Οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές ανακοίνωσαν την Παρασκευή ένα ευρύ φάσμα κανόνων που αποσκοπούν στον περιορισμό των δαπανών και των ανταμοιβών που ενθαρρύνουν τα βιντεοπαιχνίδια, προκαλώντας πλήγμα στη μεγαλύτερη αγορά παιχνιδιών στον κόσμο η οποία επέστρεψε στην ανάπτυξη φέτος.

Κίνα: Βάζει… κόφτη στην εξαγωγή τεχνολογίας επεξεργασίας σπάνιων γαιών

Οι νέοι κανόνες, οι οποίοι θα θέσουν ουσιαστικά όρια δαπανών για τα διαδικτυακά παιχνίδια προκάλεσαν πανικό μεταξύ των επενδυτών, σβήνοντας σχεδόν 80 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία από τις δύο μεγαλύτερες εταιρείες τυχερών παιχνιδιών της Κίνας, καθώς οι επενδυτές προσπαθούσαν να εκτιμήσουν τις πιθανές επιπτώσεις στα κέρδη και τους νέους περιορισμούς.

Οι νέοι κανόνες

Τα διαδικτυακά παιχνίδια θα απαγορεύεται πλέον να δίνουν ανταμοιβές στους παίκτες αν συνδέονται κάθε μέρα, αν ξοδεύουν για πρώτη φορά στο παιχνίδι ή αν ξοδεύουν πολλές φορές διαδοχικά. Όλα αυτά αποτελούν συνήθεις μηχανισμούς παροχής κινήτρων στα διαδικτυακά παιχνίδια.

Οι μετοχές της Tencent Holdings, της μεγαλύτερης εταιρείας τυχερών παιχνιδιών στον κόσμο, υποχώρησαν έως και 16%, ενώ εκείνες του στενότερου αντιπάλου της, της NetEase, έπεσαν έως και 25% μετά τη δημοσίευση του νέου σχεδίου κανόνων από τις Εθνικές Διοικήσεις Τύπου και Δημοσιεύσεων.

Οι μετοχές της τεχνολογικής επενδυτικής εταιρείας Prosus ακολούθησαν την Tencent χαμηλότερα, χάνοντας 14,2% στις πρώτες συναλλαγές της Παρασκευής καθώς η Prosus κατέχει μερίδιο 26% στην Tencent.

Σχολιάζοντας την αναταραχή ο Steven Leung, εκτελεστικός διευθυντής θεσμικών πωλήσεων στη χρηματιστηριακή εταιρεία UOB Kay Hian στο Χονγκ Κονγκ, ανέφερε ότι «δεν είναι απαραίτητα ο ίδιος ο κανονισμός αλλά  ο πολιτικός κίνδυνος που είναι πολύ υψηλός». «Ο κόσμος είχε σκεφτεί ότι αυτό το είδος κινδύνου θα έπρεπε να έχει τελειώσει και είχε αρχίσει να εξετάζει ξανά τα θεμελιώδη μεγέθη. Αυτό πλήττει πολύ την εμπιστοσύνη.»

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με τον αντίκτυπο του σχεδίου κανόνων, ο αντιπρόεδρος της Tencent Games, Vigo Zhang, δήλωσε ότι η εταιρεία του δεν θα χρειαστεί να αλλάξει ριζικά «το λογικό επιχειρηματικό μοντέλο ή τις λειτουργίες της» για τα παιχνίδια, προσθέτοντας ότι εφαρμόζει αυστηρά τις κανονιστικές απαιτήσεις.

Ο Zhang πρόσθεσε ότι οι ανήλικοι ξόδευαν ιστορικά χαμηλό επίπεδο χρημάτων και χρόνου στα παιχνίδια της Tencent από το 2021, όταν το Πεκίνο εστίασε στην προστασία των ανηλίκων.

Αυστηρά μέτρα

Όπως αναφέρει το Reuters, το Πεκίνο έχει γίνει όλο και πιο σκληρό απέναντι στα βιντεοπαιχνίδια με την πάροδο των ετών. Το 2021, η Κίνα έθεσε αυστηρά όρια χρόνου παιχνιδιού για παιδιά κάτω των 18 ετών και ανέστειλε τις εγκρίσεις νέων βιντεοπαιχνιδιών για περίπου οκτώ μήνες, επικαλούμενη ανησυχίες για εθισμό.

Αν και η καταστολή έληξε επίσημα πέρυσι με την επανέναρξη των εγκρίσεων νέων παιχνιδιών, οι ρυθμιστικές αρχές συνέχισαν να επιβάλλουν περιορισμούς για να περιορίσουν τις δαπάνες «εντός παιχνιδιού».

Οι νέοι κανόνες που αποκαλύφθηκαν την Παρασκευή είναι πιο σαφείς και στοχεύουν στον περιορισμό των δαπανών εντός του παιχνιδιού. Εκτός από την απαγόρευση των χαρακτηριστικών ανταμοιβής, τα παιχνίδια υποχρεούνται επίσης να θέτουν όρια στο πόσο οι παίκτες μπορούν να γεμίζουν τα ψηφιακά πορτοφόλια τους για δαπάνες εντός του παιχνιδιού.

«Η αφαίρεση αυτών των κινήτρων είναι πιθανό να μειώσει τους καθημερινούς ενεργούς χρήστες και τα έσοδα εντός της εφαρμογής και θα μπορούσε τελικά να αναγκάσει τους δημιουργούν να αναθεωρήσουν εκ βάθρων το σχεδιασμό των παιχνιδιών και τις στρατηγικές νομισματοποίησης» δήλωσε ο Ivan Su, αναλυτής της Morningstar.

Τα παιχνίδια απαγορεύεται επίσης να προσφέρουν λειτουργίες τυχερών κληρώσεων που βασίζονται σε πιθανότητες σε ανηλίκους και να επιτρέπουν την κερδοσκοπία και τη δημοπρασία εικονικών αντικειμένων.

Ένδειξη καλής θέλησης

Ωστόσο, οι νέοι κανόνες περιλαμβάνουν μια πρόταση που αναμένεται ευρέως να τύχει θερμής υποδοχής από τον κλάδο: Απαιτεί από τις ρυθμιστικές αρχές να επεξεργάζονται τις εγκρίσεις παιχνιδιών εντός 60 ημερών.

Είναι ενδεικτικό ότι οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές ανακοίνωσαν την ίδια ημέρα παροχή αδειών για 40 νέα εισαγόμενα παιχνίδια, γεγονός που θεωρείται ένδειξη της προθυμίας του Πεκίνου να επιτρέψει περισσότερα παιχνίδια στη χώρα, παρά την επιβολή αυστηρότερων κανόνων.

Οι νέοι κανόνες αντικατοπτρίζουν επίσης τις ανησυχίες του Πεκίνου για τα δεδομένα των χρηστών, απαιτώντας από τους δημιουργούς παιχνιδιών να διατηρούν τους διακομιστές τους εντός της Κίνας.

Η κινεζική κυβέρνηση αναμένει δημόσια σχόλια σχετικά με τους νέους κανόνες μέχρι τις 22 Ιανουαρίου 2024.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή