
Αλλαγές στην κατανομή των εσόδων από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων για το 2024, αλλά και αναδρομικά για το 2023 φέρνει νέα απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).
Βασικό στόχο αποτελεί η ικανοποίηση του αιτήματος της βιομηχανίας για την κάλυψη των κονδυλίων που αφορούν στο μέτρο της αντιστάθμισης για την αποτροπή της διαρροής άνθρακα (carbon leakage) δηλαδή της μεταφοράς της παραγωγής σε χώρες με πιο «χαλαρό» θεσμικό πλαίσιο όσον αφορά τις εκπομπές ρύπων.
ΥΠΕΝ: Επενδύσεις 1,5 δισ. ευρώ σε δίκτυα ρεύματος και αερίου το 2024
Η βιομηχανία
Ειδικότερα, από το 1,5 δισ. ευρώ που είχε συγκεντρωθεί το 2023 στο «ταμείο» των ρύπων, στη βιομηχανία αντιστοιχούσε το 11%, ήτοι περίπου 165 εκατ. ευρώ. Με τροποποίηση της σχετικής υπουργικής απόφασης η οποία θα δημοσιευθεί αυτές τις ημέρες σε ΦΕΚ (πιθανώς και σήμερα) το ποσοστό θα αυξηθεί στο 17% ανεβάζοντας το κονδύλι που δικαιούται η βιομηχανία για το προηγούμενο έτος κατά περίπου 75 εκατ. ευρώ, δηλαδή θα φτάσει συνολικά τα 240 εκατ. ευρώ.
Στο 17%, όπως αναφέρει στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» στέλεχος του ΥΠΕΝ, αναμένεται ότι θα οριστεί και το ποσοστό για την κάλυψη των αναγκών της βιομηχανίας που εκτίθεται σε σημαντικό κίνδυνο διαρροής άνθρακα και για το 2024.
Η ΕΒΙΚΕΝ
Ωστόσο, τα έσοδα από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων για εφέτος εκτιμάται ότι θα περιοριστούν στο 1,2 δισ. ευρώ, με δεδομένο ότι οι τιμές των δικαιωμάτων σήμερα έχουν πέσει περίπου στα 60 ευρώ. Γι΄ αυτό η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) με επιστολή της στο ΥΠΕΝ έχει προτείνει να υπάρξει πρόβλεψη για διάθεση του 25% των εσόδων από τις δημοπρασίες ρύπων, τα επόμενα έτη, στη βιομηχανία. «Μικρότερο ποσοστό θα αποτελέσει casus beli για τη βιομηχανία», προειδοποιεί ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ κ. Αντώνης Κοντολέων, καθώς για την αντιστάθμιση του 2024, όπως σημειώνει, θα απαιτηθούν άλλα 300 εκατ. ευρώ.
Ο ΔΑΠΕΕΠ
Πέρα από τη βιομηχανία, ωστόσο το ΥΠΕΝ έχει και άλλα αιτήματα να ικανοποιήσει. Αυξημένο ποσοστό των εσόδων από τους ρύπους ζητά και ο Διαχειριστής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΠΕΠ) για την τροφοδότηση του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) ο οποίος είναι ελλειμματικός. Για το 2023 δικαιούταν μόλις το 3,8%, με τον Διαχειριστή να έχει ζητήσει για το 2024 κοντά στο 30%!
Το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης
Σε κάθε περίπτωση, παράγοντας του υπουργείου επισημαίνει ότι για το 2024, το 77,275% των εσόδων που κατευθυνόταν το 2023 στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος των καταναλωτών, θα «κουρευτεί» και θα φτάσει σε επίπεδα κάτω του 40%, γεγονός που θα επιτρέψει μεγάλες αλλαγές στην κατανομή των κονδυλίων.
Τα υπεράκτια αιολικά και τα ελληνικά δάση
Έτσι, κομμάτι της «πίτας» αναμένεται να δεσμευθεί προκειμένου να υλοποιηθούν οι τεχνικές μελέτες για την ακριβή χωροθέτηση των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΠΟΑΥΑΠ) και των θαλάσσιων «οικοπέδων» όπου θα μπορούν να εγκατασταθούν τα θαλάσσια πάρκα.
Επίσης, ποσοστό των εσόδων από τα δικαιώματα εκπομπών θα κατευθυνθεί για τη σύνταξη των Διαχειριστικών Μελετών για τα δασικά οικοσυστήματα της χώρας στο πλαίσιο του σχεδίου συνεργασίας ιδιωτικού τομέα και δασικών συνεταιρισμών, με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας στη διαχείριση των ελληνικών δασών.
Κονδύλι επίσης θα προβλεφθεί και για τις έρευνες που απαιτούνται για τον εντοπισμό κοιτασμάτων κρισίμων και στρατηγικών ορυκτών πρώτων υλών στην Ελλάδα. Μερίδιο των εσόδων θα κατευθυνθεί και πάλι για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης αλλά και για τις δράσεις του Πράσινου Ταμείου.


Latest News

Πώς ολοκληρώνουν τον κύκλο ζωής τους τα αιολικά πάρκα - Τι αναφέρει η ΔΕΗ
H ΔΕΗ έχει ήδη ολοκληρώσει το πρώτο Repowering Αιολικών Πάρκων στην Ελλάδα από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες, αντικαθιστώντας παλιές ανεμογεννήτριες που ολοκλήρωσαν τον κύκλο ζωής τους με νέες

Το ΣτΕ ακυρώνει μεγάλη επένδυση φωτοβολταϊκών σε περιοχή Natura
Για αδειοδότηση έργων ΑΠΕ εντός ή κοντά σε Natura το ΥΠΕΝ δεν μπορεί να αγνοεί αρνητικές γνωμοδοτήσεις φορέων διαχείρισης λέει το ΣτΕ.

Περιβάλλον: Τα κοράλια απειλούνται με εξαφάνιση
Το 84% των κοραλλιογενών υφάλων του κόσμου επλήγη από το χειρότερο συμβάν λεύκανσης που έχει καταγραφεί

Συνεργασία ΕΤΕπ-Υπερταμείου για τα ελληνικά λιμάνια και την Κλιματική Αλλαγή
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Συμβουλευτική Υπηρεσία της ΕΤΕπ θα υποστηρίξει τις αντίστοιχες λιμενικές αρχές στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Ημέρα της Γης: Η ΔΕΗ επενδύει στην καθαρή ενέργεια για βιώσιμη ανάπτυξη
Τι περιλαμβάνουν οι δεσμέυσεις του ομίλου ΔΕΗ για μείωση των άμεσων εκπομπών CO2

LG: Αποσύρεται απο επένδυση για μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων
Η LG Energy Solution σε ανακοίνωσή της διευκρίνισε ότι λόγω «των συνθηκών της αγοράς και του επενδυτικού περιβάλλοντος, συμφωνήσαμε να αποσυρθούμε επίσημα από το έργο Indonesia GP (Grand Package)»

Η περιφρόνηση του Τραμπ στην πράσινη ενέργεια ακυρώνει επενδύσεις 8 δισ.
Πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ αναστέλλουν μαζικά επενδυτικά projects στον κλάδο

Η TotalEnergies εμμένει στη καθαρή ενέργεια καθώς οι ανταγωνιστές της αλλάζουν ρότα
Η TotalEnergies διατηρεί τη δέσμευσή του να επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε υδρογονάνθρακες αλλά και πράσινη ενέργεια, ενώ BP και Shell στρέφονται στα ορυκτά καύσιμα
![Πλημμύρες: Σημειώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη το 2024 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/FLOOD_HUNGRY-600x450.jpg)
Το 2024 η Ευρώπη επλήγη απο εκτεταμένες πλημμύρες [γράφημα]
Οι πλημμύρες το 2024 επηρέασαν περίπου 413.000 πολίτες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία