Τη συμφωνία της Alpha Bank με την UniCredit σχολιάζει η Euroxx, με αφορμή τις ανακοινώσεις για 1) τη συγχώνευση των θυγατρικών της στη Ρουμανία, 2) την αγορά στρατηγικού μεριδίου στην Alpha Bank (προσφορά για το μερίδιο 9% του ΤΧΣ) και 3) την εμπορική συνεργασία στον τραπεζοασφάλιση, τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και άλλα τραπεζικά προϊόντα.

Όπως αναφέρει η Euroxx, η συναλλαγή θα ενισχύσει τα κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας της Alpha Bank κατά περισσότερο από 100 μονάδες βάσης και την απόδοση ιδίων κεφαλαίων (Return on tangible equity – ROTE) κατά τουλάχιστον 50 μονάδες βάσης.

Τα νέα είναι θετικά, κατά την άποψη της Euroxx, με την Alpha Bank να ασχολείται με τις εργασίες σχετικά υποκλίμακας αυτή την στιγμή στη Ρουμανία και να φέρνει έναν αξιόπιστο στρατηγικό εταίρο για τις εγχώριες επιχειρήσεις της.

Bloomberg: Πού κλειδώνει το τίμημα της συμφωνίας Alpha -Unicredit

Συγχώνευση θυγατρικών της Ρουμανίας

Η Alpha Bank και η UniCredit συμφώνησαν να συγχωνεύσουν τις ρουμανικές θυγατρικές τους για να δημιουργήσουν την τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα στη χώρα με μερίδιο αγοράς 12% επί του συνολικού ενεργητικού. Με την ολοκλήρωση, η Alpha Bank αναμένεται να διατηρήσει μερίδιο 9,9% στη συνδυασμένη εταιρεία και να λάβει 300 εκατ. ευρώ σε μετρητά.

Η συγχώνευση θα επιτρέψει στη συνδυασμένη οντότητα να αποκτήσει την απαιτούμενη κλίμακα για να ανταγωνιστεί τις κορυφαίες ρουμανικές τράπεζες. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Euroxx, το P/BV για τη συναλλαγή είναι κοντά στο 1,2x.

Αγορά από την UniCredit στρατηγικού μεριδίου στην Alpha

Η UniCredit υπέβαλε προσφορά στο Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για την αγορά του μεριδίου 9% της Alpha Bank. Εάν η διαδικασία με το ΤΧΣ δεν ολοκληρωθεί, η UniCredit έχει δεσμευτεί να αγοράσει στην αγορά ένα μετοχικό μερίδιο ίσο με τουλάχιστον το 5% ή ένα διαφορετικό ποσοστό μετοχών που προκύπτει από την επένδυση της UniCredit ενός συνολικού προσυμφωνημένου ποσού για περίοδο 24 μηνών .

Η τιμή δεν έχει αποκαλυφθεί, αλλά δημοσιεύματα του Τύπου αναφέρουν premium από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών της μετοχής. Επί του παρόντος, η Alpha Bank διαπραγματεύεται με 0,47x σε όρους P/TBV με βάση τις εκτιμήσεις του 2023, με την Unicredit να διαπραγματεύεται κοντά στο 0,65x. Επομένως, η Euroxx εκτιμά ότι υπάρχει περιθώριο για premium στα τρέχοντα επίπεδα τιμών της μετοχής, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχουν ανταγωνιστικές προσφορές προς το ΤΧΣ.

Εμπορική συνεργασία

Η Alpha Bank και η UniCredit συμφώνησαν να συνάψουν εμπορική συνεργασία για (i) διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, και συγκεκριμένα διανομή αμοιβαίων κεφαλαίων, (ii) προϊόντα που συνδέονται με μονάδες, σύμφωνα με την οποία η UniCredit θα αποκτήσει το 51% της θυγατρικής μας AlphaLife με μακροχρόνια προθεσμιακή συμφωνία διανομής και (iii) διασυνοριακές συναλλαγές.

Αντίκτυπος στην Alpha Bank

Η συναλλαγή θα βελτιώσει την κεφαλαιακή θέση κατά πάνω από 100 μονάδες βάσης μέσω της ελάφρυνσης των σταθμισμένων ως προς τον κίνδυνο στοιχείων ενεργητικού (risk-weighted assets – RWA) στη Ρουμανία και του κέρδους κεφαλαίου στα μερίδια που πωλήθηκαν. Αυτό συνεπάγεται μια pro-forma αναλογία FL CET1 14,6% (13,6% το α’ εξάμηνο του 23).

Η συμφωνία θα είναι ουδέτερη για τα κέρδη ανά μετοχή (EPS), καθώς οι συνέργειες στη Ρουμανία, οι χαμηλότερες ανάγκες χρηματοδότησης και η επανεπένδυση των εσόδων σε μετρητά θα αντισταθμίσουν την απώλεια κερδών από τη Ρουμανία (23 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2023). Η κεφαλαιακή ελάφρυνση παράλληλα με τη θωράκιση των κερδών θα αυξήσει το ROTE κατά 50 μονάδες βάσης.

Είναι αυτό το πρώτο βήμα για την πλήρη εξαγορά της Alpha Bank;

Οι συζητήσεις μεταξύ της Alpha Bank και της UniCredit ξεκίνησαν με τη Ρουμανία, αλλά ολοκληρώθηκαν με τις διεργασίες που οδήγησαν στην προσφορά για το μερίδιο του 9% του ΤΧΣ, το οποίο θα επιτρέψει την πλήρη ιδιωτικοποίηση της τράπεζας. Έτσι, αυτό είναι το βασικό μέρος της συμφωνίας βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα, επισημαίνει η Euroxx. Από την άλλη πλευρά, η χρηματιστηριακή πιστεύει ότι η συνεργασία παρέχει μια στρατηγική ευελιξία στην UniCredit για περαιτέρω μελλοντική συνεργασία, εάν η συμφωνία αποδειχθεί επιτυχής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις