Στα αμερικανικά πανεπιστήμια εκτείνονται οι επιπτώσεις του κλιμακούμενου πολέμου στη Μέση Ανατολή. Βασικοί χορηγοί και χρηματοδότες αποφάσισαν να αποσύρουν εκατομμύρια δολάρια σε προγραμματισμένη χρηματοδότηση, προκειμένου να «τιμωρήσουν» τα πανεπιστήμια για τη στάση τους απέναντι στην επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, ανοίγοντας μια αντιπαράθεση στη χώρα για την ελευθερία του λόγου, τη χρηματοδότηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και τις δημόσιες ευθύνες των ακαδημαϊκών ηγετών.

Όπως γράφουν οι Financial Times, δισεκατομμυριούχοι ευεργέτες, όπως ο Marc Rowan της Apollo Global Management και ο ιδρυτής της Limited Brands, Leslie Wexner, ζήτησαν αυστηρότερη καταδίκη της Χαμάς και του αντισημιτισμού από τα πανεπιστήμια και σκληρότερη δράση κατά των φοιτητών που διαμαρτύρονται κατά του Ισραήλ. Νομικές και επενδυτικές εταιρείες έχουν απειλήσει ότι θα ακυρώσουν τις προσφορές εργασίας που έχουν κάνει σε φοιτητές ή ότι δεν προσλάβουν διαδηλωτές αυτοί όταν αποφοιτήσουν.

Υπό τις πιέσεις αυτές πανεπιστήμια, όπως το Χάρβαρντ, το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και το Στάνφορντ, αγωνίζονται να περιορίσουν μια αναδυόμενη κρίση και ορισμένα ήδη αναθεώρησαν προηγούμενες δηλώσεις τους.

Παραίτηση μεγιστάνα από το Χάρβαρντ με φόντο τον πόλεμο του Ισραήλ

Έκθεση Kalven

Ωστόσο, είναι και αυτοί -συμπεριλαμβανομένων των υποστηρικτών της ελευθερίας του λόγου και του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας Wilmington-  που εξακολουθούν να υπερασπίζονται τις αρχές που αναπτύχθηκαν στην έκθεση Kalven του 1967 για το Πανεπιστήμιο του Σικάγο (και έκτοτε χρησιμοποιούνται ευρέως)  ότι τα κολέγια πρέπει να δεσμεύονται στην ακαδημαϊκή ελευθερία και να επιμένουν στη «θεσμική ουδετερότητα σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο θέματα”.

Την Τρίτη, η Λιζ Μάγκιλ, πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, δήλωσε: «Το Pen στέκεται κατηγορηματικά ενάντια στις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ και ενάντια στον αντισημιτισμό», αλλά αναγνώρισε ότι «θα έπρεπε να είχαμε επικοινωνήσει ταχύτερα και ευρύτερα για το πού βρισκόμαστε».

Η δήλωσή της ήρθε πολύ αργά για τους δωρητές, συμπεριλαμβανομένου του Ronald Lauder, του κληρονόμου των καλλυντικών, ο οποίος επέκρινε ένα πρόσφατο φεστιβάλ παλαιστινιακής λογοτεχνίας που πραγματοποιήθηκε στην πανεπιστημιούπολη και είπε ότι θα αποσύρει τη χρηματοδότηση.

Τέλος στη χρηματοδότηση

Άλλοι που απέσυραν την υποστήριξη περιλάμβαναν τους επιχειρηματίες Ντέιβιντ Μάγκερμαν και Τζόναθον Τζέικομπσον και τον Τζον Χάντσμαν, πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Κίνα και πρώην κυβερνήτη της Γιούτα, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά ότι «κλείνει το μπλοκάκι των επιταγών του».

Ενώ ο Rowan της Apollo ζήτησε την παραίτηση της Μάγκιλ, ο πρόεδρος της Blackstone Τζόναθαν Γκρέι είπε στο Bloomberg ότι είχε «κάνει κάποια λάθη», αλλά εκείνος θα συνέχιζε τις δωρεές.

Οι συνάδελφοί του είχαν εκφράσει εύλογες ανησυχίες σχετικά με τη «ρητορική μίσους που μεταμφιέζεται σε ελευθερία του λόγου», είπε, προσθέτοντας: «Νομίζω ότι είναι σημαντικό οι ηγέτες των πανεπιστημίων υψώσουν ανάστημα».

Ο Γουέξνερ, ο οποίος έχει ένα κτίριο που φέρει το όνομά του στη Σχολή Διακυβέρνησης Κένεντι του Χάρβαρντ, ανέφερε σε email του προς το συμβούλιο εποπτών του πανεπιστημίου ότι το ίδρυμά του «τερματίζει επίσημα τις οικονομικές και προγραμματικές του σχέσεις» στον απόηχο της «θλιβερής αποτυχίας του . . . να πάρει ξεκάθαρη και κατηγορηματική θέση ενάντια στις βάρβαρες δολοφονίες Ισραηλινών πολιτών».

Αποχώρηση από το δ.σ.

Την περασμένη Παρασκευή ο Idan Ofer, ο Ισραηλινός δισεκατομμυριούχος που έχει επίσης ένα κτίριο στη Σχολή Κένεντι, είπε στο CNN ότι αποχωρεί από το εκτελεστικό συμβούλιο λόγω «έλλειψης σαφών αποδείξεων υποστήριξης από την ηγεσία του Πανεπιστημίου προς τον λαό του Ισραήλ. . . σε συνδυασμό με την προφανή απροθυμία τους να αναγνωρίσουν τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση».

Τέτοιες ενέργειες έχουν αναδείξει την επιρροή των χορηγών, οι οποίοι πέρυσι συνεισέφεραν 60 δισεκατομμύρια δολάρια σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ, και την αυξανόμενη πίεση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για ευαίσθητα θέματα.

Ο Bill Ackman, ο δισεκατομμυριούχος hedge fund, δίχασε την κοινή γνώμη στο διαδίκτυο όταν κάλεσε την περασμένη εβδομάδα στο X, πρώην Twitter, το Χάρβαρντ να εντοπίσει φοιτητές πίσω από μια δήλωση στην πανεπιστημιούπολη που θεωρούσαν «το ισραηλινό καθεστώς εξ ολοκλήρου υπεύθυνο για όλη την εκτυλισσόμενη βία». Ο ίδιος υποστήριξε ότι η κίνηση ήταν αναγκαία «για να διασφαλιστεί ότι κανένας από εμάς δεν θα προσλάβει ακούσια κανένα από τα μέλη του».

Εκτός εργασίας

Η δικηγορική εταιρεία Ντέιβις Πολκ, είπε στους Financial Times ότι απέσυρε προσφορές εργασίας σε τρεις πτυχιούχους νομικών σχολών του Χάρβαρντ και της Κολούμπια που συνδέονται με φιλοπαλαιστινιακές δηλώσεις που εξέφραζαν απόψεις «σε άμεση αντίθεση με το σύστημα αξιών της εταιρείας μας».

«Οι ηγέτες των φοιτητών που είναι υπεύθυνοι για την υπογραφή αυτών των δηλώσεων δεν είναι πλέον ευπρόσδεκτοι στην εταιρεία μας», ανέφερε.

Σύμφωνα πάντα με τους FT, η Λιόρα Ρεζ, εκτελεστική διευθύντρια της ομάδας εκστρατείας StopAntisemitism, είπε ότι γνώριζε πολλούς άλλους χορηγούς που σχεδιάζουν να περικόψουν τη χρηματοδότηση. «Θα υπάρξουν μεγάλα πλήγματα στα κληροδοτήματα. Τα ντόμινο αρχίζουν να πέφτουν».

Υποστήριξε ότι τα πανεπιστήμια που σιωπούν «δεν είχαν κανένα πρόβλημα να κάνουν δηλώσεις όταν είδαμε φρικτά περιστατικά γύρω από τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, με την υποστήριξη των Αφροαμερικανών φοιτητών κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων του Black Lives Matter. Το μόνο πρόβλημα που φαίνεται να έχουν είναι όταν οι Εβραίοι μαθητές τους εμπλέκονται και υβρίζονται».

Ευάλωτοι στις πιέσεις

Ωστόσο, ο Ken Roth, ο πρώην επικεφαλής της Human Rights Watch, υπερασπίστηκε τις αρχές Kalven του Σικάγο. Η σχολή Κένεντι προσέφερε και στη συνέχεια τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους απέσυρε μια υποτροφία για τον Ροθ, σε μια απόφαση που πίστευε ότι έλαβε ο κοσμήτορας ως απάντηση στις ανησυχίες σχετικά με την κριτική του στο Ισραήλ. Έκτοτε ο κοσμήτορας αντέστρεψε την απόφαση, ζήτησε συγγνώμη και ανακοίνωσε το σχέδιό του να παραιτηθεί.

«Η ουσία είναι ότι οι διοικήσεις των πανεπιστημίων δεν πρέπει να ασχολούνται με την έκδοση δηλώσεων για γεγονότα στον κόσμο», είπε ο Ροθ. «Έτσι απλώς γίνονται ευάλωτοι στην πίεση των δωρητών. Η δουλειά τους πρέπει να είναι να υπερασπίζονται την ακαδημαϊκή ελευθερία στις πανεπιστημιουπόλεις τους».

«Θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι μαθητές τους είναι ασφαλείς από τη βία, τον εκφοβισμό και την παρενόχληση, αλλά όχι από δύσκολες ιδέες», πρόσθεσε. «Θεωρώ ότι τα πανεπιστήμια είναι για να προετοιμάσουν τους φοιτητές πώς να ανταποκρίνονται στις δύσκολες ιδέες και να τις αντιμάχονται. Όχι για να κλείσουν τα μάτια και τα αυτιά τους».

Βιτριόλι

Η Lynn Pasquerella, επικεφαλής της Αμερικανικής Ένωσης Κολλεγίων και Πανεπιστημίων, δήλωσε: «Υπάρχει απαίτηση από τους ανθρώπους να διαλέξουν πλευρά. Έχω μιλήσει με πολλούς προέδρους [κολεγίων] λέγοντας ότι ξέραμε ότι θα εξοργίζαμε κάποιους, αλλά το βιτριόλι είναι ακραίο. Το να κάνεις doxxing σε φοιτητές για να μην τους προσλάβουν ποτέ και να απειλείς με απόσυρση χρημάτων λόγω μιας άποψης είναι αντίθετο με την αμερικανική τριτοβάθμια εκπαίδευση που βασίζεται στην απεριόριστη αναζήτηση της αλήθειας και στην ελεύθερη ανταλλαγή ιδεών».

Ο Bill George, πρώην διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ιατρικών συσκευών Medtronic και στέλεχος στο Harvard Business School, έκανε έναν παραλληλισμό μεταξύ της αντίδρασης στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς και των ευρέως διαδεδομένων εταιρικών δηλώσεων που καταδικάζουν τη δολοφονία του Floyd το 2020.

«Νομίζω ότι εναπόκειται στους ηγέτες να κάνουν μια δήλωση, με βάση την αποστολή, το σκοπό και τις αξίες του οργανισμού τους. Αν δεν μιλήσουν, οι άλλοι θα προκαλέσουν περισσότερο χάος. Μπορεί κανείς να καταδικάσει τη Χαμάς χωρίς να καταδικάσει τους Παλαιστίνιους. . . Ο χρόνος είναι απαραίτητος και μερικοί άνθρωποι περίμεναν πάρα πολύ. Λίγη σαφήνεια είναι σημαντική».

Ωστόσο, είπε ότι δεν σχεδιάζει να αποστασιοποιηθεί από το δικό του πανεπιστήμιο και επαίνεσε μια αναθεωρημένη δήλωση της προέδρου του Χάρβαρντ, Κλοντίν Γ

Η γιγαντοοθόνη με τους «κορυφαίους αντισημίτες» του Χάρβαρντ

Ένα φορτηγό που μετέφερε μια γιγαντοοθόνη εμφανίστηκε κοντά στην πανεπιστημιούπολη του Χάρβαρντ. Η γιγαντοοθόνη έγραφε: «Οι κορυφαίοι αντισημίτες του Χάρβαρντ» και παρακάτω ανέφερε αναλυτικά τα ονόματα και τα πρόσωπα των φοιτητών που δεν ανέφεραν ότι τάσσονταν κατά της επιστολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση