
Για δεύτερη φορά υποβαθμίστηκε η αιγυπτιακή οικονομία.Η S&P Global Ratings, βύθισε το χρέος της χώρας βαθύτερα στην βαθμίδα των των σκουπιδιών, αξιολογώντας το σε Β- από Β, με σταθερές προοπτικές ωστόσο. Η απόφαση τοποθετεί τη χώρα στο ίδιο επίπεδο με τη Βολιβία, την Αγκόλα και το Ιράκ.
Η αξιολόφηση ήλθε μετά την αντίστοιχη της Moody’s Investors Service, η οποία μείωσε την Αίγυπτο κατά ένα επίπεδο στο Caa1 στις αρχές Οκτωβρίου, προκαλώντας περαιτέρω πωλήσεις αιγυπτιακών ομολόγων. Η αξιολόγηση της S&P για την Αίγυπτο είναι τώρα μια βαθμίδα πάνω από εκείνη της Moody’s.
Τράπεζες: Οι 10 μεγαλύτερες τράπεζες στον κόσμο
«Η υποβάθμιση αντανακλά τις επαναλαμβανόμενες καθυστερήσεις στην εφαρμογή των νομισματικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», δήλωσε η S&P αργά την Παρασκευή. Οι καθυστερήσεις αυτές «επιδεινώνουν τις ανισορροπίες στην αγορά συναλλάγματος, επιδεινώνουν την καθαρή θέση των ξένων περιουσιακών στοιχείων των συστημικών τραπεζών και καθυστερούν τις κρίσιμες εκταμιεύσεις του ΔΝΤ και άλλες πολυ- και διμερείς χρηματοδοτήσεις».
Η S&P μείωσε τις προοπτικές της Αιγύπτου σε αρνητικές τον Απρίλιο, λέγοντας ότι οι κίνδυνοι είχαν αυξηθεί ότι οι σύμμαχοί της στις πλούσιες αραβικές χώρες του Κόλπου θα καθυστερούσαν ή θα αρνούνταν να παράσχουν κεφάλαια.
Επανέλαβε την ανησυχία αυτή την Παρασκευή, λέγοντας ότι τα κράτη του Κόλπου δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στην «αιρεσιμότητα και την επίτευξη οικονομικών αποδόσεων» στις αποφάσεις χρηματοδότησής τους.
Οι οικονομικές επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι έπληξαν τα οικονομικά της Αιγύπτου, προκαλώντας ταχεία εκροή δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ξένα κεφάλαια και οδηγώντας τον πληθωρισμό στα ύψη.
Η Moody’s, όταν προχώρησε στην υποβάθμισή του, δήλωσε ότι η Αίγυπτος έχει «όλο και πιο περιορισμένες» επιλογές πολιτικής για την επανεξισορρόπηση της οικονομίας χωρίς να προκαλέσει κοινωνικές αναταραχές.


Latest News

Αναβρασμός με τους δασμούς Τραμπ - Μπορούν οι αναδυόμενες ασιατικές αγορές να βγουν κερδισμένες;
Οι αναδυόμενες αγορές βρίσκονται ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα - Πώς θα ισορροπήσουν στον εμπορικό πόλεμο

Ο πυρετός του χρυσού στην Κίνα - Οι μικροεπενδυτές και οι προειδοποιήσεις των αρχών
Γιατί οι Κινέοι δανείζονται ή βάζουν τις αποταμιεύσεις τους στον χρυσό

Η μεγάλη επιστροφή του σαουδάραβα κολλητού του Μασκ - Η ταραχώδης ζωή του Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ
Ο φανταχτερός Σαουδάραβας δισεκατομμυριούχος επενδυτής Αλουαλίντ επιστρέφει στο προσκήνιο, ενθαρρυμένος από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Το Πεκίνο εξετάζει εξαιρέσεις στους δασμούς 125% - Ποια προϊόντα αφορούν
Η Κίνα εξετάζει τώρα εξαιρέσεις από τους δασμούς, στο πνεύμα των αντίστοιχων πρόσφατων αμερικανικών ανακοινώσεων

Goldman: Η Κίνα μπορεί να εξαιρέσει το αιθάνιο και το υγραέριο από υψηλούς δασμούς
Η σημαντική εξάρτηση της κινεζικής βιομηχανίας πλαστικών από τις αμερικανικές εισροές βάζει σε σκέψεις το Πεκίνο, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Ο κινέζος χειριστής ρομποταξί Pony.ai εξετάζει IPO σε άλλα χρηματιστήρια
Λιγότερο από έξι μήνες μετά την IPO της Νέας Υόρκης, οι αυξανόμενοι φόβοι διαγραφής από ΗΠΑ ωθούν την Pony.ai σε αναζήτηση εναλλακτικής IPO

ΕΚΤ: Οι τράπεζες υποτιμούν τις απώλειες δανείων του τομέα αυτοκινήτων
Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ένας από τους τομείς στους οποίους «οι προβλέψεις των τραπεζών δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζουν επαρκώς τους καθοδικούς κινδύνους

Ο Τραμπ βάζει στο μικροσκόπιο την χρηματοδότηση πανεπιστημίων από το εξωτερικό
Νέο εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ απειλεί να περικόψει ομοσπονδιακά χρήματα από τα σχολεία που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις αποκάλυψης ξένων χρηματοδοτήσεων

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing