Με νέου τύπου ελέγχους μεγαλώνει το οπλοστάσιο της εφορίας σε μια προσπάθεια να παταχθεί η φοροδιαφυγή. Είναι μια από τις πολλές διατάξεις που περιλαμβάνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο σε μια απόπειρα της Κυβέρνησης να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγής στον χώρο των επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολούμενων.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης σχολιάζοντας την παραπάνω κίνηση στην εκπομπή «Επίκεντρο» της ERTnews ανέφερε πως αυτό γίνεται προκειμένου να υπάρχουν «περισσότερες εγγυήσεις διαφάνειας και να μην μπορεί να κάνει ο καθένας ότι θέλει». Αλλά και «για να μην γίνονται συναλλαγές κάτω από το τραπέζι», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στον χρονικό ορίζοντα εφαρμογής του παραπάνω μέτρου, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε πως είναι θέμα της ΑΑΔΕ και πως θα το αναπτύξει μετά τις διευκρινιστικές αποφάσεις, ξεκαθάρισε ωστόσο πως πρόθεση του υπουργείου είναι να μην καθυστερήσει.

Το μήνυμα Στουρνάρα

Όπως τόνισε άλλωστε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας «η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και η δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών θα πρέπει να λάβουν προτεραιότητα».

Φορολογικό νομοσχέδιο: Ο νέος φορο-λογαριασμός για 735.000 επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις  

Υπενθύμισε δε πως σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, το μέγεθος της παραοικονομίας στην Ελλάδα εκτιμάται στο 20,9% του ΑΕΠ, υψηλότερα από το μέσο όρο της ΕΕ (17,8%) και παρά το γεγονός ότι η χώρα κατέγραψε την τρίτη μεγαλύτερη μείωση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών την τελευταία 20ετία.

Οι έλεγχοι της εφορίας

Οι επιτόπιοι φορολογικοί έλεγχοι στις εγκαταστάσεις των επιχειρήσεων θα διενεργούνται με κάμερες όπου οι εφοριακοί θα «ερευνούν» τα βιβλία, τις ταμειακές και το «Mydata» των φορολογουμένων. Την ίδια στιγμή, θα ενεργοποιούνται ευκολότερα και οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου για να μπορεί η εφορία να προσδιορίζει… άμεσα, το πραγματικό εισόδημα, σε περίπτωση φοροδιαφυγής.

Οι φορολογικοί έλεγχοι (εντός ή εκτός των επαγγελματικών εγκαταστάσεων των φορολογουμένων) θα μπορούν να καταγράφονται για λόγους διαφάνειας με κάμερες.

Προκειμένου να διασφαλιστούν έναντι της Αρχής προστασίας προσωπικών δεδομένων, οι ελεγκτές εφοριακοί θα ενημερώνουν τον ή τους ελεγχόμενους, ότι όλη η διαδικασία θα καταγραφεί με ήχο και εικόνα σε βίντεο και αν συναινούν σε αυτό. Το οπτικοακουστικό υλικό θα φυλάσσεται για έξι μήνες και μετά θα καταστρέφεται.

Ομοίως, μπορούν να καταγράφονται οι προγραμματισμένες συναντήσεις των ελεγκτών με τους φορολογούμενους στα γραφεία της ΑΑΔΕ.  Στην περίπτωση αυτήν, το υλικό θα διατηρείται για πέντε χρόνια.

Στα αρχεία της κάμερας θα μπορούν να ανατρέξουν τόσο οι υπάλληλοι όσο και ο ελεγχόμενος, εάν υπάρξει οποιαδήποτε αμφισβήτηση ή καταγγελία στη συνέχεια, όπως γίνεται στα ποδοσφαιρικά γήπεδα με το VAR. Επίσης, στο νομοσχέδιο προβλέπεται δυνατότητα εγκατάστασης και χρήσης καμερών κατά τη διενέργεια των τελωνειακών ελέγχων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax