Η θέσπιση φέτος ενός παγκόσμιου ελάχιστου εταιρικού φόρου θα αναδιαμορφώσει τη ροή των ξένων επενδύσεων από την πλευρά των πολυεθνικών, καθώς εξανεμίζονται τα οφέλη από τα κέρδη που κρατούν σε φορολογικούς παραδείσους.

Αυτό αναφέρεται σε επικαιροποιημένη μελέτη του ΟΟΣΑ που δημοσιεύτηκε σήμερα, σε σχέση με το θέμα.

ΥΠΕΘΟ: Σε ποιες πολυεθνικές επιβάλλεται ο νέος φόρος

Ειδικότερα, πρόκειται για τη συμφωνία ορόσημο που επετεύχθη το 2021 μεταξύ 140 χωρών, για τον παγκόσμιο ελάχιστο φορολογικό συντελεστή, η οποία τίθεται σε ισχύ φέτος με 36 χώρες να έχουν ήδη θεσπίσει νόμους που θέτουν κατώτατο όριο 15% στη φορολογία των επιχειρήσεων και πολλές άλλες πρόκειται να ακολουθήσουν.

Σε μια προσπάθεια να περιοριστεί ο φορολογικός ανταγωνισμός μεταξύ των χωρών, η συμφωνία επιτρέπει στις κυβερνήσεις να εφαρμόζουν συμπληρωματικό φόρο στο επίπεδο του 15% σε τυχόν κέρδη που καταγράφονται σε χώρες με χαμηλότερο συντελεστή.

Ο παγκόσμιος κατώτατος φόρος, ο οποίος ισχύει για ομίλους με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 750 εκατομμυρίων ευρώ, στοχεύει ιδίως στο να αποθαρρύνει τις μεγάλες πολυεθνικές από το να πραγματοποιούν κέρδη σε χώρες με χαμηλή φορολογία, όπως η Ιρλανδία και άλλοι παράκτιοι φορολογικοί παράδεισοι.

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, ο οποίος ηγήθηκε της διαδικασίας από τη διαπραγμάτευση έως την εφαρμογή, είπε ότι ο παγκόσμιος ελάχιστος φόρος θα μειώσει τη μέση διαφορά μεταξύ των συντελεστών στους φορολογικούς παραδείσους και σε άλλες χώρες κατά το ήμισυ από 14 ποσοστιαίες μονάδες σε 7 μονάδες μετά την εφαρμογή της.

Ως αποτέλεσμα, όπου οι πολυεθνικές επενδύουν στο εξωτερικό είναι πιθανό να οδηγούνται όλο και περισσότερο από παραμέτρους όπως η εκπαίδευση του εργατικού δυναμικού και οι υποδομές παρά η χώρα που μπορεί να μειώσει το συνολικό φορολογικό τους λογαριασμό, σημείωσε ο ΟΟΣΑ για τον εκτιμώμενο οικονομικό αντίκτυπο του μέτρου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή