Ο κύβος ερρίφθη. Η Κωτσόβολος το πρώτο 15νθήμερο του Απριλίου περνά και επίσημα στη ΔΕΗ.

Μόλις πριν λίγο ο βρετανικός όμιλος Currys με επίσημη ενημέρωσή του αναφέρει ότι «είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει πως η ΔΕΗ έλαβε άνευ όρων έγκριση από την ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού για την αγορά της Dixons South East Europe A.E.V.E., της εταιρείας χαρτοφυλακίου του συνόλου των λιανικών δραστηριοτήτων της Currys στην Ελλάδα και την Κύπρο, που διαπραγματεύεται ως Κωτσόβολος».

Currys: Η μάχη των μνηστήρων για την εξαγορά της εταιρείας που πούλησε την Κωτσόβολος

Με βάση την ανακοίνωση της βρετανικής εταιρείας λιανικής πώλησης ηλεκτρικών ειδών για την ιδιοκτησία της οποία η μάχη μαίνεται, η εξαγορά της Κωτσόβολος από τη ΔΕΗ αναμένεται να ολοκληρωθεί στο πρώτο μισό του Απριλίου.

Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, η αποτίμηση της Κωτσόβολος στα 200 εκατ. ευρώ, προσαρμοσμένη ώστε να περιλαμβάνει τις υποχρεώσεις μισθώσεων ύψους  97 εκατ. ευρώ (£85 εκατ.), συνεπάγεται έξι φορές του προσαρμοσμένου EBITDA, ύψους 49 εκατ. ευρώ (£43 εκατ.) και 14 φορές του προσαρμοσμένου EBIT 21 εκατ. ευρώ (£18 εκατ.) για τις 52 εβδομάδες, που έληξαν στις 29 Απριλίου 2023.

Τα καθαρά έσοδα από τη διάθεση, αφού ληφθούν υπόψη τα έξοδα συναλλαγής και διαχωρισμού, τα ενδοεταιρικά υπόλοιπα και τα μετρητά στην επιχείρηση, αναμένεται να είναι περίπου 156 εκατ. βρετανικές λίρες (179 εκατ. ευρώ).

«Βραχυπρόθεσμα, η πρόθεση του Διοικητικού Συμβουλίου είναι να χρησιμοποιήσει τα έσοδα για τη μείωση του καθαρού δανεισμού και ο Όμιλος αναμένει να ολοκληρώσει τη χρονιά με υγιές καθαρό ταμειακό υπόλοιπο», σημειώνεται από την βρετανική αλυσίδα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών.

Η ανακοίνωση της ΔΕΗ

Η ΔΕΗ Α.Ε. , σε συνέχεια της από 3.11.2023 ανακοίνωσής της, ανακοινώνει ότι η Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού ενέκρινε στις 5.3.2024 τη συμφωνία της ΔΕΗ με την Currysplc για την εξαγορά της Κωτσόβολος (Dixons South- EastEurope).

Η έγκριση αυτή είναι ένα ακόμη βήμα για την ολοκλήρωση της εξαγοράς, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο πρώτο μισό του Απριλίου και θα συμβάλει στην επιτάχυνση του μετασχηματισμού της ΔΕΗ σε έναν ολοκληρωμένο πάροχο προϊόντων και υπηρεσιών.

Δεν προκαλούνται αντιανταγωνιστικά αποτελέσματα

Θυμίζουμε ότι στην προ ημερών απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού αναφέρεται ότι αποφασίστηκε ομόφωνα η έγκριση της γνωστοποιηθείσας συγκέντρωσης, καθώς «η ΔΕΗ δραστηριοποιείται στην παραγωγή, προμήθεια και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας, εξόρυξη, παραγωγή, προμήθεια και πώληση ενεργειακών πρώτων υλών, στην παροχή υπηρεσιών και προϊόντων ηλεκτροκίνησης. Η Dixons South – East Europe δραστηριοποιείται, μέσω της αλυσίδας καταστημάτων «ΚΩΤΣOΒΟΛΟΣ», στο εμπόριο ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών.»

Υπό το πρίσμα αυτό, «η ΕΑ έκρινε ότι δεν υφίστανται επηρεαζόμενες αγορές και ως εκ τούτου δεν προκαλούνται οριζόντια ή κάθετα αντιανταγωνιστικά αποτελέσματα». Επίσης η ΕΑ έκρινε ότι «δεν δημιουργούνται αντιανταγωνιστικές συσπειρωτικές επιπτώσεις μέσω εφαρμογής, από τη νέα οντότητα, πρακτικών ομαδικών/συνδεδεμένων πωλήσεων στις ετερογενείς δραστηριότητες της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας σε επίπεδο λιανικής χαμηλής τάσης και της λιανικής πώλησης ηλεκτρικών/ηλεκτρονικών ειδών».

Όλα είναι υπηρεσία

Σημειώνεται ότι με την εξαγορά της Κωτσόβολος η ΔΕΗ φιλοδοξεί να εισαγάγει στην ελληνική αγορά το μοντέλο «everything as a service» (όλα είναι υπηρεσία).

Δύο κατηγορίες λιανοπωλητών που απευθύνονται στον καταναλωτή αλληλοσυμπληρώνουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες με κεντρικά στοιχεία την ενέργεια και την παροχή υπηρεσιών στον καταναλωτή. Ο πελατοκεντρικός τους χαρακτήρας ενδυναμώνεται και παραμένει ο τελικός στόχος της νέας εμπορικής στρατηγικής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
ΕΣΕΕ: Πόσο πιο ακριβά πληρώνουν τα δάνεια οι ελληνικές επιχειρήσεις [γραφήματα]
Επιχειρήσεις |

Ασφυξία στις επιχειρήσεις από τις υψηλές προμήθειες - Η ανάλυση ΕΣΕΕ [γραφήματα]

H κατανομή της χρηματοδότησης σε μια οικονομία είναι εξαιρετικά κρίσιμη καθώς μπορεί, σε αρκετές περιπτώσεις, να αλλάξει δραματικά τον ανταγωνισμό, επισημαίνεται σε ανάλυση της ΕΣΕΕ