Στο αρχείο έθεσε και η Δανία την έρευνά της σχετικά με τις εκρήξεις που σημειώθηκαν το 2022 στους αγωγούς Nord Stream που μεταφέρουν ρωσικό αέριο στη Γερμανία.

Με τον τρόπο αυτό έγινε το δεύτερο κράτος που το έπραξε, αφού η Σουηδία έκλεισε επίσης μια αντίστοιχη έρευνα.

Nord Stream: Τις κινήσεις της Γερμανίας θα παρακολουθεί η Ρωσία

Οι αγωγοί πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων Nord Stream 1 και 2 που μεταφέρουν φυσικό αέριο κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα υπέστησαν ρήξη από μια σειρά εκρήξεων στην οικονομική ζώνη της Σουηδίας και της Δανίας τον Σεπτέμβριο του 2022, απελευθερώνοντας τεράστιες ποσότητες μεθανίου στον αέρα.

Όπως επισημαίνει και το Reuters, η Ρωσία και η Δύση, σε αντιπαράθεση για την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους, έδειξαν ο ένας τον άλλον με το δάχτυλο. Ο καθένας έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη και κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.

«Δεν υπάρχουν επαρκείς λόγοι για την άσκηση ποινικής δίωξης στη Δανία … και ως εκ τούτου η αστυνομία και η εισαγγελία της Κοπεγχάγης αποφάσισαν να ολοκληρώσουν την ποινική έρευνα για τις εκρήξεις», ανέφερε η αστυνομία της Δανίας σε ανακοίνωσή της.

Η Σουηδία νωρίτερα αυτό το μήνα σταμάτησε την έρευνά της για τις εκρήξεις λέγοντας ότι δεν έχει δικαιοδοσία στην υπόθεση, αλλά παρέδωσε τα στοιχεία που βρήκε στους Γερμανούς ερευνητές, οι οποίοι δεν έχουν ακόμη δημοσιεύσει κανένα πόρισμα.

Η δολιοφθορά

Οι εκρήξεις στους αγωγούς, οι οποίοι μετέφεραν ρωσικό φυσικό αέριο στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας μετά από επιχείρηση δολιοφθοράς, αποτέλεσαν μεγάλο πλήγμα για τα ενεργειακά έσοδα του Κρεμλίνου.

Η Ρωσία έχει κατηγορήσει ποικιλοτρόπως τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Ουκρανία για τη δολιοφθορά. Όλες αυτές οι χώρες αρνούνται την εμπλοκή τους.

Η Σουηδία, η Δανία και η Γερμανία ξεκίνησαν ξεχωριστές έρευνες για τις εκρήξεις του Nord Stream, ελέγχοντας αυστηρά η καθεμία τις πληροφορίες. Οι έρευνες της Δανίας και της Γερμανίας βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.

«Φυσικά, τώρα πρέπει να δούμε πώς αντιδρά η ίδια η Γερμανία στην έρευνα, ως μια χώρα που έχει χάσει πολλά σε σχέση με αυτή την τρομοκρατική επίθεση», δήλωσε ο Πεσκόφ. «Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πόσο διεξοδικές θα είναι οι γερμανικές αρχές όσον αφορά αυτή την έρευνα», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή