Χαρακτηρίζοντας την αγωνία ή και την κατήφεια πολλές φορές ως «υπερβολική», αρκετοί διαχειριστές κεφαλαίων και αναλυτές παραμένουν επιφυλακτικοί απέναντι στις κινεζικές μετοχές και στρέφονται σε αντίστοιχες ευρωπαϊκών ειδών πολυτελείας και άλλων τομέων με έκθεση στην Κίνα.

Οι επενδύσεις σε μετοχές «πολυτελείας» αποτελούν έναν ασφαλέστερο τρόπο να επωφεληθούν από μια πιθανή ανάκαμψη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου από το να επενδύσουν απευθείας στην προβληματική χρηματιστηριακή αγορά της.

Κίνα: Η επιβράδυνση στην πολυτέλεια συνεχίζεται

Ο δείκτης Stoxx Luxury 10 – του οποίου τα στοιχεία αντλούν περίπου το 26% των κερδών από την Κίνα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Barclays – έχει αυξηθεί κατά 9,3% φέτος, πολύ περισσότερο από την άνοδο 0,8% του Stoxx Europe 600, ενός ευρύτατου δείκτη της ευρωπαϊκής χρηματιστηριακής αγοράς. Άλλοι τομείς μετοχών που εκτίθενται στην Κίνα, όπως οι αυτοκινητοβιομηχανίες και η υγειονομική περίθαλψη, έχουν επίσης υπεραποδώσει.

Γιατί αυτό το καταφύγιο είναι ασφαλές

Οι στρατηγικοί αναλυτές ισχυρίζονται ότι υπάρχουν πρώιμες ενδείξεις ότι η εξασθενημένη κινεζική οικονομία, η οποία πέρυσι αναπτύχθηκε με έναν από τους πιο αργούς ρυθμούς των τελευταίων δεκαετιών, θα ανακάμψει. Ωστόσο, πιστεύουν ότι η κατρακύλα που εξαφάνισε σχεδόν 2 δισ. δολάρια από την αξία του χρηματιστηρίου της, την καθιστά επικίνδυνο μέρος για επενδύσεις.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές προσφέρουν «έναν ασφαλέστερο τρόπο» για την έκθεση στην Κίνα, σύμφωνα και με τον Florian Ielpo, επικεφαλής του τμήματος μακροοικονομικών της Lombard Odier Investment Managers. «Οι περισσότεροι τομείς της Ευρώπης θα μπορούσαν σαφώς να επωφεληθούν από μια βελτίωση στην Κίνα – ωστόσο αυτή η βελτίωση δεν έχει τιμολογηθεί ακόμη», εξήγησε στους Fianancial Times.

Η Lombard Odier έχει υπερεπενδεδυμένες ευρωπαϊκές μετοχές στα χαρτοφυλάκιά της. Ο Ielpo εξήγησε ότι οι μετοχές πολυτελείας είναι το «προφανές» μέρος για επένδυση, καθώς και η υγειονομική περίθαλψη, οι αυτοκινητοβιομηχανίες και οι βιομηχανικές επιχειρήσεις.

Ο ρόλος των luxury brands

Τις τελευταίες εβδομάδες έχει τονωθεί το ενδιαφέρον για τις ευρωπαϊκές μετοχές πολυτελείας, χάρη στα κέρδη των LVMH και Hermès, τα οποία ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών, πείθοντας ορισμένους διαπραγματευτές ότι οι αποτιμήσεις είχαν χτυπηθεί υπερβολικά από την κατήφεια για την οικονομία της Κίνας. Οι μετοχές της LVMH έχουν αυξηθεί κατά 9,2% φέτος, ενώ η Hermès έχει κερδίσει 11,8%.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Hermès, Axel Dumas, απέκρουσε τις ανησυχίες για την επιβράδυνση της κινεζικής κατανάλωσης την περασμένη εβδομάδα. Αν και δήλωσε ότι παρατήρησε χαμηλότερη κίνηση στα εμπορικά κέντρα κατά την τελευταία του επίσκεψη στη χώρα, πρόσθεσε ότι αυτό δεν αντικατοπτρίζεται στα στοιχεία της εταιρείας για το τέταρτο τρίμηνο.

«Σε ορισμένες περιπτώσεις η αρνητικότητα για την Κίνα είναι αρκετά υπερβολική», συμφώνησε και ο Emmanuel Cau, επικεφαλής της ευρωπαϊκής στρατηγικής μετοχών της Barclays, η οποία έχει «αρχίσει να τοποθετείται επλεκτικά ξανά στην Κίνα», ιδίως σε τομείς όπως η πολυτέλεια.

Οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών Mercedes-Benz και Volkswagen – οι οποίες αντλούν και οι δύο πάνω από το 30% των κερδών τους από την Κίνα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Barclays – έχουν σημειώσει άνοδο 6,9% και 14%, αντίστοιχα, από την αρχή του έτους.

Τι συνέβη στην Κίνα

Παρά την τεράστια φυγή κεφαλαίων που έλαβε χώρα το προηγούμενο χρονικό διάστημα, η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε κατά 5,2% πέρυσι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Πεκίνου – πρόκειται για ένα ποσοστό ελαφρώς πάνω από τον στόχο, που ωστόσο εξακολουθεί να είναι ένας από τους βραδύτερους ρυθμούς των τελευταίων δεκαετιών.

Ορισμένοι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι ο αριθμός αυτός μπορεί να είναι υπερεκτιμημένος, καθώς το Πεκίνο προσπαθεί να κατευνάσει τις ανησυχίες, ενώ η χώρα συνεχίζει να μάχεται με την κρίση ακινήτων και τους κινδύνους αποπληθωρισμού.

Ωστόσο, υπάρχουν δειλά πρώιμα σημάδια ότι η οικονομική δραστηριότητα μπορεί να ανακάμπτει, λένε ορισμένοι στρατηγικοί αναλυτές. Τα στοιχεία έδειξαν ότι οι τομείς των υπηρεσιών και των κατασκευών της Κίνας αυξήθηκαν τον Ιανουάριο, με τον δείκτη διευθυντών προμηθειών μη μεταποιητικών επιχειρήσεων να αυξάνεται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο. Η μεταποίηση συνέχισε να συρρικνώνεται, αλλά με βραδύτερο ρυθμό από τον προηγούμενο μήνα.

Οι αρχές έχουν επίσης πρόσφατα εντείνει τις προσπάθειες για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης της αγοράς, με τη λεγόμενη «εθνική ομάδα» των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που συνδέονται με το κράτος να διοχετεύει χρήματα στην αγορά και να αυστηροποιεί τους περιορισμούς στις ανοικτές πωλήσεις.

Ο δείκτης CSI300 της Κίνας έχει καταρρεύσει κατά 43% από το ιστορικό υψηλό του πριν από τρία χρόνια, αλλά πρόσφατα άρχισε να ανακάμπτει μετά τις παρεμβάσεις του Πεκίνου. Οι διεθνείς επενδυτές, ωστόσο, παραμένουν εξαιρετικά επιφυλακτικοί.

Μέσω Ευρώπης

Η BNP Paribas αναβάθμισε τη Δευτέρα τον ευρωπαϊκό κλάδο πολυτελείας σε overweight, μια κίνηση που ο επικεφαλής της στρατηγικής μετοχών της τράπεζας, Ankit Gheedia, δήλωσε ότι είναι «ένας καλύτερος τρόπος να τοποθετηθεί κανείς για την Κίνα” από ό,τι είτε αγοράζοντας τοπικές μετοχές είτε επενδύοντας σε ευρωπαϊκές βιομηχανικές μετοχές.

Οι ευρωπαϊκοί τομείς που είναι περισσότερο εκτεθειμένοι στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένων των ειδών πολυτελείας και των βιομηχανικών κλάδων, θα μπορούσαν επίσης να επωφεληθούν από την ανάπτυξη σε άλλες περιοχές, ιδίως στις ΗΠΑ, προστατεύοντας έτσι τους επενδυτές από μεγάλες απώλειες σε περίπτωση επιδείνωσης της κινεζικής οικονομίας, όπως επισημαίνουν αναλυτές στους Financial Times.

«Η ανάκαμψη των ευρωπαϊκών μετοχών είναι ένα πιο διαφοροποιημένο στοίχημα» από τις άμεσες επενδύσεις στην Κίνα, δήλωσε ο Tomasz Wieladek, οικονομολόγος της επενδυτικής εταιρείας T Rowe Price.

Τα έμμεσα στοιχήματα σε μια κινεζική ανάκαμψη θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν τους επενδυτές να αποφύγουν να βρεθούν αντιμέτωποι με τις προβληματικές διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον – ειδικά σε μια εκλογική χρονιά όπου ο επικρατέστερος Ρεπουμπλικανός Ντόναλντ Τραμπ έχει ήδη προτείνει επιβολή δασμών στις κινεζικές εξαγωγές.

Ακόμη και για όσους είναι πιο απαισιόδοξοι για την Κίνα, ορισμένες ευρωπαϊκές μετοχές εξακολουθούν να προσφέρουν μια φθηνή επιλογή σε μια αιφνίδια ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας.

Ο Gerry Fowler, επικεφαλής της ευρωπαϊκής μετοχικής στρατηγικής της UBS, παραμένει αρνητικός για τις προοπτικές της Κίνας, αλλά παρ’ όλα αυτά προτιμά τον ευρωπαϊκό κλάδο πολυτέλειας, ο οποίος είναι σε μεγάλο βαθμό εκτεθειμένος στην Κίνα, στις προοπτικές της τράπεζας για το 2024.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή