
Εταιρείες όπως η Nestlé, η Unilever, ο όμιλος Mahindra και η Volvo Cars παροτρύνουν τους πολιτικούς ηγέτες να συμφωνήσουν σε ένα χρονοδιάγραμμα στην επερχόμενη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων.
Οι 131 εταιρείες, οι οποίες έχουν σχεδόν 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε ετήσια παγκόσμια έσοδα, έγραψαν σε επιστολή που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα ότι οι συμμετέχοντες στη σύνοδο κορυφής COP28 πρέπει να δεσμευτούν ότι θα επιτύχουν την απαλλαγή των συστημάτων ενέργειας από τις ανθρακούχες εκπομπές κατά 100% έως το 2035 για τις πλουσιότερες οικονομίες και να βοηθήσουν οικονομικά τις αναπτυσσόμενες χώρες ώστε να μπορέσουν να εγκαταλείψουν τα ορυκτά καύσιμα το αργότερο έως το 2040.
COP28: Οι Big Oil συζητούν ενόψει της συνόδου
Τι ζητούν οι εταιρείες
«Οι επιχειρήσεις μας αισθάνονται τις επιπτώσεις και το κόστος των αυξανόμενων ακραίων καιρικών φαινομένων που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή», τονίζουν οι εταιρείες στην επιστολή, υπό τον συντονισμό της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης We Mean Business Coalition, η οποία πιέζει για μεγαλύτερη δράση για το κλίμα σε παγκόσμιο επίπεδο.
«Για να απαλλαγεί το παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα από τις ανθρακούχες εκπομπές, πρέπει να αυξήσουμε την καθαρή ενέργεια τόσο γρήγορα όσο γρήγορα θα καταργήσουμε σταδιακά τη χρήση και την παραγωγή ορυκτών καυσίμων», συμπλήρωσαν.
Οι 131 υπογράφοντες της επιστολής, στους οποίους περιλαμβάνονται η Bayer, η Heineken, η IKEA και η Iberdrola, καλύπτουν διάφορους τομείς και περιλαμβάνουν πολυεθνικές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Δέσμευση για μείωση εκπομπών
Οι εταιρείες δεσμεύονται όλο και περισσότερο σε δικά τους χρονοδιαγράμματα για τη μείωση των εκπομπών τους, αλλά πολλές αναγνωρίζουν ότι η ικανότητά τους να επιβραδύνουν τις εκπομπές CO2 που θερμαίνουν τον πλανήτη, εξαρτάται κυρίως από την ταχύτερη δράση των κυβερνήσεων.
Η COP28 αρχίζει στο Ντουμπάι στις 30 Νοεμβρίου, ενώ όλο και περισσότεροι επιστήμονες προειδοποιούν ότι ο κόσμος δεν είναι σε θέση να αποφύγει τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής με την επίτευξη των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού του 2015, η οποία δεσμεύει τις χώρες να περιορίσουν την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.
Η ταχύτητα με την οποία οι χώρες θα πρέπει να καταργήσουν σταδιακά τα ορυκτά καύσιμα θα είναι ένα από τα πιο ακανθώδη ζητήματα.
Οι εκκλήσεις από την Ευρώπη και αλλού να σταματήσουν να καίνε καύσιμα που εκπέμπουν CO2 θα προσκρούσουν στα επιχειρήματα των μεγαλύτερων παραγωγών ορυκτών καυσίμων στον κόσμο, των καταναλωτών, καθώς και των φτωχότερων εθνών που λένε ότι δεν μπορούν να μειώσουν τις εκπομπές CO2 αρκετά γρήγορα χωρίς σημαντικά μεγαλύτερη οικονομική στήριξη από τα πλούσια έθνη.


Latest News

Πώς ολοκληρώνουν τον κύκλο ζωής τους τα αιολικά πάρκα - Τι αναφέρει η ΔΕΗ
H ΔΕΗ έχει ήδη ολοκληρώσει το πρώτο Repowering Αιολικών Πάρκων στην Ελλάδα από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες, αντικαθιστώντας παλιές ανεμογεννήτριες που ολοκλήρωσαν τον κύκλο ζωής τους με νέες

Το ΣτΕ ακυρώνει μεγάλη επένδυση φωτοβολταϊκών σε περιοχή Natura
Για αδειοδότηση έργων ΑΠΕ εντός ή κοντά σε Natura το ΥΠΕΝ δεν μπορεί να αγνοεί αρνητικές γνωμοδοτήσεις φορέων διαχείρισης λέει το ΣτΕ.

Περιβάλλον: Τα κοράλια απειλούνται με εξαφάνιση
Το 84% των κοραλλιογενών υφάλων του κόσμου επλήγη από το χειρότερο συμβάν λεύκανσης που έχει καταγραφεί

Συνεργασία ΕΤΕπ-Υπερταμείου για τα ελληνικά λιμάνια και την Κλιματική Αλλαγή
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Συμβουλευτική Υπηρεσία της ΕΤΕπ θα υποστηρίξει τις αντίστοιχες λιμενικές αρχές στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Ημέρα της Γης: Η ΔΕΗ επενδύει στην καθαρή ενέργεια για βιώσιμη ανάπτυξη
Τι περιλαμβάνουν οι δεσμέυσεις του ομίλου ΔΕΗ για μείωση των άμεσων εκπομπών CO2

LG: Αποσύρεται απο επένδυση για μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων
Η LG Energy Solution σε ανακοίνωσή της διευκρίνισε ότι λόγω «των συνθηκών της αγοράς και του επενδυτικού περιβάλλοντος, συμφωνήσαμε να αποσυρθούμε επίσημα από το έργο Indonesia GP (Grand Package)»

Η περιφρόνηση του Τραμπ στην πράσινη ενέργεια ακυρώνει επενδύσεις 8 δισ.
Πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ αναστέλλουν μαζικά επενδυτικά projects στον κλάδο

Η TotalEnergies εμμένει στη καθαρή ενέργεια καθώς οι ανταγωνιστές της αλλάζουν ρότα
Η TotalEnergies διατηρεί τη δέσμευσή του να επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε υδρογονάνθρακες αλλά και πράσινη ενέργεια, ενώ BP και Shell στρέφονται στα ορυκτά καύσιμα
![Πλημμύρες: Σημειώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη το 2024 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/FLOOD_HUNGRY-600x450.jpg)
Το 2024 η Ευρώπη επλήγη απο εκτεταμένες πλημμύρες [γράφημα]
Οι πλημμύρες το 2024 επηρέασαν περίπου 413.000 πολίτες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία