Η λιβανέζικη μαχητική ομάδα Χεζμπολάχ πολέμησε για τελευταία φορά σε πόλεμο με το Ισραήλ το 2006. Από το 2013, όταν εστίασε την προσοχή της στη βοήθεια του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ να επικρατήσει κατά των ανταρτών, ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι θα έρθει μια μέρα που οι μαχητές της Χεζμπολάχ θα εστιάσουν και πάλι στο Ισραήλ — αυτήν τη φορά έχοντας αποκτήσει σημαντική εμπειρία μάχης και καλύτερο οπλισμό. Σύμφωνα με το Bloomberg, καθώς ο ισραηλινός στρατός αντιμετωπίζει τους μαχητές της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, μετά την αιματηρή εισβολή της στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, η ισραηλινή ηγεσία παρακολουθεί προσεκτικά την απειλή με την ονομασία Χεζμπολάχ, στον βορρά.

  1. Τι είναι η Χεζμπολάχ;

Οι σιίτες μουσουλμάνοι στον Λίβανο σχημάτισαν αυτό που θα γινόταν η Χεζμπολάχ – «κόμμα του Θεού» – το 1982, ως αντίδραση στην κατοχή του νότου της χώρας από το Ισραήλ. Το κίνημα εμπνεύστηκε από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979 στο, κυρίως σιιτικό, Ιράν και η Χεζμπολάχ έγινε σε κάποιον βαθμό μια πληρεξούσια δύναμη για τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν. (Σιίτες Μουσουλμάνοι και Σουνίτες Μουσουλμάνοι αποτελούν ο καθένας περίπου το 30% του πληθυσμού του Λιβάνου.)

Το Ιράν παρέχει στη Χεζμπολάχ «το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης, της εκπαίδευσης, των όπλων και των εκρηκτικών της, καθώς και πολιτική, διπλωματική, νομισματική και οργανωτική βοήθεια», σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, το οποίο υποστηρίζει ότι η ομάδα λαμβάνει επίσης χρηματοδότηση από νόμιμες και παράνομες πηγές, συμπεριλαμβανομένων λαθρεμπορίου, παραποίησης διαβατηρίων, διακίνησης ναρκωτικών, ξεπλύματος χρήματος και πιστωτικών καρτών, παράνομης μετανάστευσης και τραπεζικής απάτης. Επειδή είναι ξεχωριστή από τον στρατό του Λιβάνου, η Χεζμπολάχ μπορεί να επιτεθεί σε ισραηλινούς και αμερικανικούς στόχους χωρίς να προκαλέσει την αντίδραση που θα προκαλούσε μια τέτοια κίνηση από ένα κράτος.

  1. Σε ποιους στόχους των ΗΠΑ έχει επιτεθεί η Χεζμπολάχ;

Σύμφωνα με το Bloomberg, η ομάδα πιστεύεται ότι βρισκόταν πίσω από τις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας το 1983 στην Πρεσβεία των ΗΠΑ και στους στρατώνες Πεζοναυτών των ΗΠΑ στη Βηρυτό, στην επίθεση του 1984 στο παράρτημα της Πρεσβείας των ΗΠΑ στη Βηρυτό και στην αεροπειρατεία της πτήσης 847 της TWA το 1985.

  1. Ποιος είναι ο ρόλος της Χεζμπολάχ εντός του Λιβάνου;

Η Χεζμπολάχ παραμένει ισχυρή δύναμη στον Λίβανο. Διαχειρίζεται ένα μεγάλο δίκτυο κοινωνικών υπηρεσιών για τους οπαδούς της και είναι πολιτικά ενεργή, χάνοντας την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο της χώρας μόλις πέρυσι. Η συμμαχία της Χεζμπολάχ με το σιιτικό κίνημα Αμάλ, με επικεφαλής τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Ναμπίχ Μπερί, διασφαλίζει ότι μαζί εκπροσωπούν το μεγαλύτερο μέρος της σιιτικής κοινότητας της χώρας. Η Χεζμπολάχ έχει επίσης στενούς δεσμούς με το χριστιανικό κόμμα που ίδρυσε ο πρόεδρος Μισέλ Αούν. Πριν ξεκινήσει ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία το 2011, η Χεζμπολάχ είχε προβληθεί ως δύναμη αφιερωμένη στην καταπολέμηση του Ισραήλ και στην υπεράσπιση των καταπιεσμένων, ανεξάρτητα από το υπόβαθρό τους. Αλλά από τότε που ενεπλάκη στον πόλεμο της Συρίας, θεωρείται από πολλούς σουνίτες μουσουλμάνους ως μια σιιτική ομάδα που εκτελεί τις προσταγές του Ιράν στην περιοχή.

  1. Γιατί ενεπλάκη η Χεζμπολάχ στη Συρία;

Δεδομένου ότι ο Λίβανος δεν συνδέεται με το Ιράν, η Συρία έχει χρησιμεύσει ως τρόπος για τη Χεζμπολάχ να λάβει στρατιωτικό υλικό από τον προστάτη της. Επομένως, ήταν σημαντικό για τη Χεζμπολάχ να βοηθήσει τον Άσαντ, σύμμαχο του Ιράν, να διατηρήσει την εξουσία του.

  1. Θα συμμετάσχει η Χεζμπολάχ στη Χαμάς για να πολεμήσει το Ισραήλ;

Η Χεζμπολάχ έχει εκφράσει αλληλεγγύη στη Χαμάς και έχει ανταλλάξει πυρά με το Ισραήλ από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Οι αναλυτές λένε ότι μπορεί να επιλέξει να επιτεθεί στο Ισραήλ πιο δυναμικά, ειδικά εάν τα ισραηλινά στρατεύματα εισέλθουν στη Γάζα. Θεωρείται ότι έχει δεκάδες χιλιάδες βλήματα. Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι ο στρατός της χώρας τους θα στοχεύσει όλον τον Λίβανο εάν η Χεζμπολάχ εισέλθει στον πόλεμο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Κομισιόν: Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία
Επικαιρότητα |

Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία της Κομισιόν

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (ΕΛΚ) κλήθηκε να υπεραμυνθεί των πολιτικών της θητείας που φεύγει έχοντας εξ αριστερών της στη σκηνή τον εκπρόσωπο του ακροδεξιού ID Άντερς Βίστισεν