Τον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της Αργεντινής προσπαθεί να τιθασεύσει ο Πρόεδρος Χαβιέ Μιλέι καθώς έφτασε σε υψηλό τριών δεκαετιών στο 254,2%, παρόλο που ο μηνιαίος ρυθμός μειώθηκε ελαφρά.
Ο Μιλέι εξελέγη τον Νοέμβριο δεσμευόμενος να τερματίσει τις χρόνιες κρίσεις πληθωρισμού στη χώρα. Τον περασμένο μήνα είπε ότι αν ο πληρωρισμός του Ιανουαρίου ήταν κάτω από το 25% θα ήταν «λόγος να γιορτάσουμε» και ένα σημάδι της επιτυχίας της στρατηγικής του, η οποία επικεντρώνεται στη μείωση των δαπανών για να τερματιστεί η εξάρτηση της Αργεντινής από την εκτύπωση χρημάτων.
Αργεντινή: Επίθεση Μιλέι στους τοπικούς κυβερνήτες για το στραπάτσο με το πολυνομοσχέδιο
Τα στοιχεία που δημοσίευσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας επιβεβαίωσαν ότι η αύξηση από τον προηγούμενο μήνα ήταν 20,6% τον Ιανουάριο, ελαφρώς χαμηλότερη από τον Δεκέμβριο, όταν οι τιμές αυξήθηκαν 25,5% μετά την απότομη υποτίμηση του πέσο Αργεντινής από τον Μιλέι και τη λήξη της τιμής- συμφωνίες ελέγχου που χρονολογούνται από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Έναρξη ύφεσης
Οι αναλυτές τόνισαν ότι οι δημοσιονομικές προσαρμογές του Μιλέι βοήθησαν στη συγκράτηση του πληθωρισμού. Αλλά η μεγαλύτερη τροχοπέδη στις αυξήσεις των τιμών ήταν η έναρξη της ύφεσης στην Αργεντινή, η οποία αναμένεται από το ΔΝΤ να συρρικνώσει το ΑΕΠ κατά 2,8% φέτος.
«Είμαστε ακόμα σε μια πρώιμη φάση εδώ», είπε στους Financial Times ο Αμίλκαρ Κογιάντε, καθηγητής οικονομικών στο Εθνικό Πανεπιστήμιο La Plata.
Σημείωσε ότι η κυβέρνηση βασιζόταν στην ύφεση για να περιορίσει τις τιμές και σε βραχυπρόθεσμες στρατηγικές για τη μείωση των δαπανών, όπως το πάγωμα του προϋπολογισμού στα επίπεδα του 2023.
«Δεν είναι βιώσιμο όμως», πρόσθεσε. «Κάποια στιγμή η κυβέρνηση θα χρειαστεί να δρομολογήσει ένα σχέδιο σταθεροποίησης που θα μας επιτρέπει να μειώσουμε τον πληθωρισμό και παράλληλα να αναπτύξουμε την οικονομία».
Οι προγραμματισμένες περικοπές του Μιλέι στις γενναιόδωρες επιδοτήσεις ενέργειας και μεταφορών της Αργεντινής πρόκειται να οδηγήσουν σε σημαντικές πιέσεις τιμών τους επόμενους μήνες. Οι επιχειρηματικοί όμιλοι αναφέρουν ότι πολλές εταιρείες αντιμετωπίζουν διπλασιασμό ή τετραπλασιασμό των λογαριασμών ενέργειας από τον Φεβρουάριο, ανάλογα με το μέγεθός τους.
Πιέσεις για υποτίμηση του πέσο
Άλλοι πληθωριστικοί κίνδυνοι παραμένουν, συμπεριλαμβανομένης της αυξανόμενης πίεσης για νέα υποτίμηση του πέσο.
Ενώ η κυβέρνηση καθορίζει επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία για το νόμισμα της Αργεντινής, επί του παρόντος στα 820 πέσος προς το δολάριο ΗΠΑ, εδώ και καιρό διαπραγματεύεται χαμηλότερα στη μαύρη αγορά και σε πολλές άλλες νόμιμες που χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις.
Εάν διευρυνθεί το χάσμα μεταξύ των επίσημων και των ανεπίσημων ισοτιμιών, οι Αργεντινοί εξαγωγείς – συμπεριλαμβανομένου του κρίσιμου τομέα των αγροτικών επιχειρήσεων – θα αποθαρρυνθούν από το να φέρουν δολάρια στη χώρα, όπου πρέπει να τα ανταλλάξουν στην επίσημη ισοτιμία της κεντρικής τραπέζης.
Την ίδια στιγμή όμως η κυβέρνηση χρειάζεται πολλά δολάρια από εξαγωγές για να αναπληρώσει τα αμελητέα αποθέματα σκληρού νομίσματος της κεντρικής τράπεζας.
Εφιαλτική μια απότομη υποτίμηση
Μια απότομη υποτίμηση μιας ημέρας, όπως αυτή κατά 54% που διέταξε η κυβέρνηση του Μιλέι τον Δεκέμβριο, «θα ήταν η χειρότερη επιλογή, γιατί θα άνοιγε μια νέα ανάκαμψη του δείκτη τιμών», σημείωσε στους Financial Times ο Φάμπιο Ροντρίγκεζ, αναπληρωτής διευθυντής της εταιρείας συμβούλων με έδρα το Μπουένος Άιρες. M&R Asociados.
Η εμπιστοσύνη της αγοράς στο οικονομικό σχέδιο του Μιλέι θα είναι κρίσιμη για τον έλεγχο των συναλλαγματικών πιέσεων και τον περιορισμό του πληθωρισμού.
Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αποσύρει μια σειρά από αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών από το Κογκρέσο που ήταν κεντρικές για τον στόχο της να μεταβεί από ένα δημοσιονομικό έλλειμμα 2,9% του ΑΕΠ το 2023 σε πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ φέτος.
Χωρίς νομοθετική υποστήριξη για ένα μακροπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο, ο Μιλέι μείωσε τις δαπάνες που είναι στη διακριτική ευχέρεια της εκτελεστικής εξουσίας, γεγο9νός που έχει πυροδοτήσει εντάσεις με ισχυρούς κυβερνήτες και εκπροσώπους του Κογκρέσου.
«Οποιαδήποτε περαιτέρω ένδειξη ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να εγκαταλείψει τον δημοσιονομικό της στόχο, θα σημαίνει ότι το οικονομικό σχέδιο θα αρχίσει να χάνει την άγκυρά του», δήλωσε ο Κογιάντε.
«Αλλά αν μπορέσει να τηρήσει τις υποσχέσεις του για τους επόμενους πέντε μήνες παρά την έλλειψη υποστήριξης στο Κογκρέσο, τότε μέχρι τα μέσα του 2024 θα είναι σε πολύ καλύτερη θέση να κερδίσει υποστήριξη τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, και για μεγάλο χρονικό διάστημα».
Latest News
Το κεφάλαιο για το λίθιο στη συμφωνία ΕΕ - Mercosur που πέρασε «στα ψιλά»
Αναλυτές της ολλανδικής τράπεζας ING δήλωσαν ότι η σημασία των κρίσιμων πρώτων υλών
Merger Monday: Σε μία ημέρα έκλεισαν deals 35 δισ. δολαρίων
Η επανεκλογή Τραμπ προκαλεί ευφορία στις επιχειρήσεις και τονώνει εξαγορές και συγχωνεύσεις
Η φιλοδοξία του Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου ίσως αποδειχθεί ένα όνειρο - Ανάλυση Economist
Η φιλοδοξία του Ντόναλντ Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου μπορεί να αποδειχθεί ένα όνειρο, καταλήγει ο Economist
Η Ισπανία θα νομιμοποιήσει 900.000 μετανάστες σε τρία χρόνια
Η Ισπανία αναμορφώνει τη νομοθεσία που διέπει τα δικαιώματα παραμονής ξένων μεταναστών στη χώρα
Πόσα επενδύουν ΗΠΑ, Κίνα και ΕΕ σε έρευνα και ανάπτυξη (R&D)
Πρώτες σε δαπάνες για έρευνα ( R&D) έρχονται οι ΗΠΑ, ακολουθεί η Κίνα και στην τρίτη θέση είναι οι 27 χώρες της ΕΕ με πρώτη τη Γερμανία
Άνοιξε ξανά η συριακή Κεντρική Τράπεζα – Για πρώτη φορά μετά την ανατροπή Άσαντ
Η συριακή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι οι καταθέσεις των Σύρων πολιτών στις τράπεζες στη Συρία είναι ασφαλείς
Lazard: Το 2025 «σημείο καμπής» για τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων της
Οι εκτιμήσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Lazard, Peter Orszag
Ο χορός των τραπεζικών συγχωνεύσεων καλά κρατεί στην Σκανδιναβία - Το νέο deal Nykredit - Spar Nord
Οι τράπεζες συγχωνεύονται και γίνονται πιο ισχυρές στη Δανία - Πώς η Nykredit αποκτά την Spar Nord και γίνεται η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα
Απεργιακά... Χριστούγεννα στo Harrods - Τι ζητούν οι εργαζόμενοι
Οργή στους εργαζόμενους του Harrods για το μέρισμα ύψους 180 εκατ. λιρών που μοιράστηκε στους μετόχους παρά την πτώση κερδών
Τσουνάμι ομολόγων απειλεί τις αγορές το 2025 - Η προειδοποίηση της BIS
Το παγκόσμιο χρέος αυξήθηκε κατά πάνω από 12 τρισ. δολάρια το εννεάμηνο του 2024 φτάνοντας το ποσό των 323 τρισ. δολαρίων