«Είμαστε πλέον στο σημείο που η Χεζμπολάχ έχει πολύ περισσότερες οβίδες και πυραύλους από τις περισσότερες κυβερνήσεις στον κόσμο», προειδοποίησε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ισραηλινό ομόλογό του.

Η Χεζμπολάχ μπαλαντέρ στη σύρραξη Ισραήλ – Χαμάς

Όμως η διαπίστωση αυτή δεν έγινε τώρα, αλλά πίσω στο 2010, υπενθυμίζει ο δημοσιογράφος Οντέτ Γιαρόν της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz.

Έκτοτε έχει κυλήσει «πολύ νερό στο αυλάκι» και σίγουρα πολύ περισσότερα όπλα στο οπλοστάσιο της υποστηριζόμενης από το Ιράν οργάνωσης του Λιβάνου.

Με το όνομά της να σημαίνει «Κόμμα του Θεού», η σιιτική Χεζμπολάχ ιδρύθηκε μέσα στο χάος του 15ετούς λιβανέζικου εμφυλίου.

Με τη λήξη του, το 1990, ήταν η μοναδική πολιτοφυλακή που της επετράπη διατηρήσει τα όπλα της, για να πολεμήσει την ισραηλινή κατοχή στο νότιο Λίβανο.

Αυτή έληξε με την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από την περιοχή το 2000.

Μόλις έξι χρόνια αργότερα, οι δύο πλευρές βρέθηκαν και πάλι σε μετωπική σύγκρουση στη μεθόριο για 34 ημέρες, που τελικά έπληξαν το στρατιωτικό γόητρο του Ισραήλ.

Ο πόλεμος του 2006 ήταν μια κρίσιμη καμπή για τη Χεζμπολάχ, η οποία άρχισε να ενισχύει σημαντικά το οπλοστάσιό της.

Εκτιμάται ότι, παραμονές του πολέμου του 2006, είχε στη διάθεσή της περίπου 15.000 ρουκέτες και πυραύλους, σχεδόν το ένα τέταρτο των οποίων εκτόξευσε τότε κατά του Ισραήλ.

Σήμερα εκτιμάται ότι έχει περί τις 200.000 ρουκέτες και πυραύλους.

Σε περίπτωση, δε, που ανοίξει και το βόρειο μέτωπο με τον Λίβανο, παράλληλα με αυτό νότια με τη Λωρίδα της Γάζας, «ο στρατός και το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ», γράφει η Haaretz, «εκτιμούν ότι η Χεζμπολάχ έχει τη δυνατότητα εκτόξευσης πολλών χιλιάδων ρουκετών τις πρώτες μέρες και τις επόμενες στις 1.500 ημερησίως».

Τεράστιο οπλοστάσιο

Μόλις τον περασμένο Μάιο η Χεζμπολάχ έκανε μια πρωτοφανή κίνηση, καλώντας ΜΜΕ να επισκεφθούν έναν από τους χώρους εκπαίδευσης των μαχητών της, στο νότιο Λίβανο.

Ήταν μια σπάνια και συνάμα προειδοποιητική αποκάλυψη μέρους του μυστικού οπλοστασίου της και της πολεμικής ετοιμότητάς της.

Στο πλαίσιο της δίωρης στρατιωτικής άσκησης, ένστολοι πηδούσαν μέσα από φλεγόμενα στεφάνια.

Συμμετείχαν σε εικονικές μάχες σώμα με σώμα και σε βολές κατά στόχων.

Σε κοινή θέα, έγραψε τότε ο ιστότοπος Middle East Eye, βρέθηκε μια μεγάλη γκάμα ελαφρών και βαρέων όπλων.

Υπήρχαν αντιαρματικοί κατευθυνόμενοι πύραυλοι, φορητά αντιαεροπορικά συστήματα και ένας στόλος από μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV).

Πρόκειται μόνο για μέρος των δυνατοτήτων μας, είχε πει στους παριστάμενους ο Χασέμ Σαφιντίν, ανώτερος αξιωματούχος της Χεζμπολάχ, αφήνοντάς τους να μαντεύουν τι άλλα όπλα διαθέτει η οργάνωση.

Ήδη από το 2018, στην πιο πρόσφατη σχετική έκθεσή του, το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών στην Ουάσιγκτον τη χαρακτήριζε «τον πιο βαριά οπλισμένο μη κρατικό φορέα στον κόσμο».

Μια νέα αποτίμηση κάνει το Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας (INSS) του Τελ Αβίβ.

Υπολογίζει ότι η Χεζμπολάχ έχει περίπου 150.000-200.000 ρουκέτες, όλμους και πυραύλους, εκ των οποίων εκατοντάδες υψηλής ακρίβειας.

Κάνει λόγο για περίπου 40.000 πυραύλους τύπου Grad με μικρό βεληνεκές 15-20 χλμ.

Περίπου 80.000 πυραύλους Fajr 3 και 5, Khyber ή Ra’ad 2 και 3 μεσαίου βεληνεκούς, έως 100 χιλιόμετρα.

Και δη, περίπου 30.000 ρουκέτες και πυραύλους Zelzal ή Fatah 110 (M600) μεγάλου βεληνεκούς 200-300 χιλιομέτρων.

Επιπλέον, αναφέρει, η Χεζμπολάχ έχει πάρει από τη Συρία περιορισμένο αριθμό πυραύλων Scud C και D με βεληνεκές 700 χλμ.

Διαθέτει υψηλής ποιότητας πυραύλους εδάφους-αέρος C802 κινεζικής κατασκευής, ρωσικούς πυραύλους Yakhont, εξελιγμένους αντιαρματικούς πυραύλους Kornet και αντιαεροπορικούς πυραύλους SA-17 και SA-22, ικανούς να πλήξουν από μη επανδρωμένα αεροσκάφη, έως ελικόπτερα.

Μαχητές της Χεζμπολάχ

Σε θέση ισχύος

Το οπλοστάσιο της Χεζμπολάχ δεν σταματά ασφαλώς εκεί.

Κατά το INSS, συμπεριλαμβάνει αρκετές εκατοντάδες βλήματα Fatah 110, τα οποία μεταφέρουν περίπου 500 κιλά εκρηκτικών, είναι εξοπλισμένα με μηχανισμούς γεωπλοήγησης, σημαντική ακρίβεια και καταστροφικές δυνατότητες.

Διαθέτει επίσης έναν στόλο μη επανδρωμένων αεροσκαφών -κατά ορισμένες εκτιμήσεις περίπου 2.000- διαφόρων τύπων, επιθετικά και συλλογής πληροφοριών.

Εμβέλειας έως 400 χλμ, τα περισσότερα φέρεται να τα έχει κατασκευάσει η ίδια η Χεζμπολάχ, ακόμη και με επανασχεδιασμό κοινής χρήσης drones για να μπορούν να φέρουν όπλα.

Όλο αυτό το οπλοστάσιο εκτιμάται ότι είναι διαθέσιμο σε μια δύναμη 50.000 έως 100.000 μαχητών, συμπεριλαμβανομένων των εφέδρων.

Περιλαμβάνει τη επίλεκτη μονάδα Radwan, περίπου 2.500 ανδρών, με εμπειρία μάχης στα πολεμικά μέτωπα της Συρίας.

«Εκπαιδεύονται στον Λίβανο και το Ιράν, μεταξύ άλλων στη χρήση αλεξίπτωτου πλαγιάς και σε καταδρομές από τη θάλασσα», γράφει η αναφέρει η Haaretz.

Θεωρείται η «αιχμή του δόρατος» σε τυχόν πόλεμο με το Ισραήλ, προσθέτει.

Υπενθυμίζει μάλιστα ότι το 2018 οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν εντοπίσει τούνελ κάτω από τη βόρεια μεθόριο, που παρείχαν πρόσβαση σε μαχητές της Χεζμπολάχ εντός του ισραηλινού εδάφους.

Σε κάθε περίπτωση, η δράση του παραστρατιωτικού βραχίονα της λιβανέζικης οργάνωσης φτάνει πολύ πέρα από τα σύνορα του Λιβάνου.

Στο πλαίσιο της περιφερειακής ατζέντας του Ιράν, μονάδες της έχουν διαδραματίσει ρόλο στις συγκρούσεις στη Συρία, στο Ιράκ και στην Υεμένη.

Περαιτέρω ανησυχία σε δυτικούς κύκλους προκαλεί, δε, η διάδοση της πυραυλικής τεχνολογίας και τεχνογνωσίας.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Κομισιόν: Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία
Επικαιρότητα |

Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία της Κομισιόν

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (ΕΛΚ) κλήθηκε να υπεραμυνθεί των πολιτικών της θητείας που φεύγει έχοντας εξ αριστερών της στη σκηνή τον εκπρόσωπο του ακροδεξιού ID Άντερς Βίστισεν