Στα επίπεδα που ήταν την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, επί Σοβιετικής Ένωσης, έχει υποχωρήσει η έκθεση των δυτικών τραπεζών στη Ρωσία, καθώς οι κυρώσεις περιορίζουν τις επιχειρήσεις τους.  Το χαμένο αυτό έδαφος φαίνεται ότι κερδίζουν οι κινέζοι δανειστές που επωφελούνται από την αύξηση του μεριδίου του εμπορίου σε γιουάν.

Σύμφωνα με αναλυτές της Raiffeisen Bank International AG, ιδιοκτήτριας της μεγαλύτερης ξένης τράπεζας στη Ρωσία, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ θα έχουν φέτος έκθεση λιγότερο από 60 δισεκατομμύρια δολάρια στη χώρα, έναντι 40 δισεκατομμύρια δολάρια στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και 10 δισεκατομμύρια δολάρια στις αρχές εκείνης της δεκαετίας. Το ποσό αυτό είναι το μισό από τα 119 δισεκατομμύρια δολάρια που καταγράφηκαν το 2021, πριν το Κρεμλίνο διατάξει την εισβολή στην Ουκρανία.

Γεμίζουν με γιουάν τα ρωσικά ταμεία – Πώς η Κίνα βοηθά τη Ρωσία

O τραπεζικός μετασχηματισμός

Όπως υπογραμμίζει το Bloomberg, ο μετασχηματισμός της τραπεζικής αγοράς αντανακλά την αυξανόμενη ρήξη μεταξύ της Ρωσίας και των δυτικών χωρών στον απόηχο των κυρώσεων και των εμπορικών διαταραχών, με την εισβολή στην Ουκρανία. Δείχνει επίσης την επιτυχία της Κίνας να παρουσιάζεται ως εναλλακτικός οικονομικός κόμβος και να επωφελείται από τη στροφή της Ρωσίας στους ασιατικούς εμπορικούς δρόμους.

«Οι κινεζικές τράπεζες είναι πιθανό να διαδραματίσουν παρόμοιο ρόλο με αυτόν που είχαν οι δυτικές τράπεζες πριν από τη σύγκρουση στην Ουκρανία ως άγκυρα σταθερότητας και διευκολυντής του εξωτερικού εμπορίου», ανέφεραν στην έκθεση οι αναλυτές Ruslan Gadeev και Gunter Deuber. «Οι δυτικές τράπεζες θα πρέπει να είναι ακόμη πιο επιλεκτικές με την περαιτέρω μείωση του όγκου του εξωτερικού εμπορίου».

Το γιουάν αντιπροσώπευε περίπου το 50% των συναλλαγών νομισμάτων στο Χρηματιστήριο της Μόσχας τον Οκτώβριο. Και σύμφωνα πάντα με τους αναλυτές της Raiffeisen Bank International, περίπου το ένα τρίτο του εξωτερικού εμπορίου της Ρωσίας διακανονίστηκε σε κινεζικό νόμισμα τον Σεπτέμβριο.

Οι τοπικοί δανειστές έχουν ανακάμψει μετά το αρχικό χτύπημα από τις κυρώσεις. Τα συνολικά κέρδη του ρωσικού τραπεζικού τομέα για τους πρώτους εννέα μήνες του έτους ξεπέρασαν το προηγούμενο ετήσιο υψηλό από πριν από τον πόλεμο, το 2021. Η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, η κρατική Sberbank PJSC, η οποία μαζί με όλους τους σημαντικούς παίκτες στην αγορά της χώρας ορίστηκε από οι ΗΠΑ και η ΕΕ και αποκομμένοι από το σύστημα διεθνών πληρωμών SWIFT, είναι έτοιμη να αποκομίσει κέρδη ρεκόρ στο ρούβλι φέτος.

Οι τέσσερις μεγαλύτερες μονάδες δυτικών τραπεζών που εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται στη Ρωσία είχαν μερίδιο αγοράς περίπου 1% το τρίτο τρίμηνο, από 3% το 2021.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή