Η κορεάτικη Hyundai, προέβλεψε την Πέμπτη βραδύτερη ανάπτυξη πωλήσεων φέτος λόγω της χαμηλής ζήτησης και των οικονομικών αβεβαιοτήτων όπως τα επιτόκια και ο πληθωρισμός, σηματοδοτώντας περαιτέρω προκλήσεις για την αυτοκινητοβιομηχανία, αναφέρει το Reuters.

Η Hyundai η οποία μαζί με τη θυγατρική της Kia είναι η τρίτη, σε πωλήσεις, αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο ανέφερε αύξηση 31% στα κέρδη του τέταρτου τριμήνου σε μια περίοδο όπου έπαιξαν ρόλο οι δυσμενείς συναλλαγματικές ισοτιμιες αλλά και το εφάπαξ κόστος που σχετίζεται με την πώληση του εργοστασίου της στη Ρωσία, τον Δεκέμβριο.

Hyundai: Ντεμπούτο αεροταξί και δοκιμαστικές πτήσεις αργότερα φέτος

Τον Δεκέμβριο, η Hyundai είπε ότι θα χρειαζόταν ζημία 287 δισεκατομμυρίων γουόν (219 εκατομμύρια δολάρια) για την πώληση του εργοστασίου της στη Ρωσία, όπου οι εργασίες έχουν ανασταλεί από τον Μάρτιο του 2022, τον μήνα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Hyundai στοχεύει σε αύξηση εσόδων μεταξύ 4,0% και 5,0% φέτος. Ειδικότερα ελπίζει σε αύξηση 4,9% στις πωλήσεις οχημάτων στη Βόρεια Αμερική, αλλά -αντίθετα- μείωση 3,7% στην Κίνα και 0,6% στην Ευρώπη.

Η καθοδήγηση για τις πωλήσεις είναι «σχετικά συντηρητική», αντανακλώντας τη «φαινομενική μείωση της ζήτησης στον τομέα των αυτοκινήτων στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη μεγαλύτερη αγορά της Hyundai», δήλωσε ο αναλυτής Shin Yoon-chul της Kiwoom Securities. Οι πωλήσεις της εταιρίας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν 14% πέρυσι.

Ο ανταγωνισμός στην αγορά των ΗΠΑ πιθανότατα θα ενταθεί φέτος καθώς οι ελλείψεις εξαρτημάτων από την πανδημία θα σταθεροποιηθούν και καθώς άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες θα ξαναρχίσουν την κανονική παραγωγή, είπε ο Shin.

Αβεβαιότητα για τα EV

«Φαίνεται ότι η συσσωρευμένη ζήτηση για οχήματα από τις περιορισμένες προμήθειες έχει εξαφανιστεί, καθώς τα υψηλά επιτόκια τρώνε την προθυμία των αγοραστών αυτοκινήτων να αγοράσουν», δήλωσε ο Lee Jae-il, αναλυτής της Eugene Investment & Securities.

Η Hyundai πιθανότατα θα διαχειριστεί το επίπεδο των αποθεμάτων οχημάτων της πιο αυστηρά από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, καθώς η απώλεια της ανερχόμενης ζήτησης, μαζί με τα υπερβολικά αποθέματα, έβλαψε την κερδοφορία, δήλωσε ο Lee.

Μια άλλη αβεβαιότητα είναι τα ηλεκτρικά οχήματα (EVs), όπου η Hyundai και η Kia μαζί ακολουθούν τον γίγαντα EV Tesla για το υψηλότερο μερίδιο αγοράς στις ΗΠΑ. Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla Elon Musk προειδοποίησε την Τετάρτη για απότομη επιβράδυνση της αύξησης των πωλήσεων φέτος.

Οι παγκόσμιες πωλήσεις EV της Hyundai αναμένεται να αυξηθούν κατά 12% φέτος σε περίπου 300.000 οχήματα, δήλωσε ο Zayong Koo, ανώτερος αντιπρόεδρος της αυτοκινητοβιομηχανίας.

«Η αγορά EV έχει σίγουρα επιβραδυνθεί», δήλωσε ο Koo σε τηλεδιάσκεψη μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Hyundai. «Δεν πρόκειται να είναι μια γραμμική ανάπτυξη. Σίγουρα θα δούμε μια μικρή ανακοπή ή σκαμπανεβάσματα, αλλά παρ’ όλα αυτά θα συνεχίσουμε».

Ωστόσο, ο Shin της Kiwoom Securities δήλωσε ότι παρά τον σκληρότερο ανταγωνισμό στην αμερικανική αγορά αυτοκινήτων γενικά, «όταν πρόκειται για την αμερικανική αγορά EV, η Hyundai και η Kia μαζί, πιθανότατα θα εξασφαλίσουν μερίδιο αγοράς, καθώς σχεδιάζουν να λανσάρουν νέα (μοντέλά)EV».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή