Με τον ταχύτερο ρυθμό σε πάνω από έναν χρόνο εκτιμάται ότι αυξήθηκαν οι τιμές στην Τουρκία, τον Απρίλιο, καθώς οι γενναιόδωρες δημοσιονομικές πολιτικές, όπως οι αυξήσεις του κατώτατου μισθού, διατηρούν τις πληθωριστικές πιέσεις υψηλές παρά τον ταχύ κύκλο νομισματικής σύσφιγξης.

Ακόμη και ένας μήνας σχετικής σταθερότητας της λίρας μετά τις τοπικές εκλογές του Μαρτίου, δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να αντιστρέψει την επιδείνωση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό. Σύμφωνα με αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg, ο ετήσιος πληθωρισμός, ο οποίος αυξάνεται κάθε μήνα εκτός από έναν από τον Ιούλιο, επιταχύνθηκε ξανά τον Απρίλιο φτάνοντας το 70.

Η μηνιαία αύξηση των τιμών, ο δείκτης που προτιμά η κεντρική τράπεζα της χώρας, πιθανότατα επιταχύνθηκε για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο και έφτασε στο 3,4% τον Απρίλιο, σύμφωνα με άλλη δημοσκόπηση. Η στατιστική υπηρεσία της Τουρκίας πρόκειται να δημοσιεύσει τα στοιχεία αύριο Παρασκευή.

Το δύσκολο έργο του Καραχάν

Αν και πολλοί οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η Τουρκία πλησιάζει στο αποκορύφωμα του πληθωρισμού, οι δυσοίωνες προοπτικές εξηγούν γιατί η κεντρική τράπεζα είναι πιθανόν μήνες μακριά από την έναρξη της μείωσης του επίσημου κόστους δανεισμού που αυξήθηκε κατά 4.150 μονάδες βάσης από τον περασμένο Ιούνιο. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής με επικεφαλής τον κυβερνήτη Φατίχ Καραχάν επεσήμαναν κινδύνους όπως η σταθερότητα στον πληθωρισμό των υπηρεσιών και οι γεωπολιτικές ανησυχίες για τη διατήρηση του βασικού επιτοκίου τους στο 50% την περασμένη εβδομάδα για δεύτερη φορά φέτος.

Οι επενδυτές εξετάζουν εξονυχιστικά την πρόοδο που σημειώνεται από την Τουρκία στο να χειριστεί τον πληθωρισμό για να χρονίσει την επιστροφή σε μια χώρα της οποίας τα τοπικά ομόλογα ήταν κάποτε πόλο έλξης για τους ξένους. Οι εισροές είναι μικρές, παρά το γεγονός ότι τράπεζες της Wall Street όπως η Citigroup Inc. και η JPMorgan Chase & Co. συνιστούν τώρα την αγορά της λίρας και η HSBC Holdings Plc αποκάλεσε την Τουρκία «μια από τις αγαπημένες μας αγορές».

Ένα πιο σταθερό νόμισμα θα μπορούσε να προσφέρει μια πιθανή ανακούφιση από τον πληθωρισμό, βοηθώντας στη συγκράτηση του κόστους των εισαγόμενων αγαθών. Έχοντας υποτιμηθεί κατά σχεδόν 4% έναντι του δολαρίου τον Μάρτιο κατά την προεκλογική περίοδο, η λίρα παρέμεινε ως επί το πλείστον σταθερή τον περασμένο μήνα.

Προς το παρόν, ο πληθωρισμός δείχνει ελάχιστα σημάδια υποχώρησης. Η αύξηση των τιμών λιανικής στην Κωνσταντινούπολη, τη μεγαλύτερη πόλη και εμπορικό κόμβο της Τουρκίας, αυξήθηκε κατά 4,9% τον Απρίλιο σε μηνιαία βάση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Σνάμπελ (ΕΚΤ): Μια μείωση επιτοκίων τον Ιούλιο δεν φαίνεται δικαιολογημένη
Διεθνή |

Σνάμπελ (ΕΚΤ): Μια μείωση επιτοκίων τον Ιούλιο δεν φαίνεται δικαιολογημένη

Δεδομένης της «πολύ υψηλής αβεβαιότητας», υποστήριξε ότι «θα πρέπει να δώσουμε στον εαυτό μας αρκετό χρόνο για να δούμε τι συμβαίνει», είπε το μέλος ου εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ