Η General Motors ξεπέρασε την αντίπαλό της Toyota Motor και παρέμεινε η κορυφαία σε πωλήσεις αυτοκινητοβιομηχανία στις ΗΠΑ το 2023. Η αμερικανική εταιρεία κατάφερε να υπερβεί τα εμπόδια στην προσφορά οχημάτων και τη διαρκή ζήτηση από τους καταναλωτές και τα αποτελέσματα απέδειξαν ότι ήταν για αυτήν η καλύτερη χρονιά από την περίοδο της πανδημίας.

Η αυτοκινητοβιομηχανία του Ντιτρόιτ υπερκέρασε και το πλήγμα που δέχθηκε μετά από την πολυήμερη απεργία των εργατών της καθώς ανακοίνωσε πωλήσεις νέων οχημάτων στις ΗΠΑ περίπου 2,6 εκατομμυρίων μονάδων για το 2023, αριθμός αυξημένος κατά 14,1% σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι ετήσιες πωλήσεις της Toyota αυξήθηκαν κατά 6,6% σε περίπου 2,25 εκατομμύρια οχήματα.

General Motors: Εγκρίνεται η νέα συμφωνία για τους μισθούς από τους εργαζόμενους

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες εκτιμάται ότι έχουν πουλήσει συνολικά περίπου 15,5 εκατομμύρια οχήματα στις ΗΠΑ πέρυσι, αριθμός που είναι ο υψηλότερος από το 2019, ξεπερνώντας τις πωλήσεις σχεδόν 13,9 εκατομμυρίων το 2022, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας συμβούλων Cox Automotive.

Η αναζωπύρωση των πωλήσεων έρχεται αφότου οι εταιρείες αύξησαν την παραγωγή για να συμβαδίσουν με τη διαρκή ζήτηση για νέα οχήματα το 2023, αν και ορισμένοι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι τα υψηλά επιτόκια θα επιβαρύνουν τη ζήτηση φέτος.

Σε ένδειξη χαλάρωσης της ζήτησης, οι έμποροι αυτοκινήτων έπρεπε να προσφέρουν γενναιόδωρα κίνητρα και εκπτώσεις τον Δεκέμβριο για την εκκαθάριση παλαιότερων αποθεμάτων μετά από δύο χρόνια αναστολής των προσφορών.

«Αυτή είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά κατά την οποία οι αμερικανοί καταναλωτές ξόδεψαν περισσότερα από μισό τρισεκατομμύριο δολάρια αγοράζοντας νέα οχήματα», δήλωσε ο J.D. Power σε έκθεσή του τον περασμένο μήνα.

Τα ηλεκτρικά οχήματα έλαβαν επίσης μεγαλύτερο μερίδιο των καταναλωτικών δαπανών το 2023.

Το μερίδιο της Toyota

Η Toyota ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι οι πωλήσεις ηλεκτροκίνητων οχημάτων, που περιλαμβάνουν υβριδικά οχήματα και όλα τα ηλεκτρικά μοντέλα, αυξήθηκαν κατά 30,4% στα 657.327 οχήματα, αντιπροσωπεύοντας το 29,2% των συνολικών πωλήσεών της στις ΗΠΑ.

Οι πωλήσεις των καθαρών ηλεκτρικών οχημάτων της Toyota, δηλαδή του BZ4X και του Lexus RZ, ανήλθαν συνολικά σε 14.715 μονάδες το 2023 και αντιστοιχούσαν σε περίπου 2,23% των συνολικών πωλήσεων ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

Η GM πούλησε 75.883 ηλεκτρικά αυτοκίνητα – εκ των οποίων τα 62.045 ήταν Bolt και τα 13.838 ήταν Ultium. Η αυτοκινητοβιομηχανία του Ντιτρόιτ αναμένει ότι η ισχυρή ζήτηση θα συνεχιστεί και στο 2024 και προβλέπει συνολικές πωλήσεις της βιομηχανίας 16 εκατομμυρίων μονάδων για όλο το έτος.

Η μετοχή της GM σημείωσε πτώση, αλλά περιόρισε τις απώλειες μετά την δημοσίευση των ετήσιων πωλήσεων. Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης ότι θα προσφέρει κίνητρα 7.500 δολαρίων στα ηλεκτρικά της οχήματα που έχασαν την πίστωση φόρου από την κυβέρνηση των ΗΠΑ αυτήν την εβδομάδα.

Η Hyundai η οποία ανέφερε αύξηση 4% στις ετήσιες πωλήσεις της, και τα ηλεκτρικά οχήματα που πούλησε ανήλθαν σε 55.783.

Η Mazda και η Honda έχουν επίσης αναφέρει υψηλότερες ετήσιες πωλήσεις.

Οι συνολικές πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων στις ΗΠΑ αναμένεται να είναι περίπου το 8% των συνολικών πωλήσεων αυτοκινήτων το 2023, με αυτόν τον αριθμό να αυξάνεται σε περίπου 10% φέτος. Ωστόσο, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι τα υψηλά επιτόκια πρόκειται να βλάψουν και τη ζήτηση για ηλεκτρικά οχήματα.

«Οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων είναι πιθανό να συνεχίσουν να βελτιώνονται, απλώς όχι με τον αστρονομικό ρυθμό που είδε η βιομηχανία τα προηγούμενα χρόνια», ανέφερε σε έκθεσή της η AutoForecast Solutions.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green