Σε ενίσχυση της κουλτούρα της εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών ιδίως στον χώρο της εργασίας, κάλεσε ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Σπανάκης, επισημαίνοντας ότι αυτό «θα αποβεί προς όφελος όχι μόνο των εμπλεκομένων μερών σε μία εργατική διαφορά αλλά και προς όφελος της επιχειρηματικότητας εν γένει και της οικονομίας μας σε ένα ευρύτερο επίπεδο με τις διαφορές να λύνονται γρήγορα και οικονομικά και τις δουλειές να προχωρούν».

Σπανάκης: Παραλάβαμε τον κατώτατο μισθό στα 650 ευρώ και τον πήγαμε στα 830 ευρώ

Ο υφυπουργός Εργασίας, μιλώντας στην ημερίδα του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (Ο.ΜΕ.Δ.), με θέμα: «Η επίλυση των εργατικών διαφορών στην Ευρώπη», τόνισε ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με το άρθρο 98 του Ν.4808/2021 διεύρυνε περαιτέρω τις αρμοδιότητες του Ο.ΜΕ.Δ., προβλέποντας ότι πλέον η διεξαγωγή της διαδικασίας της Συμφιλίωσης θα αναλαμβάνεται από τον ίδιο τον Οργανισμό όπως και οι εργατικές διαφορές συλλογικού ενδιαφέροντος.

Παράλληλα, εξέφρασε την κυβερνητική βούληση «η εξωδικαστική συμφιλίωση να καταστεί μέρος της νοοτροπίας μας» προκειμένου «να πετύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για όλους μας».

Ειδικότερα, σχετικά με τον ρόλο και την αποστολή του Ο.ΜΕ.Δ. ο Υφυπουργός τόνισε διευκρινιστικά, ότι «είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι τα μέρη εμπιστεύονται τον Οργανισμό και συμφωνούν μεταξύ τους να απευθυνθούν σε αυτόν για την επίλυση της εργατικής διαφοράς τους πετυχαίνοντας έτσι μία πρώτη συμφωνία μεταξύ τους σε σχέση με τον τρόπο που θα διευθετήσουν τη μεταξύ τους διαφορά.

Επίσης το πρόσωπο που αναλαμβάνει τη μεσολάβηση ή τη συμφιλίωση τυγχάνει κοινής αποδοχής των εμπλεκομένων στην εργατική διαφορά μερών ή σε περίπτωση που αυτό δεν καταστεί εφικτό, επιλέγεται μετά από κλήρωση από ειδικό κατάλογο που έχει συνταχθεί και τηρείται στον ΟΜΕΔ.

Εξοικονόμηση χρόνου και χρήματος

Επιπλέον μέσω του Οργανισμού δίνεται η δυνατότητα στα μέρη να συμμετέχουν ενεργά στη διευθέτηση της διαφοράς τους και έχουν την ευκαιρία να πετύχουν μία win-win κατάληξη με ενδεχόμενη την προοπτική της περαιτέρω συνέχισης ή και εξέλιξης της μεταξύ τους συνεργασίας.

Αντιθέτως σε μία δικαστική διαμάχη τα μέρη δεν μπορούν να συμβάλλουν άμεσα στη διαμόρφωση της δικαστικής κρίσης και απόφασης και είναι πολύ πιθανό με τη λήξη μίας δικαστικής διαμάχης οι μεταξύ τους σχέσεις να έχουν οριστικά διαρραγεί.

Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι πρόκειται για διαδικασίες κατά τις οποίες εξοικονομείται χρόνος και χρήμα, τα οποία θα δαπανούνταν ασυγκρίτως σε ενδεχόμενη επίλυση διά της δικαστικής οδού της δικαστικής διαφοράς τους».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
ΑΑΔΕ: Yποχρέωση άμεσης διασύνδεσης σε περίπτωση αντικατάστασης ταμειακού συστήματος ή/και POS
Tax |

Ταμειακές και POS: Υποχρέωση άμεσης διασύνδεσης σε περίπτωση αντικατάστασης

Παράταση έως τις 31/10/2024 μόνον για όσες επιχειρήσεις έχουν προχωρήσει στη διασύνδεση του ταμειακού τους συστήματος με τα μέσα πληρωμών, η οποία ωστόσο δεν συμμορφώνεται απόλυτα με τις προδιαγραφές

ΑΑΔΕ: Ψηφιακά μέσω των συμβολαιογράφων τα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ για αποβιώσαντες
Tax |

Ψηφιακά μέσω των συμβολαιογράφων τα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ για αποβιώσαντες

O συμβολαιογράφος, που συντάσσει την συμβολαιογραφική πράξη αποδοχής κληρονομιάς, θα μπορει να προβαλει τα δικαιώματα επί ακινήτων του αποβιώσαντος και να εκδίδει ψηφιακα το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ.