Η πρωινή αισιοδοξία δεν συντηρήθηκε, και προς το τέλος ήρθαν αρνητικά πρόσημα. Η μεγάλη εικόνα δεν εχει αλλάξει, με τις πιθανότητες να παραμένουν σε ανοδική συνέχιση

Όλα κρίνονται στις 1210 μονάδες του Γενικού Δείκτη, καθώς όσο παραμένουμε κάτω από εκεί, και προφανώς δεν αλλάζει κάτι στην όλη εξίσωση, θα πλαγιολισθαίνουμε εκνευρισμένοι.

Κάτι που δεν βοηθά καθόλου, καθώς η υπομονή έχει και τα όριά της.

Ο καταλύτης στην εγχώρια αγορά είναι δίχως άλλο η επικείμενη είσοδός μας στα μεγάλα επενδυτικά σαλόνια, με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Κάτι που έχει ήδη λάβει χώρα δια στόματος DBRS, ωστόσο στις 20/10 αναμένεται η ετυμηγορία του μεγάλου Οίκου S&P.

Ο οποίος πρόσφατα φέρεται να ζυγίζει βαριά το ενδεχόμενο θετικής έκβασης, καθώς η μακροοικονομική εικόνα, τα δημοσιονομικά και οι προσδοκίες για το μεσοπρόθεσμο είναι επίσης θετικές.

Σε κάθε περίπτωση, υφίσταται σοβαρότατο discount ανάμεσα στο τί θα περίμενε κανείς να δει σε μια αγορά που μετά από 13 χρόνια αναγνωρίζεται και πάλι η αξία της, και στην αγορά που βλέπει αυτήν τη στιγμή να αργοκυλάει.

Και πέραν από τις ποσοστιαίες απομειώσεις που ταλαιπωρουν το τελευτάιο 3μηνο (μετράμε 9/11 πτωτικές εβδομάδες, με σωρευτικές απώλειες 15% σε επίπεδο ΓΔ), τα περισσότερα “αξιόλογα” χαρτιά βρίσκονται σε ιστορικά ή υπερπολυετή υψηλά, ή έστω σε μεσοπρόθεσμη ανοδική τροχιά.

Με άλλα λόγια, είναι διαφορετικά να βλέπουμε μια μετοχή να χάνει 20% από μια οποιαδήποτε ζώνη τιμών, και είναι διαφορετικά να την βλέπουμε να το χάνει από τα ιστορικά της υψηλά, τα οποία είναι επίσης κατά πολύ ανώτερα από την προηγούμενη περίοδο.

Εξάλλου, είναι λογικό τα θεσμικά χαρτοφυλάκια που επενέδυαν στην Ελλάδα ως αναδυόμενη, αφενός να θέλουν να πουλήσουν για να κατοχυρώσουν υπερκέρδη από το περασμένο ανοδικό κρεσέντο Σεπ22-Αυγ23, αφετέρου να πρέπει να πουλήσουν λόγω καταστατικού τους.

Υπενθυμίζουμε, ωστόσο, πως το μέγεθος εκείνων των χαρτοφυλακίων που αναμένουμε να εισέλθουν σταδιακά στο Χρηματιστήριο λόγω της επενδυτικής βαθμίδας είναι τουλάχιστον 5 φορές μεγαλύτερα από εκείνα που εξέρχονται από αυτό το τελευταίο διάστημα.

Κι έτσι, το μακροπρόθεσμο παζλ δέιχνει σε νέα επίπεδα, σαφώς ανώτερα των τρέχοντων. Εξάλλου, η πιθανότητα ο Δείκτης να βρεθεί στο +50% σε βάθος χρόνου είναι πολύ ανώτερη από εκείνη στο -50%. Προφανώς, με τα τωρινά δεδομένα και χοντρικά λογιζόμενο.

Κατά τα λοιπά, επιμένουμε ότι η επιλογή των τίτλων είναι μεγάλης σημασίας για την επίτευξη κερδοφορίας, ή έστω την αποφυγή υπέρμετρων ζημιών σε αρνητικό σενάριο. Και η επιλογή αυτή γίνεται με γνώμονα τόσο τη χρηματοοικονομική εικόνα της εταιρείας, όσο και την πρότερη πρόσφατη συμπεριφορά της μετοχής στο ταμπλό. Με προτίμηση τις “νικήτριες”, εκείνες που είναι ανοδικές, που υπεραποδίδουν, που ανθίστανται σθεναρά στα πτωτικά σκέλη, που αποδεικνύουν τη μετοχική βάση κ.α.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα ο Αντικριστής
Με γειά μας οι 1500 μονάδες του Γενικού Δείκτη. ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ ετοιμάζονται για εκτόξευση
ο Αντικριστής |

Με γειά μας οι 1500 μονάδες του Γενικού Δείκτη. ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ ετοιμάζονται για εκτόξευση

Αδιαμφισβήτητα, οι μεγάλοι χαμένοι των τελευταίων πολλών συνεδριάσεων είναι οι ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ. Διότι οι άλλες δύο... ξαδέλφες κινούνται ασταμάτητες σε νεότερα πολυετή υψηλά.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την 23η ανοδική εβδομάδα στις τελευταίες 31. Σε ιστορικά υψηλά Αγγλία και Γερμανία
ο Αντικριστής |

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την 23η ανοδική εβδομάδα στις τελευταίες 31. Σε ιστορικά υψηλά Αγγλία και Γερμανία

Το θετικό επενδυτικό κλίμα παραμένει ανέπαφο τόσο στην Αθήνα όσο και στα μεγάλα διεθνή Χρηματιστήρια. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε νέα υψηλά 13 ετών

Ο μεν Βακάκης δίνει μετοχές, ο δε Τιτάνας πάει για triple listing
ο Αντικριστής |

Ο μεν Βακάκης δίνει μετοχές, ο δε Τιτάνας πάει για triple listing

Γκρεμίστηκε από τα ιστορικά της υψηλά η ΜΠΕΛΑ, μετά την είδηση του Bloomberg για πώληση 2 εκατ. μετοχών που κατείχε η Tanocerian Maritime (συμφερόντων Βακάκη) σε τιμή 27,20 ευρώ και κατά 9,3% χαμηλότερη από το κλείσιμο της Τετάρτης. Η συναλλαγή θα αφορούσε στο 1,5% του μετοχικού κεφαλαίου.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών παραμένει ελκυστικός προορισμός. Προσοχή στα λεγόμενα του Powell.
ο Αντικριστής |

Το Χρηματιστήριο Αθηνών παραμένει ελκυστικός προορισμός. Προσοχή στα λεγόμενα του Powell.

Άνευ ουσίας η απερχόμενη χρηματιστηριακή εβδομάδα, με τρεις στις πέντε συνεδριάσεις και στενό εύρος διακύμανσης. Η πιθανότητα ανοδικής συνέχισης παραμένει μεγάλη στο μεσοπρόθεσμο.