Τετραπλασιάστηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των δημόσιων νοσοκομείων προς όλους τους προμηθευτές τα τελευταία πέντε χρόνια, όπως σημειώνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών προϊόντων (ΣΕΙΒ).

Συγκεκριμένα και, βάσει των Δελτίων Μηνιαίων Στοιχείων Γενικής Κυβέρνησης που βρίσκονται αναρτημένα στο site του Υπουργείου Οικονομικών, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Δημόσιων Νοσοκομείων έχουν ανέλθει στα 1,4 δισ. ευρώ (Σεπτέμβριος 2023) από τα 0,3 δισ. ευρώ (Δεκέμβριος 2018).

Από αυτές τις οφειλές, ένα μεγάλο μέρος αντιστοιχεί στα Ιατροτεχνολογικά Προϊόντα (Ι/Π), ενώ ο ΣΕΙΒ – που απαρτίζεται από 175 επιχειρήσεις του κλάδου – κάνει λόγο για δραματική χειροτέρευση όσον αφορά στην εξόφληση οφειλών στα Ι/Π.

Σημειώνει δε, πως μεσοσταθμικά, οι εταιρείες-μέλη του Συνδέσμου, εξοφλούνται σε 274 ημέρες (9 μήνες περίπου), από την τιμολόγηση των παρεχόμενων υλικών και με αυξητική τάση! Ως αποτέλεσμα οι ανεξόφλητες οφειλές για Ι/Π υπολογίζονται σε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Και τούτα, παρά την προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας στην κοινοτική οδηγία 2011/7/ΕΕ για την καταπολέμηση των καθυστερήσεων πληρωμών στις εμπορικές συναλλαγές που προβλέπεται στον Νόμο 4152, ΦΕΚ Α’ 107/9.5.2013.

«Κρυφό χρέος»

Σύμφωνα όμως με τον ΣΕΙΒ, ένα «κρυφό χρέος», εκείνο των ατιμολόγητων υλικών δείχνει να εκτοξεύεται τα τελευταία δύο χρόνια. Πρόκειται για την αξία υλικών που παραδίδονται με τη διαδικασία του επείγοντος (κυρίως για έκτακτες χειρουργικές πράξεις) χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η αντίστοιχη πίστωση, όπως αυτό προβλέπεται στο ΠΔ 80/2016, με αποτέλεσμα, οι εταιρείες του κλάδου να επιβαρύνονται με 1 έως και 2 έτη αναμονής για την έκδοση παραγγελιών για τα υλικά αυτά που έχουν ήδη παραδοθεί και χρησιμοποιηθεί.

Οι εταιρείες του κλάδου, κρούουν όμως τον κώδωνα κινδύνου, καθώς η μη επίλυση του προβλήματος απειλεί τη ρευστότητα και εν τέλει τη βιωσιμότητα τους.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΙΒ κ. Δημήτρης Νίκας καλεί την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να επιλύσει όλα τα ανωτέρω προβλήματα, το ταχύτερο δυνατόν, για να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία της αγοράς και των Νοσοκομείων δηλώνοντας πως «Ο κλάδος των Ι/Π, με ετήσιο κύκλο εργασιών 2,3 δισ. ευρώ σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με 11.000 εργαζομένους, κατά κανόνα υψηλής επιστημονικής ειδίκευσης, με αισθητή συνεισφορά στο ΑΕΠ της χώρας, αλλά και με ιδιαίτερη σημαντική συμβολή στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, εμφανίζει σήμερα συμπτώματα πιστωτικής ασφυξίας που οφείλονται στη δραματική αύξηση των οφειλών των Δημόσιων Νοσοκομείων τα τελευταία 5 έτη. Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας πρέπει να δράσει άμεσα ώστε να αντιστραφεί η τάση αυτή προς όφελος των Νοσοκομείων, των Προμηθευτών και, κυρίως, των Ασθενών».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Πηλαδάκης: Δεσμεύεται η περιουσία του – Κατηγορία για φοροδιαφυγή και απάτη από την «Αρχή για το Ξέπλυμα» – Τι απαντά ο επιχειρηματίας
Επιχειρήσεις |

Δεσμεύεται η περιουσία του Πηλαδάκη - Κατηγορίες για φοροδιαφυγή και απάτη από την «Αρχή για το Ξέπλυμα» - Τι απαντά ο επιχειρηματίας

Περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι αποκόμισε ο επιχειρηματίας Κ. Πηλαδάκης από παράνομες δραστηριότητες - Τι απαντά στις κατηγορίες ο επιχειρηματίας με ανακοίνωσή του