Οι προσπάθειες μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) στην Ευρώπη θα είναι πιο δύσκολες το 2024, σύμφωνα με την εκτίμηση του οίκου DBRS, καθώς το περιβάλλον των υψηλών επιτοκίων και των συνεχιζόμενων γεωπολιτικών εντάσεων, οι οποίες μπορεί να φέρουν αύξηση του πληθωρισμού, θα επηρεάσει τον τραπεζικό κλάδο της περιοχής.
Ειδικότερα, όπως αναλύει ο οίκος DBRS, αναμένεται από τις ευρωπαϊκές τράπεζες να συνεχίσουν να δείχνουν ανθεκτικότητα στην ποιότητα των περιουσιακών τους στοιχείων, παρά το απαιτητικό περιβάλλον λειτουργίας των υψηλότερων επιτοκίων. Ωστόσο, η απόδοση συνεχίζει να διαφέρει από χώρα σε χώρα.
DBRS: Δεν βλέπει ενεργειακό σοκ – Στα 65 δολάρια το βαρέλι (bbl) το 2024
Τράπεζες όπου τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ) ήταν παραδοσιακά υψηλά (χώρες με υψηλά ΜΕΔ), όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ελλάδα, συνεχίζουν να μειώνουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια με καλό ρυθμό. Οι τράπεζες σε άλλες χώρες έχουν σημειώσει κάποια άνοδο των ΜΕΔ, αν και από πολύ χαμηλά επίπεδα, μια τάση που ο οίκος αναμένει ότι θα συνεχιστεί το τελευταίο τρίμηνο του 2023 και το 2024.
Αποδυναμώνεται η ανάπτυξη
Ωστόσο, η ευρωπαϊκή ανάπτυξη έχει αποδυναμωθεί και, αν και είναι ακόμη νωρίς για να πούμε, η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα θα μπορούσε επίσης να έχει αρνητικό αντίκτυπο στον ευρωπαϊκό πληθωρισμό, στην αλυσίδα εφοδιασμού και, ευρύτερα, στο παγκόσμιο εμπόριο. Περαιτέρω κλιμάκωση των γεωπολιτικών συγκρούσεων θα μπορούσε να μεταφραστεί σε ένα περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, εξηγεί ο DBRS.
Εν μέσω αυτού του ολοένα και πιο απαιτητικού λειτουργικού περιβάλλοντος, συνεχίζει να αναμένει σταδιακή επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού των ευρωπαϊκών τραπεζών το 2024, με υψηλότερα ΜΕΔ είτε μέσω επιτάχυνσης νέων ΜΕΔ είτε μέσω χαμηλότερου ρυθμού ανάκτησης ΜΕΔ, αντιστρέφοντας ορισμένες από τις τάσεις που έχουν παρατηρηθεί μέχρι στιγμής, ιδιαίτερα σε χώρες όπου τα ΜΕΔ ήταν σε υψηλά επίπεδα τα τελευταία χρόνια.
Γεωγραφικές διαφορές
Την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2024 η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δημοσίευσε τα στατιστικά στοιχεία τρίτου τριμήνου 2023 για σημαντικά τραπεζικά ιδρύματα (σύνολο 109 τραπεζικών ομίλων που εποπτεύονται από την ΕΚΤ σε 21 χώρες). Η ανάλυση λοιπόν της DBRS βασίζεται σε σημαντικά ιδρύματα που εποπτεύονται άμεσα από τα στοιχεία της ΕΚΤ σε 11 ευρωπαϊκές χώρες όπου έχει αξιολογήσεις τραπεζών. Αυτές οι 11 χώρες αντιπροσωπεύουν περίπου το 99% των συνολικών μη εξυπηρετούμενων δανείων που εποπτεύεται από την ΕΚΤ και το 91% των συνολικών δανείων σταδίου 2 που εποπτεύεται από την ΕΚΤ στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2023.
Τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΚΤ επιβεβαίωσαν ότι η ποιότητα του ενεργητικού των ευρωπαϊκών τραπεζών συνέχισε να παρουσιάζει ανθεκτικότητα στο τέλος του τρίτου τριμήνου 2023. Τα ΜΕΔ στο δείγμα ανήλθαν συνολικά σε 341 δισεκατομμύρια ευρώ στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2023, μειωμένα κατά 0,9% σε ετήσια βάση Έτος.
Η μεγαλύτερη μείωση στην Ελλάδα
Ωστόσο, σημειώθηκε κάποια διαφοροποίηση της απόδοσης μεταξύ των ΜΕΔ από χώρες που είχαν παραδοσιακά υψηλά ΜΕΔ, καθώς συνέχισαν να τα μειώνουν με έντονο ρυθμό κατά τη διάρκεια του 2023, χάρη στις ανακτήσεις, τις πωλήσεις και τις υψηλότερες διαγραφές. Ειδικότερα, οι τράπεζες στην Ελλάδα μείωσαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια περισσότερο το εννεάμηνο του 2023 (κατά 24,7%), ακολουθούμενες από την Πορτογαλία (21,4%), την Ιρλανδία (17,5%), την Ιταλία (16,7%) και την Ισπανία (2,5%).
Εν τω μεταξύ, κάποια αύξηση των ΜΕΔ παρατηρήθηκε σε χώρες που παραδοσιακά είχαν τους χαμηλότερους δείκτες ΜΕΔ στην Ευρώπη, δηλαδή τη Γερμανία και τη Γαλλία. Επιπλέον, οι τράπεζες σε χώρες με παραδοσιακά υψηλά ΜΕΔ τα μείωσαν κατά 10,2% συνολικά το τρίτο τρίμηνο του 2023 σε ετήσια βάση, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με την αύξηση των ΜΕΔ κατά 6,7% στο σύνολο των τραπεζών στις άλλες χώρες του δείγματός μας.
Latest News
Έρχονται νέες μειώσεις στα επιτόκια των δανείων στην Ελλάδα - Ο ρόλος της ΕΚΤ
Τα βλέμματα στην αυριανή συνεδρίαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια - Πώς διαμορφώνονται οι δόσεις στα δάνεια
UBS για Εθνική: Στα top picks του τραπεζικού κλάδου για το 2025
Η Εθνική Τράπεζα βρίσκεται στις 6 επιλογές της UBS - Ποιες είναι οι υπόλοιπες επιλογές
Με οδηγό τη δημιουργία αξίας και σχέσεων εμπιστοσύνης
Διάκριση της Εθνικής Τράπεζας στον θεσμό Superbrands 2024, με την υψηλότερη θέση στην κατηγορία Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα/Τράπεζες
Κληρώνει... για τις προμήθειες των τραπεζών - Έρχεται (;) κρατική παρέμβαση
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την παρέμβαση της κυβέρνησης όσον αφορά στις τραπεζικές προμήθειες - Τι υποστηρίζουν τραπεζικές πηγές
«40 δισ. έως το 2027 σε τουρισμό, ΑΠΕ και αγροτικό τομέα» - Το μήνυμα Μεγάλου στο Capital Link forum
Τον καθοριστικό ρόλο του ελληνικού τραπεζικού τομέα στην οικονομία ανέδειξαν Μεγάλου και Βρεττού στη Νέα Υόρκη
Πώς το στοκ των τραπεζικών ακινήτων θα πέσει στην αγορά - Το σχέδιο με τον ΕΝΦΙΑ
Οι τράπεζες υπολογίζεται ότι έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους ακίνητα λογιστικής αξίας άνω των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ
Ανεβάζει τον πήχη των ελληνικών τραπεζών η JP Morgan - Οι νέες τιμές στόχοι
Η σύσταση της JP Morgan για τον ελληνικό κλάδο είναι overweight, δηλαδή για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς
Attica Bank: Παραιτήθηκε ο Αντώνης Βαρθολομαίος από το ΔΣ
Σε ανακοίνωση της τράπεζας, το Διοικητικό Συμβούλιο και η Διοίκηση της Τράπεζας ευχαριστούν θερμά τον κύριο Βαρθολομαίο για την μέχρι σήμερα προσφορά του και τις υπηρεσίες που παρείχε μέχρι σήμερα
Το νέο στοίχημα των τραπεζών: Πώς θα κλείσουν την πληγή του retail
Η στρατηγική που θα ακολουθήσουν οι τράπεζες για να διατηρήσουν την κερδοφορία τους
Σε νέα δάνεια 10 δισ. ευρώ στοχεύουν οι τράπεζες για το 2025
Αναμένεται ότι η πιστωτική επέκταση για τις τράπεζες το 2024 θα ξεπεράσει τα 6 δισ. ευρώ