
Τους λόγους που καθιστούν την Ευρώπη πρωταγωνίστρια μεταξύ των αναδυόμενων αγορών (Emerging Markets) εντός του 2023, επισημαίνουν ο Rollo Roscow, Emerging Markets Fund Manager και ο Andrew Rhymer, Senior Strategist, Strategic Research Unit της Schroders.
Από επενδυτική σκοπιά η «αναδυόμενη» Ευρώπη αποτελεί κομβικής σημασίας αγορά, καθώς περιλαμβάνει πληθώρα ελκυστικών επενδυτικών ευκαιριών στις αγορές της Ελλάδας, Ουγγαρίας, Πολωνίας. Ως ειδική περίπτωση εξετάζεται και η Τουρκία.
Bloomberg: Έκδοση ομολόγων έως και 10 δισ. ευρώ από την Ελλάδα το 2024
1. Ελλάδα
Θετικό είναι το πρόσημο για τις προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας μιας και οι πληθωριστικοί δείκτες εντός του 2023 έχουν σημειώσει μικρή πτώση τους τελευταίους μήνες συγκριτικά με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, παρά τις ανοδικές τάσεις που εμφανίστηκαν τον Οκτώβρη.
Ειδικότερα, στο 3,4% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ από 1,6% τον Σεπτέμβριο. Αναφορικά με την νομισματική πολιτική της Ελλάδας, η οποία καθορίζεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ECB), τα νέα είναι θετικά, καθώς σύμφωνα με τελευταίες αναλύσεις αναμένεται από την Ε.Κ.Τ. να διατηρήσει σταθερή επιτοκιακή πολιτική μέχρι τα μέσα του 2024, όπου και αναμένονται μειώσεις των επιτοκίων.
2. Πολωνία
Στην Πολωνία, η μεσοπρόθεσμη προοπτική ανάπτυξης είναι θετική, υποστηριζόμενη τόσο από την αύξηση της ροής κεφαλαίων από την ΕΕ , όσο και από την μαζική ανάπτυξη υποδομών εντός του εθνικού δικτύου. Επίσης, τα πληθωριστικά μεγέθη κινούνται εδώ και καιρό σε σταθερή τροχιά, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω λήψη ελαφρυντικών μέτρων κατά την άσκηση νομισματικής πολιτικής.
Στο πολιτικό πεδίο, η εκλογή του φιλοευρωπαϊκού κυβερνητικού συνασπισμού, αποτελεί πολύ σημαντική εξέλιξη για τις αγορές, καθώς θα οδηγήσει σταδιακά σε εξομάλυνση των σχέσεων με την Ε.Ε και στην απελευθέρωση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Σταθερότητας.
3. Ουγγαρία
Ενώ oι σχέσεις Πολωνίας-ΕΕ αναμένεται να βελτιωθούν, στην περίπτωση της Ουγγαρίας η γεφύρωση του χάσματος με την Ευρωπαϊκή Ένωση κρίνεται ιδιαιτέρως δύσκολη, γεγονός που θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ουγγρική οικονομία καθώς πολλά ευρωπαϊκά κονδύλια θα παραμείνουν «κλειδωμένα» για το επόμενο χρονικό διάστημα.
Επιπλέον, τα ισχνά επίπεδα οικονομικής ανάπτυξης σε συνδυασμό με τα υψηλά επίπεδα που κινείται ο πληθωρισμός πρόκειται να εντείνουν το αρνητικό κλίμα της ουγγρικής οικονομίας. Δεδομένων αυτών των δυσχερειών, η κεντρική τράπεζα της Ουγγαρίας έχει αρχίσει να εφαρμόζει πιο χαλαρή νομισματική πολιτική, μειώνοντας σταδιακά τα επιτόκια.
4. Τουρκία
Στην περίπτωση της Τουρκίας, το μεγάλο «αγκάθι» είναι η ανορθόδοξη στροφή που πήρε μέσα στο 2023 η οικονομική πολιτική της χώρας για να αντιμετωπίσει τα υψηλά επίπεδα του πληθωρισμού. Συγκεκριμένα, η πολιτική μείωσης των επιτοκίων που ακολούθησε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν σε συνδυασμό με την υιοθέτηση της αμφιλεγόμενης πρακτικής της αναπλήρωσης των λογαριασμών σε τούρκικες λίρες, δημιούργησαν ασφυκτικές οικονομικές συνθήκες για χιλιάδες νοικοκυριά.
Αντιλαμβανόμενη τον αρνητικό αντίκτυπο των αποφάσεων αυτών, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας προχώρησε στην εφαρμογή πιο ορθόδοξων πολιτικών αυξάνοντας το βασικό της επιτόκιο κατά 7,5 ποσοστιαίες μονάδες για να ρίξει τον πληθωρισμό. Σε αυτό το σημείο όμως πρέπει να επισημανθεί πως ο κίνδυνος επιστροφής σε στρεβλές οικονομικές πρακτικές παραμένει υψηλός λόγω των δημοτικών εκλογών που θα διεξαχθούν εντός του 2024.


Latest News

La Repubblica: Θετική αποτίμηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας
Όπως σημειώνει για τα πλεονάσματα του 2024 πρόκειται για «εξαιρετική επίδοση για μία χώρα όπως η Ελλάδα, η οποία πριν από 15 χρόνια είχε υποστεί υποβάθμιση του δημόσιου χρέους της σε junk bond

Επιστρέφουν τα χρήματα από τους Αναπτυξιακούς Νόμους που δεν αξιοποιήθηκαν - Τι είπε ο Θεοδωρικάκος
Σε ό,τι αφορά στις τιμές του Πάσχα ο κ. Θεοδωρικάκος κάλεσε τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης να δείξουν περισσότερη υπευθυνότητα

Οδηγός για τα καταπατημένα - Πώς θα αποκτήσετε τίτλους ιδιοκτησίας
10+3 ερωταπαντήσεις για την απόκτηση των τίτλων ιδιοκτησίας για καταπατημένα ακίνητα – Οι ημερομηνίες «κλειδιά» για την εξαγορά και η διαδικασία για την κατοχύρωση της περιουσίας

Οι «αστερίσκοι» στον δρόμο για το δημόσιο χρέος μέχρι το 2032
Ακόμη και αν αυτή η κυβερνητική πρόβλεψη για δημόσιο χρέος στο 140% του ΑΕΠ το 2027 καταστεί γεγονός, το ελληνικό χρέος θα παραμένει το υψηλότερο στην ευρωζώνη

Κίνητρα για επενδύσεις σε παραμεθόριες περιοχές - Τι περιλαμβάνεται
Παρεμβάσεις για τον παραγωγικό μετασχηματισμό σε τμήματα της χώρας που αντιμετωπίζουν οικονομικά και δημογραφικά προβλήματα

Πιερρακάκης στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ: Δεν σκοπεύουμε να μεταφέρουμε το βάρος στις επόμενες γενιές
Ιδιαίτερη μνεία στην εξυγίανση του τραπεζικού τομέα έκανε ο Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ

Σκέρτσος: Οι 10 πολιτικές της κυβέρνησης για προσιτή στέγη
Ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας Ακη Σκέρτσου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Το δημογραφικό υπονομεύει την ανάπτυξη - Καμπανάκι από το ΚΕΠΕ
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική αγορά εργασίας –και συνολικά η χώρα– είναι το δημογραφικό, τονίζει ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ, Παναγιώτης Λιαργκόβας
![ΔΝΤ: Καμπανάκι για δημόσιο χρέος από δασμούς και αμυντικές δαπάνες [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/05/30859482_Sharone-perlstein-microfinanace-debt-800x500_c-600x375-1-1.jpg)
Καμπανάκι ΔΝΤ για δημόσιο χρέος από δασμούς και αμυντικές δαπάνες - Τι λέει για την Ελλάδα [γράφημα]
Το ΔΝΤ προβλέπει πλέον ότι το παγκόσμιο δημόσιο χρέος θα αυξηθεί κατά 2,8 ποσοστιαίες μονάδες φέτος

Τα 2+1 ατού για την προσέλκυση νέων επενδύσεων – Το στοίχημα της Ελλάδας
Τι λένε παράγοντες της αγοράς για την ικανότητα της Ελλάδας να διατηρήσει τους ανοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης – Το αγκάθι της αβεβαιότητας