Από την υπερβολική αισιοδοξία για την χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από τη Fed οι αγορές βρεθήκανε στο άλλο άκρο και πλέον στοιχηματίζουν ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλότερα από τις προβλέψεις της κεντρική τράπεζας μέχρι το τέλος του επικείμενου κύκλου μείωσης των επιτοκίων, καθώς οι αγορές εστιάζουν όλο και περισσότερο στο πού θα διαμορφωθεί το κόστος δανεισμού.

Σύμφωνα με τους Financial Times η αγορά «βλέπει» το επιτόκιο αναφοράς να βρίσκεται στο 3,6% το 2027 κι αυτό μεταφράζεται ότι το τελικό επιτόκιο (ουδέτερο επιτόκιο) απέχει πόρω από τη μέση εκτίμηση της κεντρικής τράπεζας για 2,6% στην «μακροπρόθεσμη» πρόβλεψή της.

Κεντρικές Τράπεζες: Το τρίμηνο που απέδειξαν ότι οι αγορές κάνουν λάθος [γραφήματα]

Οι αγορές «κλείνουν τα αυτιά τους» στις κεντρικές τράπεζες

Δεν είναι πρώτη φορά που οι αγορές διαφωνούν με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Έχουν αρχίσει από πέρυσι να «κλείνουν τα αυτιά τους» στις κεντρικές τράπεζες αγνοώντας τη ρητορική τους. Μέχρι πρόσφατα οι ανακοινώσεις των κεντρικών τραπεζών ήταν ο κανόνας για την πορεία των αγορών αλλά σύμφωνα με ανάλυση του Reuters δεν έχουν πλέον την ίδια απήχηση.

Βέβαια έχουν πέσει έξω. Πριν 13 μήνες έβλεπαν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα προχωρούσε σε τουλάχιστον 2 μειώσεις των επιτοκίων μέσα στο 2023.  Το ίδιο και η αγορά ομολόγων. Η πραγματικότητα τους διέψευσε φυσικά με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να συνεχίζει τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων, τα οποία βρέθηκαν στο εύρος του 5,25% -5,50%. Παράγοντες της αγοράς έδωσαν τότε την εξήγηση ότι είναι λογικό οι κεντρικοί τραπεζίτες να διατηρούν γερακίσιο τόνο, γιατί η υπερβολική αισιοδοξία των αγορών μπορούσε να υπονομεύσει τις προσπάθειες σύσφιγξης.

Fed: Κι όμως οι αγορές κάνουν λάθος

Η ανάπτυξη τροχοπέδη της αποκλιμάκωσης του κόστους δανεισμού

Αυτή την περίοδο τα στοιχήματα των επενδυτών για υψηλότερα επιτόκια μακροπρόθεσμα τροφοδοτούνται από την ισχυρή αμερικανική οικονομία. Tο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 3,4% το τέταρτο τρίμηνο του 2023. Η οικονομία αναπτύσσεται με πιο γοργούς  ρυθμούς από αυτό που η Fed θεωρεί ως μη πληθωριστικό ρυθμό ανάπτυξης, ήτοι 1,8% και συνεχίζει να έχει καλύτερες επιδόσεις από τους παγκόσμιους ανταγωνιστές της. Επιπλέον, οι ραγδαίες εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη και οι υψηλές δημοσιονομικές δαπάνες ενισχύουν τις προβλέψεις ότι τα επιτόκια δεν θα μειωθούν τόσο πολύ όσο προβλεπόταν προηγουμένως.

«Η αγορά σκέφτεται ότι τα τελικά επιτόκια είναι πιθανό να είναι υψηλότερα σε σχέση με τη Fed και την πρόσφατη ιστορία» εξηγεί στους FT ο Guillermo Felices, παγκόσμιος στρατηγικός επενδυτής της PGIM Fixed Income.

Το ουδέτερο επιτόκιο

Οι εκτιμήσεις για το «ουδέτερο» επιτόκιο, r*” στη γλώσσα των οικονομολόγων, έχουν έρθει στο επίκεντρο της προσοχής, καθώς οι περισσότερες μεγάλες κεντρικές τράπεζες έχουν αρχίσει να συζητούν για μειώσεις επιτοκίων. Πρόκειται για το επιτόκιο  που δεν καθορίζεται άμεσα από τις κεντρικές τράπεζες, ενώ δεν μπορεί κανείς να πει με αξιοπιστία ποιο είναι, αλλά είναι αυτό που διατηρεί τις οικονομίες να αναπτύσσονται σταθερά, με πλήρη απασχόληση και πληθωρισμό γύρω στο 2%.

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ κινήθηκε υψηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Ο τομέας της μεταποίηση βγήκε από την ύφεση και αυξήθηκε τον Μάρτιο για πρώτη φορά από το 2022. Τον περασμένο μήνα η Fed ανέβασε την εκτίμησή της για το μακροπρόθεσμο επιτόκιο πολιτικής της από 2,5% σε 2,6%.

Η Λορέτα Μέστερ, πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Κλίβελαντ και μέλος με δικαίωμα ψήφου στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτή Αγοράς, μιλώντας χθες, Τρίτη, αναβάθμισε τη δική της εκτίμηση από 2,5% σε 3%, λόγω της ανθεκτικότητας της αμερικανικής οικονομίας.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ στις πρόσφατες προβλέψεις της διατήρησε το σενάριο που προβλέπει τρεις μειώσεις επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης. Ο πρόεδρος της Τζερόμ Πάουελ κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου σχολιάζοντας την πορεία του πληθωρισμού είπε ότι παραμένει υψηλότερα του στόχου αν και βρίσκεται σε καθοδική πορεία που δεν είναι γραμμική και ότι αυτές οι τάσεις μπορεί να οφείλονται σε σφάλματα στα δεδομένα ή σε δυσλειτουργίες της εποχικής προσαρμογής. Όσον αφορά τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών προσωπικών καταναλωτικών αγαθών, που είναι ο προτιμώμενος δείκτης μέτρησης του πληθωρισμού για την κεντρική τράπεζα, είπε ότι είναι «σε μεγάλο βαθμό σύμφωνα με τις προσδοκίες μας».

Ωστόσο, ένας στενά παρακολουθούμενος δείκτης των μακροπρόθεσμων προσδοκιών για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, το πενταετές προθεσμιακό επιτόκιο, (5-Year Breakeven Inflation Rate) παρέμεινε σε ένα στενό εύρος διαπραγμάτευσης στο 2,2% περίπου τους τελευταίους δύο μήνες. Αντιπροσωπεύει ένα μέτρο του αναμενόμενου πληθωρισμού που προκύπτει από τα 5ετή κρατικά χρεόγραφα σταθερής διάρκειας και τα 5ετή κρατικά χρεόγραφα σταθερής διάρκειας με δείκτη πληθωρισμού. Πρόκειται για την εκτίμηση των αγορών για την ετήσια αύξηση του πληθωρισμού κατά το δεύτερο μισό της επόμενης δεκαετίας.

Ο Jan Hatzius, επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs, προέβλεψε ότι το αμερικανικό τελικό επιτόκιο θα κυμανθεί μεταξύ 3,25% και 3,5% και ότι η Fed έχει «λίγο status quo bias». Ενώ η Fed έχει ανεβάσει τις προβλέψεις για τα μακροπρόθεσμα επιτόκια, η αύξησή τους γίνεται «πιο σταδιακά από ό,τι θα προέβλεπα» πρόσθεσε.

Οι αγορές μπορεί να αλλάξουν εκτίμηση

Για τον Άντριου Μπαλς, επικεφαλής επενδύσεων της Pimco για το παγκόσμιο σταθερό εισόδημα, η τιμολόγηση της αγοράς στο 3,6%  ήταν υψηλότερη από τις προσδοκίες του για τα τελικά επιτόκια και λέει ότι μπορεί η εκτίμηση αυτή να αλλάξει.

Τον Δεκέμβριο η τιμολόγηση για το πού θα βρίσκονταν τα επιτόκια των ΗΠΑ σε πέντε χρόνια έπεσε κάτω από το 3,2% όταν τα ενθαρρυντικά στοιχεία για τον πληθωρισμό προκάλεσαν ένα κύμα στοιχημάτων ότι η Fed θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν.

«Ως επί το πλείστον πιστεύουμε ότι πολλοί από τους παράγοντες που οδηγούν σε χαμηλά επιτόκια ισορροπίας παραμένουν στη θέση τους» εκτιμά.

Τι βλέπουν οι αγορές για Αγγλία και Ευρώπη

Η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν δημοσιεύουν προβλέψεις για τα μακροπρόθεσμα επιτόκια. Οι μακροχρόνιες προσδοκίες για τον πληθωρισμό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, στις τρεις κεντρικές τράπεζες παρέμειναν σε γενικές γραμμές αγκυρωμένες τα τελευταία δύο χρόνια μεταξύ 2% και 2,6%

Οι αγορές τιμολογούν ότι το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας θα διαμορφωθεί μεταξύ 3,25% και 3,5% , σημαντικά υψηλότερο από λιγότερο από 1%  που ήταν τη δεκαετία πριν από την πανδημία

Η τιμολόγηση για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία έχει επιτόκιο αναφοράς 4 % και ήταν αρνητικό μεταξύ 2014 και 2019, είναι μεταξύ 2 % και 2,25 % για την περίοδο 2027 έως το 2029 σύμφωνα με τις προσδοκίες της αγοράς για τον μακροπρόθεσμο πληθωρισμό, Η εκτίμηση μεταφράζεται ότι η αγορά προβλέπει μικρή ως μηδενική ανάπτυξη.

Ωστόσο ο οικονομολόγος της Berenberg, Χόλγκερ Σμίντινγκ εξηγεί ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη  είναι «δομικά υψηλότερος από ό,τι στο παρελθόν» και ότι ο αντίκτυπος της δημογραφικής αλλαγής – υψηλότερες μισθολογικές απαιτήσεις και λιγότεροι εργαζόμενοι – το συνεχιζόμενο κόστος της προστασίας του κλίματος, οι αμυντικές δαπάνες και η αναδιάρθρωση των αλυσίδων εφοδιασμού αυξάνουν τον πληθωρισμό. «Υψηλότερος υποκείμενος πληθωρισμός σημαίνει ότι το ονομαστικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας πρέπει να είναι υψηλότερο» προσθέτει.

Ο Felices της PGIM αναμένει ότι τα επιτόκια θα διαμορφωθούν χαμηλότερα στην Ευρώπη από ό,τι στις ΗΠΑ λόγω της «αναιμικής» ανάπτυξής της. «Το μεγάλο ερώτημα είναι αν η τιμολόγηση για το Ηνωμένο Βασίλειο είναι σωστή . Η ιστορία της παραγωγικότητας ήταν θλιβερή … μπορεί το Ηνωμένο Βασίλειο να δημιουργήσει ανάπτυξη με βιώσιμο τρόπο της τάξης του 1%;»αναρωτιέται.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή