Η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, δήλωσε για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου ότι «η Ελλάδα θα συνεχίσει να αναδεικνύει τα εθνικά της δίκαια και να παραμένει πυλώνας σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή μας», μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης στρατιωτικών και πολιτικών τμημάτων στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Θεσσαλονίκη.

«Σήμερα, επέτειο του ηρωικού «ΟΧΙ», τιμάμε όσους πολέμησαν και θυσιάστηκαν στο έπος του ’40 για την ελευθερία μας και αναλογιζόμαστε το χρέος μας απέναντί τους. Οι Ένοπλες Δυνάμεις, εμπνεόμενες από το πνεύμα που συνήγειρε τους Έλληνες στις αποφασιστικές στιγμές της ιστορίας μας, υπερασπίζονται τα αδιαπραγμάτευτα δικαιώματά μας» πρόσθεσε.

Στη συνομιλία που είχε με τον κυβερνήτη του μαχητικού F-16, Χρήστου-Πάρι Χαρίτου, από την Ομάδα Αεροπορικών Επιδείξεων «ΖΕΥΣ», η Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Κύριε Σμηναγέ, σήμερα τιμάμε τους ήρωες που θυσιάστηκαν στο έπος του ’40 για την ελευθερία μας. Τιμάμε μαζί και τις Ένοπλες Δυνάμεις, που προασπίζονται αποτελεσματικά την εδαφική και εθνική μας ακεραιότητα. Η πατρίδα σας ευγνωμονεί. Χρόνια Πολλά!».

Κυριάκος Μητσοτάκης

Στην ενότητα και την αυταπάρνηση με την οποία αντιμετώπισε ο ελληνικός λαός την εισβολή των Ιταλών το 1940, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι πρέπει να αποτελεί πάντα τον οδηγό για το μέλλον, για τον τρόπο με τον οποίον η χώρα μας θα αντιμετωπίζει κάθε δυσκολία και θα εξέρχεται από κάθε κρίση ισχυρότερη.

Ο κ. Μητσοτάκης μετά τη δοξολογία στον ναό τον Εισοδίων της Θεοτόκου, στα Χανιά, δήλωσε: «Ημέρα μνήμης, τιμής και υπερηφάνειας η σημερινή και η σκέψη μας γυρίζει 83 χρόνια πίσω, σε αυτούς που είπαν το μεγάλο «ΌΧΙ», στα νέα παιδιά που πολέμησαν στα βουνά της Πίνδου και της Αλβανίας. Τιμούμε πρωτίστως αυτούς οι οποίοι δεν γύρισαν ποτέ πίσω στις οικογένειές τους, σε ένα ζεστό σπίτι ή έστω για μία αξιοπρεπή κηδεία.

»Ογδόντα τρία χρόνια μετά, η χώρα μας στέκεται πυλώνας σταθερότητας σε μία ταραγμένη γειτονιά. Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας, ισχυρές, εγγυώνται την αποτρεπτική μας ισχύ. Αλλά βέβαια, η αποτρεπτική ισχύς των Ενόπλων Δυνάμεων έχει ορισμένες σαφείς προϋποθέσεις: μια ισχυρή οικονομία, ισχυρές και σταθερές συμμαχίες και κυρίως την ενότητα του ελληνικού λαού».

Στέφανος Κασσελάκης

«Σήμερα που ο ναζισμός διεκδικεί και πάλι το δικό του μερίδιο μίσους και αίματος, συχνά καμουφλαρισμένος, που επιχειρείται να ξαναγραφτεί η Ιστορία, που στα πεδία των μαχών περισσεύει η οδύνη, που οι άμαχοι πληρώνουν υψηλό φόρο αίματος, τα μαθήματα της δικής μας Ιστορίας δεν μπορούν και δεν πρέπει να αφήσουν κανέναν μας αδιάφορο», τονίζει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, σε μήνυμά του για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρει ειδικότερα σε ανάρτηση του στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter): «Πριν από 83 χρόνια, στις 28 Οκτωβρίου 1940, ο ελληνικός λαός αποφάσιζε να αντισταθεί στις αξιώσεις του φασιστικού Άξονα με μια πάνδημη ανταπόκριση. Τους επόμενους μήνες μετέτρεψε μια, κατά τα φαινόμενα, άνιση μάχη σε μια ένδοξη σελίδα της Ιστορίας μας, που ενέπνευσε ολόκληρο τον κόσμο.

»Μέσα από τις στάχτες του πολέμου και παρά τα αλλεπάλληλα χτυπήματα που δέχτηκε από τις ναζιστικές δυνάμεις στη συνέχεια, ο ελληνικός λαός βγήκε πιο δυνατός. Αυτή η δύναμη ήταν που τον ώθησε να αναδείξει τις έννοιες της Δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης και της Ελευθερίας σε κυρίαρχες και καθοριστικές, όσο κι αν αυτές οι επιλογές του επιφύλαξαν νέα βάσανα και θυσίες, όσο κι αν τις πλήρωσε με αίμα.

»Οι αξίες που σφυρηλάτησε ο λαός μας στο αμόνι του πολέμου και αργότερα της Αντίστασης, η επιθυμία για ελεύθερη σκέψη, για ελεύθερη ζωή και για ειρήνη, είναι πανανθρώπινες μα και πάντα επίκαιρες. Σήμερα που ο ναζισμός διεκδικεί και πάλι το δικό του μερίδιο μίσους και αίματος, συχνά καμουφλαρισμένος, που επιχειρείται να ξαναγραφτεί η Ιστορία, που στα πεδία των μαχών περισσεύει η οδύνη, που οι άμαχοι πληρώνουν υψηλό φόρο αίματος, τα μαθήματα της δικής μας Ιστορίας δεν μπορούν και δεν πρέπει να αφήσουν κανέναν μας αδιάφορο.

»Είναι τα μεγαλύτερα μαθήματα για την αξία της ανθρώπινης ζωής και της ελευθερίας. Για το δίκιο που κανένα κανόνι δεν μπορεί να το νικήσει. Για τα συλλογικά κατορθώματα που κανένας δεν μπορεί να μας στερήσει. Αν το θέλουμε όλοι, μπορούμε».

Νίκος Ανδρουλάκης

«Το έπος του ’40 γεμίζει υπερηφάνεια κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα. Τιμούμε τους προγόνους μας, τους ήρωές μας που έγραψαν με το αίμα τους μια από τις ενδοξότερες σελίδες στην ιστορία του ελληνικού λαού απέναντι στον Ιταλό κατακτητή. Δεν θα τους ξεχάσουμε ποτέ. Όπως δεν πρέπει να ξεχάσουμε, τι μπορεί να πετύχει ο ελληνικός λαός με ενότητα, με πίστη. Τι μπορεί να πετύχει ο ελληνικός λαός όταν αγωνίζεται για υψηλά ιδανικά και για την πατρίδα», δήλωσε ο κ. Ανδρουλάκης, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής.

Και στη συνέχεια πρόσθεσε: «Δεν μπορώ, όμως, σήμερα να μην αναφερθώ και σε κάτι που θεωρώ αδιανόητο. Η Ελλάδα είναι μια χώρα, που στέκεται πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας, του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, της ανθρωπιάς. Θεωρώ αδιανόητο το ότι χθες η κυβέρνησή μας δεν στήριξε το ψήφισμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για ανθρωπιστική εκεχειρία στη Μέση Ανατολή. Δεν πρέπει η ανθρωπιά να μπαίνει σε κανένα γεωπολιτικό ζύγι. Αυτή ήταν η στάση του ελληνικού λαού. Αυτή πρέπει να είναι και η στάση της κυβέρνησης και της χώρας μας σε τέτοια κορυφαία ζητήματα, που αφορούν τη σταθερότητα και την ευημερία των λαών της ευρύτερης περιοχής».

Δημήτρης Κουτσούμπας

«Παντού και πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας βρίσκονται οι λαοί που αντιστέκονται και αγωνίζονται για τη λευτεριά και το δίκιο τους, που υψώνουν ανάστημα στη βία των κατακτητών και των εκμεταλλευτών. Αυτό κρίνεται σήμερα με τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού, αυτό θα κριθεί αύριο στους μεγάλους αγώνες που έχουν όλοι οι λαοί μπροστά τους», δήλωσε για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Νίκος Δένδιας

Χάρη στις ισχυρές και ακμαίες Ένοπλες Δυνάμεις της, χάρη στον προσωπικό τους, η Ελλάδα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δίκαια της και να αποτελεί παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο, στην ευρύτερη περιοχή μας, τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης.

«Σήμερα, επέτειο της 28ης Οκτωβρίου του 1940» είπε αρχικά, «θέλω να δηλώσω την υπερηφάνεια για τις ιστορικές επιλογές της πατρίδας μας. Και είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας που στήριξαν διαχρονικά αυτές τις επιλογές. Είμαστε, επίσης, πολύ υπερήφανοι για τις ένστολες και τους ένστολους που παρέλασαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη Βέβαια, το ξέρετε όλοι, το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων δεν αποδεικνύεται στις παρελάσεις. Αποδεικνύεται στο πεδίο. Απεδείχθη την 28η Οκτωβρίου του 1940. Απεδείχθη εσχάτως με την ανάσχεση της επιθετικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο την περίοδο 2019-2022».

Πηγή: In.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα