Μόνιμα σε αρνητικά εδάφη παρέμεινε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, χωρίς όμως να επιτρέπει στους πωλητές να κυριαρχήσουν στο ταμπλό, καθώς δεν ήταν λίγοι οι τίτλοι που πρόσφεραν τις στηρίξεις στον γενικό δείκτη προκειμένου να κρατήσει τα κέρδη μιας δύσκολης εβδομάδας.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,36% στις 1.425,16 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.423,75 μονάδων (-0,46%) και 1.429,70 μονάδων (-0,05%). Ο τζίρος ανήλθε στα 95,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 23,6 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 0,7 εκατ. τεμάχια αξίας 3,7 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,57% στις 3.434,21 μονάδες, ενώ στο -0,51% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.406,49 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 0,95% στις 1.217,57 μονάδες.

Το ΧΑ ολοκλήρωσε ήπια θετικά την εβδομάδα, καθώς κατάφερε να ανακτήσει τα εδάφη της πτώσης της Τρίτης. Ο γενικός δείκτης κέρδισε 0,22%. Ο FTSE 25 είχε άνοδο 0,14%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στο +0,79%.

Μάχη για το πρόσημο στην εκπνοή του μήνα

Άλλη μια εβδομάδα υψηλών πτήσεων ολοκληρώθηκε στο ΧΑ, με την Αγορά να παραμένει σε επαφή με τα πρόσφατα υψηλά της. Αυτή την φορά ήταν η διεθνής τάση που άλλαξε το κλίμα οδηγώντας εκ νέου το Γενικό Δείκτη πέριξ των 1.430 μονάδων, σύμφωνα με τον Μ. Χατζηδάκη της Beta Securities.

Με αυτή την κίνηση ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται οριακά έναντι του κλεισίματος του Φεβρουαρίου (1.424 μονάδες) και απειλεί πλέον να σπάσει μια δυσμενή παράδοση 25 ετών που θέλει τον Μάρτιο να είναι κατεξοχήν μήνας ρευστοποιήσεων με ιστορικό συχνότητας 66,6% και μέση μηνιαία απόδοση -2,20%.

Η μικρή χρηματιστηριακή διάρκεια της ερχόμενης εβδομάδας και η εποχική μείωση του ενδιαφέροντος στο εξωτερικό λόγω της Μ. εβδομάδας των Καθολικών ενδεχομένως να κρίνουν το τελικό πρόσημο του μήνα στην εκπνοή των συναλλαγών της ερχόμενης Πέμπτης δεδομένης και την σχετικά αδρανούς ειδησεογραφίας.

Αν και η εβδομάδα που πέρασε είχε μικρότερου βεληνεκούς δημοσιεύσεις εταιρικών αποτελεσμάτων, ακολούθησε την ροή που παρατηρήθηκε στις εταιρίες της μεγάλης
κεφαλαιοποίησης: Καλύτερα νούμερα από πέρυσι, αισιοδοξία για την συνέχεια και υψηλότερα μερίσματα.

Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκαν εταιρίες από το λεγόμενο μεσαίο χώρο όπως οι Μοτοδυναμική, E-Net, Austriancard, Ανδρομέδα, γεγονός που δείχνει ότι η καλή εικόνα δεν περιορίζεται αυστηρά σε ένα κλειστό μικρό γκρουπ εταιριών που προέρχεται από τον FTSE-25. Η ικανοποιητική εικόνα των μεσαίων και μικρών κεφαλαιοποιήσεων διατηρεί την ρευστότητα εντός του συστήματος, μεγαλώνει τον κύκλο του επενδυτικού «rotation» και λειτουργεί σαν αντίβαρο σε ρευστοποιήσεις που αναμενόμενα μετά από τέσσερις συνεχόμενους μήνες ανόδου έχουν αυξήσει σημαντικά την προσφορά.

Ανασταλτικά στις ρευστοποιήσεις και στην διατήρηση του ενδιαφέροντος λειτουργούν και τα μερίσματα καθώς ο χρόνος αποκοπής των λίγων μηνών ή εβδομάδων σε συνδυασμό με την απόδοση δίνουν κίνητρα διακράτησης στους κατέχοντες.

Τεχνική εικόνα

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει την συσσώρευση του σε στενή επαφή με τα υψηλά 13 ετών. Η επιστροφή πάνω από τον κινητό μέσο των 30 ημερών ενισχύει την αισιόδοξη ετυμηγορία των δεικτών, πλέον ο μόνος δείκτης ο οποίος διατηρεί σήμα πώλησης είναι ο MACD το οποίο δεν έχει ακόμα «πληρώσει» κάποια αξιόλογα χαμηλότερα επίπεδα από την ενεργοποίηση του, η δε ανάλωση χρόνου έχει καταστήσει οριακή την αξιοπιστία του.

Ενδεχομένως βρισκόμαστε μπροστά στην ωρίμανση της επόμενης εκτόνωσης τιμών, με τους αγοραστές να αποκτούν εκ νέου το πάνω χέρι. Ζητούμενο παραμένουν οι συναλλαγές οι οποίες αν και έχουν βελτιωθεί θεαματικά σε σχέση με πέρυσι παρουσιάζουν προοδευτική συρρίκνωση μετά την ολοκλήρωση της Δημόσιας Προσφοράς της Τρ. Πειραιώς.

Η εποχική επιφυλακτικότητα που συνδέεται με τις συνεχόμενες αργίες που έχει η αγορά μπροστά της ενδεχομένως να μεταθέσουν τις όποιες αποφασιστικές διαγραμματικές εξελίξεις για την μεθεπόμενη εβδομάδα. Πλάγιες κινήσεις χαμηλού εύρους και συναλλαγών πιθανότατα να αποτελέσουν το επικρατέστερο μοτίβο κίνησης του Γενικού Δείκτη ως το τέλος του μήνα, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, στο επίκεντρο των πωλητών βρέθηκαν οι Alpha Bank, Πειραιώς, Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo, Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ, Cenergy και Λάμδα, οι οποίες σημείωσαν απώλειες άνω του 1%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Coca Cola, Quest, Aegean, Εθνική, ΟΤΕ και ΔΕΗ.

Στον αντίποδα, η ΕΥΔΑΠ σημείωσε άλμα 7,25%, με τα Ελληνικά Πετρέλαια να κερδίζουν 3,28%. Άνω του 2% ήταν τα κέρδη σε ΕΛΧΑ και Σαράντης, με τη Βιοχάλκο να ενισχύεται κατά 1,08%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Τιτάν, Motor Oil, Eurobank και ΟΠΑΠ, ενώ αμετάβλητες έκλεισαν οι ΓΕΚ Τέρνα και Autohellas.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών