Στο αρχείο έθεσε και η Δανία την έρευνά της σχετικά με τις εκρήξεις που σημειώθηκαν το 2022 στους αγωγούς Nord Stream που μεταφέρουν ρωσικό αέριο στη Γερμανία.
Με τον τρόπο αυτό έγινε το δεύτερο κράτος που το έπραξε, αφού η Σουηδία έκλεισε επίσης μια αντίστοιχη έρευνα.
Nord Stream: Τις κινήσεις της Γερμανίας θα παρακολουθεί η Ρωσία
Οι αγωγοί πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων Nord Stream 1 και 2 που μεταφέρουν φυσικό αέριο κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα υπέστησαν ρήξη από μια σειρά εκρήξεων στην οικονομική ζώνη της Σουηδίας και της Δανίας τον Σεπτέμβριο του 2022, απελευθερώνοντας τεράστιες ποσότητες μεθανίου στον αέρα.
Όπως επισημαίνει και το Reuters, η Ρωσία και η Δύση, σε αντιπαράθεση για την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους, έδειξαν ο ένας τον άλλον με το δάχτυλο. Ο καθένας έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη και κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.
«Δεν υπάρχουν επαρκείς λόγοι για την άσκηση ποινικής δίωξης στη Δανία … και ως εκ τούτου η αστυνομία και η εισαγγελία της Κοπεγχάγης αποφάσισαν να ολοκληρώσουν την ποινική έρευνα για τις εκρήξεις», ανέφερε η αστυνομία της Δανίας σε ανακοίνωσή της.
Η Σουηδία νωρίτερα αυτό το μήνα σταμάτησε την έρευνά της για τις εκρήξεις λέγοντας ότι δεν έχει δικαιοδοσία στην υπόθεση, αλλά παρέδωσε τα στοιχεία που βρήκε στους Γερμανούς ερευνητές, οι οποίοι δεν έχουν ακόμη δημοσιεύσει κανένα πόρισμα.
Η δολιοφθορά
Οι εκρήξεις στους αγωγούς, οι οποίοι μετέφεραν ρωσικό φυσικό αέριο στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας μετά από επιχείρηση δολιοφθοράς, αποτέλεσαν μεγάλο πλήγμα για τα ενεργειακά έσοδα του Κρεμλίνου.
Η Ρωσία έχει κατηγορήσει ποικιλοτρόπως τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Ουκρανία για τη δολιοφθορά. Όλες αυτές οι χώρες αρνούνται την εμπλοκή τους.
Η Σουηδία, η Δανία και η Γερμανία ξεκίνησαν ξεχωριστές έρευνες για τις εκρήξεις του Nord Stream, ελέγχοντας αυστηρά η καθεμία τις πληροφορίες. Οι έρευνες της Δανίας και της Γερμανίας βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.
«Φυσικά, τώρα πρέπει να δούμε πώς αντιδρά η ίδια η Γερμανία στην έρευνα, ως μια χώρα που έχει χάσει πολλά σε σχέση με αυτή την τρομοκρατική επίθεση», δήλωσε ο Πεσκόφ. «Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πόσο διεξοδικές θα είναι οι γερμανικές αρχές όσον αφορά αυτή την έρευνα», πρόσθεσε.
Latest News
Κίνηση-έκπληξη από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας - Μείωση 50 μ.β. στα επιτόκια
Το βασικό επιτόκιο διαμορφώνεται στο 0,5% - Η Ελβετία ήταν η πρώτη μεγάλη οικονομία που χαλάρωσε τη νομισματική της πολιτική
Αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 3% του ΑΕΠ - Τι συζητούν οι Ευρωπαίοι
Αυξημένες στρατιωτικές δαπάνες θα μπορούσαν να συμφωνηθούν στη σύνοδο κορυφής του NATO, το 2025, εντείνοντας την πίεση στους εθνικούς προϋπολογισμούς
Τι θα αποφασίσει το ιερατείο της ΕΚΤ για τα επιτόκια - Πού ποντάρουν οι αγορές
Οι αγορές σταθμίζουν τα δεδομένα που έχουν στο τραπέζι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ και εκτιμούν πώς θα κινηθεί
Λίβανος: Πρώτη παράδοση κατεχομένου εδάφους από το Ισραήλ
Αμερικανός στρατηγός βρίσκεται στον Λίβανο για να επιβλέψει την παράδοση
Η μεγάλη αποτυχία του στοιχήματος των Shell και BP στην ηλεκτρική ενέργεια
Η ηλεκτρική ενέργεια ήταν το επόμενο μεγάλο στοίχημα για πολλές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, όμως γύρισε μπούμερανγκ
Ποιες είναι προτεραιότητες Τραμπ για τις πρώτες 100 ημέρες
Οι πέντε κορυφαίες προτεραιότητές του Ντόναλντ Τραμπ για τις πρώτες 100 ημέρες στο Οβάλ γραφείο
Ο Τραμπ δίνει «γη και ύδωρ» κινήτρων για να φέρει μεγάλες επενδύσεις πίσω στις ΗΠΑ
Ο Τραμπ αποσκοπεί σε μια κοσμογονία εγχώριων επενδύσεων στις ΗΠΑ - Η πρόταση για διευκολύνσεις στις επενδύσεις άνω του 1 δισ.
Η Ινδία κατασκευάζει το δικό της «Χόνγκ Κονγκ» - Το φαραωνικό project των 9 δισ.
Ανησυχία ότι το σχέδιο θα εξαλείψει μερικές από τις απομονωμένες φυλές που ζουν στα νησιά του αρχιπελάγους Νικομπάρ - Τι λέει η Ινδία
Από ένα KFC στην αυτοκρατορία των 3 δισ. - Ποιος είναι ο Αυστραλός επιχειρηματίας Τζακ Κάουιν
Σήμερα, ο Τζακ Κάουιν κατέχει το 98% της εταιρείας του, ενώ το υπόλοιπο 2% ανήκει σε ορισμένους από τους αρχικούς επενδυτές και μετόχους του
Οι τρεις αδύναμοι κρίκοι της ευρωοικονομίας το 2025
Θα παλέψουν με την ύφεση τη νέα χρονιά οι μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία