Τα επιχειρήματά του για την κυριαρχία του δολαρίου στο διεθνές εμπόριο και την συνεχή εξάρτηση του κόσμου από το αμερικανικό νόμισμα έθεσε ο διοικητής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Κρίστοφερ Γουόλερ σε ομιλία του.

«Πρόσφατα σχόλια που προειδοποιούν για μια πιθανή μείωση της θέσης του δολαρίου ΗΠΑ εγείρουν ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, την πολιτική δυσλειτουργία των ΗΠΑ, την άνοδο των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων και τις προσπάθειες της Κίνας να ενισχύσει τη χρήση του ρενμίνμπι» είπε ο Γουόλερ. «Αλλά καμία από αυτές τις ανησυχίες δεν έχει μεταφραστεί σε αξιοσημείωτη μείωση του “υπερμεγέθους” ρόλου του δολαρίου στην παγκόσμια οικονομία» πρόσθεσε.

Ρωσία: Συμφωνία με το Ιράν για συναλλαγές στα δικά τους νομίσματα

Πράγματι, η αυξημένη χρήση ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, όπως τα stablecoins, τα οποία είναι σε συντριπτικό βαθμό συνδεδεμένα με το δολάριο, τείνει να αυξάνει το διεθνές προφίλ του αμερικανικού νομίσματος, εξηγεί.

Οι αντίπαλοι των ΗΠΑ έχουν λίγες εναλλακτικές λύσεις απέναντι στο δολάριο, με τους διεθνείς επενδυτές να διστάζουν να χρησιμοποιήσουν το νόμισμα της Κίνας,  για μια σειρά από λόγους, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης εμπιστοσύνης στους κινεζικούς θεσμούς.

Και σε περιόδους διεθνούς ανησυχίας, οι επενδυτές στρέφονται στα αμερικανικά ομόλογα ως ένας τρόπος να σταθεροποιήσουν την αξία των περιουσιακών τους στοιχείων.

«Δεν περιμένω να δω το δολάριο ΗΠΑ να χάνει την ιδιότητά του ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος σύντομα, ούτε καν να δούμε σημαντική πτώση της πρωτοκαθεδρίας του στο εμπόριο και τα χρηματοοικονομικά» συνόψισε. «Οι πρόσφατες εξελίξεις που κάποιοι έχουν προειδοποιήσει ότι θα μπορούσαν να απειλήσουν αυτό το καθεστώς το ενίσχυσαν, αν μη τι άλλο, τουλάχιστον μέχρι στιγμής».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή