει στους Ισραηλινούς ότι είναι αναγκασμένοι να προσμετρήσουν πολλά προτού λάβουν τις τελικές αποφάσεις τους.

«Πρέπει να λάβουν υπόψη τους διπλωματικές και στρατιωτικές απαντήσεις, όπως και τα δεδομένα από τις πληροφορίες, ανησυχώντας ταυτόχρονα για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες, καθώς και για τον παράγοντα Ιράν» λέει.

Και καταλήγει: «Το χειρότερο σενάριο είναι να εμπλακούν πιο άμεσα Συρία και Ιράν ή η Χεζμπολάχ στον Βορρά. Παρ’ όλα αυτά, πιστεύω ότι υπάρχουν πιθανότητες να δούμε αποκλιμάκωση τις επόμενες 30, 60, 90 ημέρες».

Την Τετάρτη, πάντως, έγινε γνωστό ότι τόσο το Κατάρ όσο και η Τουρκία έχουν ήδη εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις με σκοπό την απελευθέρωση αριθμού ομήρων από την Χαμάς και τις άλλες οργανώσεις.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα