Ενεργό ρόλο στη διπλωματική σκακιέρα θέλει η Αθήνα, παρακολουθώντας στενά αλλά και με εντεινόμενη ανησυχία τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ιδίως μετά το αιματοκύλισμα στο νοσοκομείο στη Γάζα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προγραμμάτιζε, κατά πληροφορίες, να μεταβεί στο Ισραήλ, εκτός απροόπτου αύριο, Πέμπτη.

Οι ραγδαίες εξελίξεις προφανώς επηρεάζουν τις κινήσεις της Αθήνας αλλά εφόσον προχωρήσει η σκέψη για την άμεση επίσκεψη του πρωθυπουργού όλα θα κλειδώσουν στις λεπτομέρειές τους σήμερα. Το πιθανότερο είναι ότι ο πρωθυπουργός θα κάνει σχετικές αναφορές στην κρίση στην Μέση Ανατολή – ή και ανακοινώσεις – κατά την πρωινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στο Μαξίμου αλλά και το βράδυ στην τηλεοπτική συνέντευξή του (ΑΝΤ1).

Πάντως ήδη από χθες αργά το απόγευμα ο ίδιος ενημέρωσε τους ευρωπαίους ομολόγους του για την επικείμενη επίσκεψή του στην περιοχή. Και αυτό γιατί οι πληροφορίες λένε ότι ο αρχικός σχεδιασμός δεν αφορούσε μόνο μια μετάβαση στο Ισραήλ – που μένει να ανακοινωθεί πότε θα γίνει- αλλά πιθανότατα και μία επίσκεψη στην Ιορδανία.

Ο Μητσοτάκης ενημέρωσε επίσης αναλυτικά τους Ευρωπαίους για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Φατάχ αλ Σίσι, τονίζοντας, κατά πληροφορίες, τη σημασία μιας στρατηγικής σχέσης της ΕΕ με το Κάιρο.

Αυτοσυγκράτηση

Την ώρα που και η ευρωπαϊκή και η αμερικανική διπλωματία στέλνουν στο Ισραήλ μήνυμα αυτοσυγκράτησης με το βλέμμα στους αμάχους και ενόσω τα  χθεσινοβραδινά γεγονότα δίνουν νέες εφιαλτικές διαστάσεις, η Αθήνα τονίζει και εκείνη από την πλευρά της την ανάγκη οι όποιες «απαντήσεις» να δίνονται με βάση το διεθνές δίκαιο. Είναι κάτι που μετέφερε, κατά πληροφορίες, ο Μητσοτάκης στους «27» της Ευρώπης στην τηλεδιάσκεψή τους, υπογραμμίζοντας το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα αλλά προτάσσοντας ως κύριο μέλημα την προστασία του άμαχου πληθυσμού.

Η προοπτική μιας διάχυσης της κρίσης και μιας περιφερειακής ανάφλεξης έχει σημάνει κόκκινο συναγερμό.

«Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι ένας παίκτης που έχει ρόλο σε αυτή την υπόθεση. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα υποστηρίζει και το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, αλλά και το να μην έχουμε μια ανθρωπιστική τραγωδία στη Μέση Ανατολή. Να μην εξελιχθεί όλη αυτή η κρίση σε μια περιφερειακή κρίση» σημείωσε (ΕΡΤ) ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.

«Ενιαία φωνή»

Η Αθήνα υπογραμμίζει την ανάγκη να καταγράφεται «ενιαία φωνή» στο κρίσιμο ζήτημα περιφερειακής και ευρωπαϊκής ασφάλειας αλλά και συντονισμός των υπηρεσιών ασφάλειας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η διάσταση της ασφάλειας (εσωτερικής και εξωτερικής) είναι διαρκώς επί τάπητος στο Μαξίμου, από τη στιγμή που προ ημερών το ΚΥΣΕΑ σήμανε εκτάκτως την εγρήγορση των ελληνικών Αρχών με βάση την ανάλυση των πιθανών επιπτώσεων για την Ελλάδα από την κατάσταση στο Ισραήλ και στη Γάζα όχι μόνο βραχυπρόθεσμα αλλά και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Η Ελλάδα έχει παρουσιάσει στην πρόσφατη συνάντηση ΕΕ-Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου στο Ομάν το σχέδιο πέντε σημείων για τη διαχείριση της κρίσης, οι διπλωματικές κινήσεις εντείνονται ενώ ο πρωθυπουργός κρατά ανοιχτή γραμμή με τους ηγέτες της ευρύτερης περιοχής.

Ο Μητσοτάκης, εκτός από την επικοινωνία του με τον ισραηλινό ομόλογό του και την επικείμενη συνάντησή της, έχει τηλεφωνήσει στον Αιγύπτιο Πρόεδρο Φατάχ αλ Σίσι (σημειωτέον ότι και χθες τόνισε στους ευρωπαίους ηγέτες την «επιτακτική ανάγκη» να υπάρξει στρατηγική σχέση της ΕΕ με την Αίγυπτο) αλλά και στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα